Заява країн-членів ООН: паспортний указ Путіна підриває суверенітет України

Заява країн-членів ООН: паспортний указ Путіна підриває суверенітет України
Засідання Радбезу ООН

Представники країн ЄС стверджують, що співпадіння часу видання указу із закінченням президентських виборів показує наміри Росії надалі дестабілізувати ситуацію в Україні

Країни ЄС в Раді Безпеки ООН — Німеччина, Франція, Велика Британія, Бельгія, Польща, а також колишні члени — Швеція, Італія та Нідерланди заявили, що указ президента РФ Володимира Путіна, згідно з яким спрощується процедура отримання російського громадянства для жителів окупованих районів Донецької та Луганської обл., підриває суверенітет України.

Про це представники країн заявили на брифінгу перед початком засідання Радбезу.

Документ оприлюднений на сторінці українського представництва у Twitter.

«Ми, як держави-учасниці Європейського Союзу, повністю підтримуємо незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України всередині її визнаних кордонів. Підписання російським президентом указу, який дає право, зокрема, особам, які тимчасово проживають на окремих територіях Донецької та Луганської областей, подавати документи на отримання російського громадянства у спрощеному режимі, підриває суверенітет України», - йдеться у заяві.

За словами представників, цей указ протирічить мінським угодам.

Представники країн ЄС стверджують, що співпадіння часу видання указу із закінченням президентських виборів показує наміри Росії надалі дестабілізувати ситуацію в Україні і загострити конфлікт.

Росію закликали утриматися від подібних дій, які піддають небезпеці імплементацію мінських домовленостей.

Раніше повідомлялося, що президент РФ Володимир Путін підписав указ про спрощений порядок отримання російського громадянства для жителів так званих «Донецької і Луганської народних республік».

Документ передбачає, що заява про прийом в громадянство від жителів самопроголошених республік має розглядатися не довше трьох місяців.

Постійний представник України при організації Володимир Єльченко повідомив, що Україна звернулася до Ради безпеки ООН через указ президента РФ Володимира Путіна про спрощену видачу російських паспортів для жителів «ЛНР» та «ДНР».

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін закликав українців на Донбасі не брати громадянство Росії.

Президент Петро Порошенко заявив, що Росія готується до наступного кроку агресії проти України – анексії українського Донбасу або створення російського анклаву в Україні.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: