«Фіксуйте все на телефон»: юрист дав поради людям, яких поліція звинуватила у порушенні карантину

«Фіксуйте все на телефон»: юрист дав поради людям, яких поліція звинуватила у порушенні карантину

Адвокат пояснив, що робити людині, якщо поліція щодо неї хоче скласти протокол

Що робити, якщо під час карантину поліція щодо вас хоче скласти протокол

Особа, щодо якої складають протокол за порушення правил карантину (стаття 44 п.3 Кодексу України про адміністративні правопорушення), має право запитати у поліцейського (якщо той сам не надав відповідної інформації) його прізвище, ім’я, по батькові, посаду, пред’явити на вимогу службове посвідчення, номер жетону, якщо це патрульна поліція – назвати номер патруля.

«Усе це громадянин має право фіксувати на камеру», – розповів в інтерв’ю «Главкому» Олександр Лещенко – адвокат, керуючий партнер адвокатського об’єднання «Лещенко, Дорошенко і партнери».

«Поліцейський зобов’язаний чітко назвати підставу для притягнення до адміністративної відповідальності, норму закону на підставі якої поліцейський притягує до адміністративної відповідальності, докази, якими підтверджується вчинене правопорушення, роз’яснити про право особи на правову допомогу. Поліцейський зобов’язаний роз’яснити права особи, яка притягується до відповідальності, передбачені статтями 55, 56, 59, 63 Конституції України, статтею 268 КУпАП (Кодекс України про адміністративні правопорушення), повідомити, що справу про адміністративне правопорушення буде розглянуто у строки, передбачені законом, про що робиться відмітка та ставиться підпис особи, яку притягують  до адміністративної відповідальності», – пояснив адвокат.

Олександр Лещенко наголосив,  що у протоколі забороняється робити виправлення і закреслення. «Протокол складається у двох екземплярах. До протоколу також можуть приєднуватись окремо докази, які приєднуються до матеріалів справи. Особа, яку притягують до адміністративної відповідальності може робити зауваження до протоколу як у самому протоколі, так і на окремому аркуші (втім важливо зазначити у протоколі про те, що зауваження до протоколу приєднуються на окремому аркуші)». – сказав адвокат.

Олександр Лещенко зазначив, що протокол повинен містити таку інформацію: відомості про посадову особу, яка його складає; дата, час і місце складання; прізвище, ім’я, по батькові особи, яку притягують до відповідальності; описання суті адміністративного правопорушення.

«Під час або після складання протоколу особа має право вносити свої зауваження, зазначати, якщо з чимось не згодна. Якщо наявні протиправні дії з боку правоохоронців, особа має вказати це. Радимо фіксувати на телефон усе, що відбувається. Якщо є свідки – обов’язково записати у протокол їхні ідентифікаційні дані та контакти, тоді їх можна буде викликати на судове засідання та допитати», – розповів адвокат.

Нові правила карантину, які пропонує урядНові правила карантину, які пропонує уряд

Нагадаємо, уряд ухвалив рішення про заборону ходити по вулицях більше, ніж по двоє осіб, за винятком тих, хто супроводжує дітей.

Національна поліція з початку карантинних заходів відкрила 35 кримінальних проваджень. 21 справу відкрито за порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним хворобам і масовим отруєнням і 14 справ пов’язані з порушенням карантинних заходів

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: