Зняла косу та вдягла окуляри. Як Тимошенко намацує «новий курс»

Вибори-2019
Зняла косу та вдягла окуляри. Як Тимошенко намацує «новий курс»
Юлія Тимошенко на форумі «Новий курс України». Київ, 15 червня 2018 року

2,5 години виступу Тимошенко вперто уникала тем Донбасу та Криму

Форум, який Юлія Тимошенко провела у столиці 15 червня, мав дати відповідь на головне питання: який курс пропонує країні найрейтинговіший кандидат у президенти?

І ось захід минув, а розуміння, як претендент №1, розв’язуватиме головну проблему держави, не додалось. 2,5 години промови Тимошенко витратила на цитати «всіх мудреців світу», на розмови про модні винаходи людства, та вперто оминала і Крим, і Донбас.

Таке намагання загравати з недружньою до неї фейсбук-аудиторією може боляче вдарити по самій Тимошенко. Її вірний електорат звик до іншої Юлі. Тієї, яка дає прості відповіді і обіцяє миттєві рішення.

Реклама «Нового курсу» від Тимошенко заполонила всю країну. Обабіч доріг – сотні білбордів, в ефірі – ролики майже в кожній рекламній паузі. Така масована кампанія вже спровоковувала хвилю жартів та здогадок стосовно того, куди ж планує вести країну ЮВТ.

Момент істини – на Нивках

Зранку п’ятниці на столичному масиві Нивки рух транспорту було суттєво ускладнено. До виставкового центру «Експоплаза» стягувались численні мікроавтобуси та представницькі авто. Саме тут Тимошенко мала представити нову не лише себе, але й свій курс. І якщо свіжий імідж політика – без коси та в модних окулярах – виборець вже міг «зацінити» у рекламних роликах, то про деталі нового курсу мав почути саме тут.

Під'їзди до КиївЕкспоПлаза були у заторахПід'їзди до КиївЕкспоПлаза були у заторах

Великий зал «Експоплази» розділили на великі сектори. Партійців, які з’їхались з усієї України, організатори посунули на гальорку. А от партер люб’язно віддали запрошеним гостям. Їх список виглядав дуже дивно.

Прийшли навіть ті, хто ще зовсім недавно критикував лідерку «Батьківщини», більш того, називав її «збитим льотчиком». Таких особливо багато було  серед умовної групи блогерів. За інформацією «Главкома», штаб Тимошенко ухвалив рішення приділити особливу увагу соцмережам. Нині там створюють свою армію «юлеботів». Блогери, які погодилися працювати з Тимошенко, тепер отримують «темники» і коментують поточні події у «правильному» ключі. Саме такий принцип роботи практикують на Банковій вже кілька років, список головних «порохоботів» давно став надбанням ЗМІ.

Андрій ЄрмолаєвАндрій Єрмолаєв

Організатори форуму також радо вітали директора експертно-аналітичної групи «Нова Україна» Андрія Єрмолаєва. Як відомо цей експерт тривалий час співпрацює із структурами екс-регіонала Сергія Льовочкіна. У перших рядах запрошених виявився і Сергій Коровченко - екс-міністр юстиції Криму, якого підозрюють у зв'язках з Віктором Медведчуком.

Були серед гостей форуму і персони епохи Кучми: Людмила Супрун довго не могла собі знайти місця і стоячи з гальорки спостерігала за виступом Тимошенко, вічний захисник інтересів фермерів та землевласників Іван Томич теж не втрачає надії потрапити у владу.

Людмила СупрунЛюдмила Супрун

У перших рядах опинився Валентин Наливайченко. Він так само, як і Тимошенко, мітить у президентське крісло, але це не завадило йому аплодувати «Новому курсу» конкурентки. В штабі Тимошенко визнають: лідер «Батьківщини» напередодні виборів хоче об’єднати свої зусилля з менш рейтинговими політиками і їх партіями. І серед них не лише Наливайченко. «Батьківщина» вже узгоджує свої дії з Сергієм Тарутою та його «Основою». Рекламна кампанія обох партій ведеться паралельно і узгоджено. Проте сам Тарута на сьогоднішній захід не завітав.

Валентин Наливайченко та Маркіян ЛубківськийВалентин Наливайченко та Маркіян Лубківський

«Таких варіантів об’єднань може бути сотні. Сьогодні можемо називати Наливайченка, Таруту. Я не відкидаю будь-якого альянсу, тому що вибори потребують великих об’єднань і великої концентрації сил», - пояснює «Главкому» керівник київського осередку «Батьківщини» Володимир Бондаренко.

Володимир БондаренкоВолодимир Бондаренко

Серед гостей також були помічені російський актор, який пішов воювати на Донбас за Україну Анатолій Пашинін, продюсер Олена Мозгова, скандальна блогерка Ліза Богуцька, окремі молоді політологи, яких ще не давно викривали у роботі на Медведчука…

Олена МозговаОлена Мозгова

Загубилась між Рузвельтом та Меркель

До публіки лідер «Батьківщини» вийшла з 20-хвилинним запізненням. Окремо Тимошенко представила лише першого президента Леоніда Кравчука. Решту гостей поділила на групи: герої України, вчені, представники громадянського суспільства, Реанімаційний пакет реформ.  Саме на цю аудиторію мала справити враження оновлена ЮВТ. «Це не з’їзд. Я не схиляю вас до вступу у партію. Але якщо хтось буде не проти, то всі печатки і бланки у мене є». – намагалась жартувати вона з новою для себе аудиторією.

Перший президент України Леонід кравчук та керуючий справами Київської Патріархії, архієпископ Вишгородський Агапіт Перший президент України Леонід кравчук та керуючий справами Київської Патріархії, архієпископ Вишгородський Агапіт

Регламент передбачав промову лідера протягом двох годин. На початку Тимошенко запевнила присутніх: мовляв, закиди про «новий курс до Росії» - це інсинуації, бо вона прямує лише до Європи та НАТО. Проте почати розлогу доповідь Тимошенко не дали. М’язистий молодик модельної зовнішності, який тупцював з букетом квітів у «фан-зоні» для партійців, несподівано піднявся на сцену та вручив Тимошенко свій подарунок. «Я вас дуже люблю. Я вам дуже вірив. Я сподіваюся. Ми хочемо в Європу…», - почав говорити хлопець і… зняв футболку. На його грудях було написано «Новий курс України». У відповідь Тимошенко подякувала хлопцю і пояснила, що це був експромт.

1_096На сторінці Максима Яригіна у Фейсбуці зазначено, що він навчався у Національний академії ДФС

Та журналісти не дали сміливцю зникнути у натовпі, влаштували йому допит. «Багато з того, що я тут чув, на мою думку, неправда. Я не вірю у її курс, вона заведе нас до Росії», - розповів молодик, що щойно зізнався у любові до Тимошенко. Він представився Максимом Яригіним і сказав, що працює моделлю. За словами хлопця, він сам влаштував акцію і не представляє жодну партію і додав. «Ми маємо йти по тому курсу, яким  йдемо», - робив загадкові заяві герой дня.

Цю витівку, яку вже встигли порівняти з вибриками Femen, оцінили по-різному. Охорона Тимошенко чомусь ніяк не зреагувала на дії молодика, саме тому дехто побачив у цьому задум організаторів заходу. Вони начебто хотіли максимально привернути увагу медіа до форуму. А от, наприклад, політолог Сергій Гайдай, побачив у провокації «привіт з Банкової».

Сергій ГайдайПолітолог Сергій Гайдай

Поза тим, журналістів, які відверто нудьгували, цей інцидент  порадував. «Він пробуджує апетит, а значить все це виправдано», - вголос коментувала стриптиз на сцені молода журналістка у розмові з колегами.

Тим часом Тимошенко взялась пояснювати, що за «новий курс» вона рекламує вже кілька тижнів. Ще до форуму її ідею назвали плагіатом з «Нового курсу» Рузвельта». Юлія Володимирівна не могла не відреагувати на такі звинувачення. Вона відповіла своїм опонентам просто: сама згадала у промові і Рузвельта, і його курс, який підняв економіку США з дна, і «німецьке економічне чудо» канцлерів Конрада Аденауера і Людвіга Ерхарда, і філософію Жан-Жака Руссо. Далі виступ ряснів численними «модними» термінами, які вочевидь були розраховані на гостей форуму. Тимошенко пригадала у промові Ілона Маска та його Tesla, і блокчейн-технології, і 3D-принтер, який спершу назвала it-принтером, говорила і про Youtube, і про Facebook та Uber.

Партійці з регіонів на задніх рядах у цей час дружно позіхали.

Врешті-решт, з вінегрету історичних аналогій та перераховування людських досягнень таки вималювалась певна нові візія Тимошенко. Головний висновок: вона вже… не хоче бути президентом. Юлія Тимошенко прагне стати канцлером.

Що пропонує Тимошенко

  • Створити нову Конституцію України;
  • Надати кожному громадянину України право законодавчої ініціативи (шляхом створення петицій, які будуть «набирати лайки»);
  • Надати українцям право проводити референдум за народною ініціативою;
  • Переформатувати Україну у республіку з парламентською формою правління канцлерського типу;
  • Тотально запровадити технологію блокчейн для боротьби з корупцією.

Виголошуючи усі тези, Тимошенко щоразу шукала підтримки залу, запитуючи, чи згодні присутні з нею. Та чи не вперше в історії політичного сходження лідерка «Батьківщини» отримувала мляві оплески навіть від однопартійців: нова аудиторія не сприймала саму Тимошенко, а члени партій не дуже розуміли нову риторику лідера. Чому вічний кандидат у президенти тепер вимагає скасувати цю посаду?

«Але ми не проти, аби Тимошенко була канцлером. Подивіться, в Німеччині є Ангела Меркель, скільки років вже і всі задоволені», - так коментувала одна з членів партії Тимошенко почуте зі сцени.

Моменти «просвітління» наставали лише тоді, коли Тимошенко поверталась до своєї звичної риторики – нищівної критики опонентів. «Коли увесь світ літає у космос, у нас будують магазини цукерок», - нарешті не стрималась Юлія Володимирівна і зал дружно зірвалась оплесками

У кулуарах близькі до Тимошенко партійці радили здивованим соратникам не вдаватись до глибокого аналізу почутого зі сцени форуму. За їхніми словами, «курс Тимошенко» - поки що лише цукерка у красивій обгортці, лише своєрідна «проба пера» її нової команди. Нині лідерку «Батьківщини» консультують одразу декілька політтехнологічних команд. За інформацією ЗМІ, з Тимошенко працюють консультанти з США Джордж Бірнбаум та Влада Галан, а також українці Віктор Котигоренко та Віктор Войналович. Вони – вихованці відомого політтехнолога, нині покійного Юрія Левенця, який співпрацював свого часу з Леонідом Кучмою та Сергієм Льовочкіним. Поради, які вже виконує Тимошенко, стосуються зміни її візуального образу, зменшення критичної риторики, а також просування у соціальних мережах. «Ті політики, які орієнтуються на «просунуту» в інтернеті частину суспільства, на правильному шляху. Як правило, ця частина суспільства впливає на інших своєю оперативною поінформованістю», – раніше пояснював Віктор Котигоренко.

До команди лідерки «Батьківщини» повернувся і її колишній спічрайтер, а тепер депутат фракції БПП та улюбленець ФБ-спільноти Віталій Чепинога.

Олексій Мустафін, який у лютому залишив посаду генпродюсера новин «Медіа Групи Україна» Ріната Ахметова, тепер відповідає за медіа-консультування лідера «Батьківщини».

Оскільки часу до початку активної кампанії ще вдосталь, позиціювання Тимошенко може змінюватись. Принаймні, саме на це розраховують багато з соратників Тимошенко, які сьогодні були щиро здивовані її пропозиціями.

Юлія Тунік, Микола Підвезяний, Станіслав Груздєв (фото), «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: