«Совок» на марші. Як Гройсман став Брежнєвим

політтехнології
«Совок» на марші. Як Гройсман став Брежнєвим
За кількістю зустрічей з трудовими колективами наймолодший в історії прем'єр наздогнав Генерального секретаря ЦК КПРС

Гройсман у свої 39 робить точно те ж, що Брежнєв робив у 78

Учора прем'єр-міністр України Володимир Гройсман перебував з робочою поїздкою в Харкові, де відвідав два найбільші підприємства регіону: завод «Електроважмаш» та «Турбоатом». Глава уряду також зустрівся з трудовими колективами цих підприємств...

Чи не нагадують вам ці новини початок програми «Время» на центральному телебаченні років так 40 тому?

Подібні зустрічі наймолодшого за всю історію України прем'єра за стилістикою все більше нагадують спілкування літніх радянських вождів з трударями, жінками, дітьми, пенсіонерами...

Погодьтесь, важко уявити, що Ангела Меркель інспектує ремонт автобанів, а Емануель Макрон відвідує швейні фабрики та вручає гвоздички тамтешнім працівницям. Але це жодним чином не бентежить очільника уряду і його політтехнологів. Гройсман проводить такі зустрічі все частіше і частіше...

Так, зокрема, у вересні Володимир Гройсман ознайомився з ходом робіт на трасі Н-01 «Київ - Знам'янка» у Київській області та відкрив в Одеському морському торгівельному порту сервіс «АвтоХАБ».

В серпні очільник уряду відвідав київський центр соціальних служб, проінспектував ремонт дороги Т-15-08 Калинівка - Снігурівка - Березнегувате на Миколаївщині, відвідав Миколаївську міську дитячу лікарню №2 та оглянув її автономну котельню на альтернативному паливі, поспілкувався у Дніпрі з фахівцями, які займаються будівництвом метро, ознайомився з роботою ТОВ «Дунапак-Таврія».

В липні Володимир Гройсман вийшов в поле. Гріх не скористатись нагодою - аграрії збирали врожай. У Тернопільській області глава уряду ознайомився з господарською діяльністю агропідприємства.

Протягом червня очільник уряду перевірив стан дорожніх робіт на трасі Київ - Одеса, проінспектував ремонт автодороги Знам'янка - Луганськ - Ізварине на Кіровоградщині, у ході робочої поїздки до Запорізької області ознайомився з ходом будівництва автомагістралі через Дніпро, на Чернігівщині ознайомився з роботою ПАТ «Чексіл», відкрив ХХІХ Міжнародну агропромислову виставку «Агро-2017», ознайомився із роботою ПрАТ «Азовсталь» у Маріуполі та поспілкувався із колективом підприємства.

Своєю любов'ю до зустрічей з трудовими колективами та відвідування різноманітних шкіл, лікарень, заводів та виставок Володимир Гройсман все більше нагадує Генерального секретаря ЦК КПРС Леоніда Брежнєва.

Наведені нижче світлини лише підкреслюють цю схожість.

Варто згадати, що любов до відвідин заводів та фабрик свого часу стала фатальною для Брежнєва. На початку 1980-х років генсек поїхав на авіаційний завод у Ташкент. Спочатку цей захід планували, а згодом скасували через неготовність заводу до візиту, адже у таких випадках заходи безпеки продумувалися до дрібниць. Однак Брежнєв все одно поїхав. Під час відвідання цеху складання літаків на високу драбину, розраховану максимум на десять людей, видерлося близько п’ятдесяти працівників, які хотіли побачити дорогого Леоніда Іліча. Драбина не витримала і впала просто на вождя. Брежнєва закрив собою його особистий охоронець, однак запобігти травмі літнього керівника держави не вдалося – політик зламав ключицю.

На думку політтехнолога Віталія Бали, любов до заводів і фабрик нав’язали прем’єру його іміджмейкери, аби штучно створити образ господарника, запит на якого зараз є у суспільстві.

«Я думаю, що ті люди, які працюють з Гройсманом, вони навряд чи можуть запропонувати щось нове, аби якось виокремити пана Гройсмана серед політиків. Враховуючи те, що він у своїх виступах постійно (і не завжди доречно) посилається на свій – як він вважає успішний - досвід роботи мером міста Вінниця, йому намагаються створити образ господарника», - робить висновок експерт.

Бала також підкреслив, що «Гройсман-господарник» втілений не лише на фотографіях, а й у виступах. «Згадайте його запальне «Я вам покажу, як керувати країною», - додав експерт. Ця цитата гармонійніше вписалась б в уста ще одного радянського керманича - Микити Хрущова.

«Гройсмана не можна назвати важковаговиком – у нього немає навіть власної політичної партії всеукраїнського рівня. Бути прем’єр-міністром за парламентсько-президентської форми правління – це дуже проблематично. Ідея полягає у тому, що поки інші політики сваряться, він начебто діє», - вважає Бала.

Експерт нагадав і про захоплення Гройсмана «публічно виховувати» підлеглих. Цим прем'єр неодноразово грішив: матом звертався до свого заступника Зубка (практика Горбачова), ставив на місце міністра інфраструктури Омеляна, відверто принижував міського голову Львова Садового, звільняв у прямому ефірі  чиновників обласного рівня.

Разом із тим, за словами експерта, образ господарника – це те, чого зараз потребує країна. «Питання тільки в тому, чи не є він штучно створеним, у випадку з Гройсманом», - зауважив він.

Політолог Володимир Фесенко, погоджується із колегою у тому, що імідж господарника вважається достатньо перспективним. За його словами, така традиція була за часів СРСР і вона значною мірою передалась політикам незалежної України.

Крім того, експерт нагадав, що відвідування виробництв і будівництв входить в обов’язки керівників міст, а Гройсман – колишній мер, що теж дає про себе знати. І заклики йти в Європу аж ніяк не заважають главі уряду копіювати прийоми радянських вождів.  

Наталія Сокирчук, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: