Сьогодні День Віри, Надії, Любові та Софії: традиції, заборони та прикмети

Сьогодні День Віри, Надії, Любові та Софії: традиції, заборони та прикмети
30 вересня православні християни відзначають День пам'яті святих мучениць Віри, Надії, Любові та їх матері Софії

У День Віри, Надії, Любові та Софії плач відлякує всі біди

Щорічно 30 вересня православні християни відзначають День пам'яті святих мучениць Віри, Надії, Любові та їх матері Софії. Також вітають з Днем ангела жінок з іменами Віра, Любов, Надія і Софія. У цей день прийнято дарувати їм подарунки, а ті повинні пригостити своїх рідних і близьких ласощами. Іменинницям слід сходити до церкви і попросити про здоров'я, благополуччя і любов.

Легенда про мучениць

В основі легенди — історія про одну матір Софію, та трьох її доньок: Віру, Надію і Любов. Імена у дівчаток такі були не випадково: їх мати була зразковою християнкою і назвала дочок найсвітлішими жіночими рисами, бажаючи виховати у них лише найкращі якості.

Жили всі четверо жінок у Римі, в часи, коли прихильники християнської віри зазнавали переслідувань та покарань. Така доля не оминула й матір із доньками. Їх відправили на суд, де сам король Адріан вирішував подальшу долю невільників.

1348518283_icona_logo

Король запропонував усім чотирьом помилування, якщо всі відречуться від своєї віри. Отримавши відмову — Адріан дуже розлютився. Потім їх намагались змусити відректись катуваннями — проте і це не допомогло.

Трьох дочок, згідно з легендою, закатували до смерті на очах у матері. Софія ж не відходила від могил доньок протягом наступних декількох днів, поки не померла сама. За таку смерть церква і нарекла чотирьох жінок святими мученицями. Обличчя їх почали зображувати на іконах, а імена отримали широку популярність серед християн, в тому числі, і в українців. Сьогодні і досі часто можна зустріти в народі такі імена як Софія, Надія, Віра чи Любов.

Традиції та звичаї

Основна традиція цього свята - гучний жіночий плач рано вранці. Вважається, що якщо жінка поплаче, то це відлякає всі біди, прикрощі та напасті від неї самої та її сім'ї. Заміжнім жінкам в цей день потрібно поставити в церкві дві свічки біля ікони Ісуса Христа і ще одну - вночі в коровай і 40 раз прочитати слова про спокій. На ранок коровай слід розділити між усіма членами сім'ї, включаючи домашніх улюбленців. Завдяки цьому обряду в будинок приноситься спокій і затишок.

4359ce4a294f009

У церкві потрібно помолитися біля ікони трьох великомучениць, попросити, віри, сили, здоров'я, любові, благополуччя. У ікони Софії просять здоров'я дітям і жінкам, а також зачаття дитини.

Цей день проводять у родинному колі, більшу частину уваги приділяють дівчаткам.

Прикмети на свято Віри, Надії і Любові:

  • 30 вересня вважається небезпечним і нещасливим днем.
  • Весілля, заручини і весілля 30 вересня не проводять — погана прикмета.
  • Жінкам не варто сьогодні займатися домашніми справами.
  • Народні прикмети говорять, що цей день завжди холодно і дощитиме.
  • Після Віри, Надії, Любові починаються перші заморозки.
  • Якщо журавлі полетять у цей день, то на Покров буде мороз, а ні, то зима буде пізніше. Зазвичай слідом журавлям кричали : «колесом дорога», для того, щоб навесні вони знову повернулися в рідні місця.
  • Якщо в цей день пішов дощ, буде рання весна.

Заборони

Народна пам'ять зібрала кілька заборон, пов'язаних з днем християнських мучениць. Так, призначати заручини або вінчання на 30 вересня - погана прикмета. Згідно до неї, на «бабські іменини» сватаються, а на Покрову - весілля грають.

Крім того, в цей день жінкам не можна займатися домашніми справами.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: