Тімбілдінг від Яценюка. «Народний фронт» нагадав, що він живий

Коаліція
Тімбілдінг від Яценюка. «Народний фронт» нагадав, що він живий
Голова партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк

«Ми показали Петру, що ще багато чого варті, він там в шоці: нас Меркель вітає»

«Народний фронт» - друга за кількістю депутатських штиків партія влади - вирішив провести з’їзд досить несподівано. Принаймні, для рядових депутатів та представників регіонів, як вони самі зізнавались, такий огляд рядів став сюрпризом. Ідея проведення з’їзду належала голові політради партії Арсені Яценюку, який був шокований невтішними результатами виборів в об’єднані територіальні громади. Втім така зустріч «Фронту» була необхідна не тільки через цей привід.

«Нам треба якось оживити партію, бо зараз є фракція, яка вирішує в парламенті свої задачі, а є регіональні осередки, які просто дезорієнтовані, – пояснювали «Главкому» у кулуарах з’їду  співрозмовники-«фронтовики». – Деякі наші представники навіть приховують, що вони з «Фронту», бо не хочуть асоціюватися з не дуже популярним зараз проектом».

З'їзд партії «Народний фронт»З'їзд партії «Народний фронт»

Один з лідерів місцевого осередку партії наводить приклад, коли партія підтримала на виборах одного самовисуванця і робила все можливе для його перемоги, а той потім просто дистанціювався від «токсичного», з його точки зору, бренду. Після провалу об’єднання з БПП переможцю минулих парламентських виборів треба було нагадати про себе і «Народний фронт» вирішив це зробити в «американському» форматі – звіт про досягнення та красива картинка, яку можна використати у майбутніх агітаційних роликах.  

Незрозуміло, наскільки кількагодинний захід, що відбувався у «Мистецькому арсеналі», підняв бойовий дух «фронтовиків», але пафосу та певного месіанства на цьому заході було забагато. Іноді те, що відбувалось на сцені з повторюванням однакових мантр в різних варіаціях, нагадувало зібрання відомої секти «Відродження». А виступ Яценюка за своїм темпоритмом був підозріло схожим на проповіді її пастора та апостола, як він себе називає, Володимира Мунтяна.

Арсеній ЯценюкАрсеній Яценюк був схожий на пастора Володимира Мунтяна

Заздалегідь було анонсовано, що на з’їзді буде і прем’єр-міністр Володимир Гройсман. Він, хоч і представляє Блок Порошенка, але все ж очолює коаліційний уряд. До того ж надто теплі реверанси Гройсмана та Яценюка на адресу один одного вже давно засвідчили про дуже приязні відносини між колишнім та нинішнім прем’єром. І саме таке зближення дратують Петра Порошенка.

Гройсман приїхав заздалегідь, на вході привітався з депутатами «Фронту» Леонідом Ємцем та Сергієм Пашинським, та попрямував за кавою, де вже крутився його підлеглий - міністр молоді та спорту Ігор Жданов. Вже біля сцени Гройсман зіткнувся з Арсенієм Яценюком, який якраз робив фотосесії з партійним активом. «Давай з нами», – посміхаючись, вигукнув екс-прем’єр і зробив групове селфі зі своїм наступником. Тим часом до «Мистецького Арсеналу» прибували менш публічні особи – «гаманці» «Народного фронту» Микола Мартиненко, який ходить під справою, та голова комітету з економіки Андрій Іванчук. Вони обнялись та згодом зайняли місця поруч у залі.

Андрій Іванчук вітається з Миколою МартиненкомАндрій Іванчук вітається з Миколою Мартиненком

Але головною несподіванкою стала присутність на з’їзді голови фракції Блоку Порошенка Артура Герасимова та кількох депутатів президентської фракції – Григорія Шверка, Дмитра Андрієвського, Юлія Мамчура. Шверк пояснив свою присутність тим, що фракція була запрошена на з’їзд партнерів по коаліції, тож виділила декількох представників. У Герасимова, свідком розмови якого з Антоном Геращенком став «Главком», на цей день були інші плани. «Взагалі я мав у ці дні поїхати на передову, –розповідав Герасимов колезі. – Але подзвонили і сказали бути у вас». Згодом Герасимов, під аплодисменти «фронтовиків», штовхнув промову для «друзів та побратимів» про те, як коаліція зробила за три роки більше, ніж за двадцять років до того.

Представники парламентської фракція БПП на з'їздіПредставники парламентської фракції БПП на з'їзді «Народного фронту»

Окремо тепло привітався голова фракції БПП з головою комітету культури та духовності Миколою Княжицьким. Інтрига полягала у тому, що цей депутат нещодавно видав скандальну колонку про те, як Порошенко став президентом в результаті «Віденської змови» з Сергієм Льовочкіним та Дмитром Фірташем та в результаті компромісу з Кремлем. Таким чином Княжицький намагався медійно захистити свого соратника, главу МВС Авакова, у сина якого виникли проблеми з НАБУ. У «Народному фронті» досі вважають, що без руки Банкової у «справі рюкзаків» не обійшлось. Але які образи між партнерами по коаліції тим паче на такому публічному заході?

Та від Авакова, що фактично нині є головним і найвпливовішим  представником «Фронту» у владі, очікували, як мінімум, натяків на адресу «партнерів» з Банкової, і той, коли до нього дійшло слово, таки не пошкодував слів.

Але головним спікером заходу таки був розслаблений Арсеній Яценюк вже зі звичною борідкою і без краватки, що якоюсь мірою символізувало його нинішній статус елітного безробітного.  Яценюк багато шуткував, але згодом втомився вести багатогодинний з’їзд, усівся в крісло, а згодом покинув і його, надавши функції модератора партійному орговику Олені Ледовських.

1_54_02Модератор партійного з'їзду Олена Ледовських (на задньому плані)

Арсеній Петрович вже традиційно дуже тепло представив Гройсмана, згадавши, як той працював в його уряді, коли був ще не Володимиром Борисовичем, а «просто Володею». При цьому зазначив, що не приймав би ті рішення, що діючий голова уряду, дорікнувши, що «тому він прем’єр, а не я». Панібратство у відносинах колишнього та діючого прем’єра проявилось і коли Яценюк гаряче обійняв «друга Володимира». Гройсман в своїй промові привітав учасників з’їзду, подякував за підтримку та назвав Яценюка лідером. Одразу після спічу прем’єр ретирувався.

Прем'єр міністр Володимир Гройсман покидає з'їзд Народного фронтуПрем'єр-міністр Володимир Гройсман покидає з'їзд «Народного фронту»

Далі слово взяв Яценюк, який похвалився привітаннями від канцлера Німеччини Ангели Меркель та голови Європейської народної партії Джозефа Доула, який потішив Арсена Петровича, назвавши того президентом. Яценюк в своїх декількох виступах задав декілька трендів, яких загалом притримувались всі виступаючі, основний з них – недооцінений подвиг «Фронту» в 2014-му, коли вдалося врятувати країну від розпаду. Несподіваний з’їзд Яценюк пояснив бажанням пояснити, що партія зробила для країни, отримавши свого часу 22% голосів і нарікаючи на те, що деякі фракції не забажали в результаті брати на себе відповідальність за коаліцію, кинувши цей страшний тягар на «Народний фронт» та Блок Порошенка.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель привітала учасників з'їздуКанцлер Німеччини Ангела Меркель привітала учасників з'їзду

Не оминув Яценюк легкої критики президента, на підтримку якого він свого часу розраховував, згадуючи свою вимушену відставку: «Але він зробив помилку. Але я відповім президенту наступне: «Дякую за досвід. Ми стали сильніші». Полякав президента Яценюк і повідомленням про участь «Фронту» в парламентських і президентських виборах. З деталями цієї участі партія погрожує визначитися ще в 2018-му році.

Арсеній ЯценюкАрсеній Яценюк

Не забув Арсеній Петрович про улюблену останнім часом тему перерозподілу владних повноважень з вимогами до президента змінити Конституцію з урізанням його повноважень: «Я звертаюсь особисто до Петра Олексійовича, ми можемо це зробити до наступних чергових виборів… Президент – це окремий інститут. Він не відноситься ні до виконавчої, ні до законодавчої, ні до судової гілки влади. І він, як арбітр, має ефективно функціонувати з усіма функціями, які дозволять йому бути гарантом Конституції та головнокомандувачем».

Але таке розділення поки не надто підтримує сам президент, про що він однозначно сказав під час послання у Верховній Раді. Посил Яценюка повторив головний міністр-«фронтовик», який виступав першим з членів уряду, – Арсен Аваков. Якщо інші члени уряду були зосереджені на демонстрації своїх досягнень, то Арсен Борисович не втримався від політичних оцінок: «Уряд Яценюка був атакований, нас лупасили як свої, так і чужі». Аваков теж має мрію: парламентську республіку «як гарантію захисту від тоталітарного майбутнього країни і як гарантію внутрішнього балансу влади». По закінченню виступу найближчі соратники Авакова Антон Геращенко та Зорян Шкіряк першими підірвались з місць, спонукаючи всіх інших аплодувати своєму патрону.

Антон Геращенко та Зорян Шкіряк підскочили зі своїх місць і почали опладувати Арсену АваковуАнтон Геращенко та Зорян Шкіряк підскочили зі своїх місць і почали аплодувати Арсену Авакову

Згодом про свої успіхи відзвітували всі міністри та секретар РНБО Олександр Турчинов, традиційно одягнутий в усе чорне. Голова Верховної Ради Андрій Парубій також похвалився прийнятими реформами. Цікаво, що Яценюк навіть поставив нашу  медреформу у приклад Штатам, де ніяк не можуть її прийняти.

«Бачите, скільки сьогодні було хороших та позитивних людей, давно це треба було зробити, – тішився у розмові з «Главкомом» голова фракції «Народного фронту» Максим Бурбак. – А то про нас все говорять – ОПГ, ОПГ…» Міністр юстиції Павло Петренко доводив, що сенс з’їзду був не стільки психологічним, скільки практичним: «Я сам багато цікавого дізнався».

«Насправді, ми показали Петру, що ще багато чого варті, він там в шоці, нас Меркель вітає, – похвалився «Главкому» один з впливових «фронтовиків».  Якщо сенс цього з’їзду був саме в цьому, то він вже себе виправдав. Але для реальної реанімації «Фронту» знадобляться куди більші зусилля, ніж суботній тімбілдінг у «Мистецькому Арсеналі».

Павло Вуєць, Станіслав Груздєв (фото), «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: