Відпочинок із дітьми за кордоном: які документи потрібні та хто може поїхати

Відпочинок із дітьми за кордоном: які документи потрібні та хто може поїхати
Для виїзду за кордон з неповнолітнім потрібен паспорт встановленого зразка
Фото: Pixabay

Закордонні паспорти зараз видають всім дітям, незалежно від віку

Настало літо, і пора відпусток і у дітей скоро настають канікули. Батьки починають планувати відпочинок з дітьми й, хоча кордони повноцінно ще не відкрилися, варіанти подорожей за кордон вже з'явилися.

Як не закінчити поїздку на митниці через проблеми з документами, розповів кандидат юридичних наук Григорій Усатий в інтерв'ю для видання «Факти».

Які потрібні документи для виїзду дитини за кордон

За словами Григорія Усатого, для виїзду за кордон з неповнолітнім потрібен паспорт встановленого зразка. При поїздці тільки з одним батьком, потрібна нотаріальна завірена згода від іншого з батьків. Якщо другий батько іноземець або особа без громадянства, то така згода не потрібна. Однак в такій ситуації має бути підтвердження у вигляді запису про другого з батьків у свідоцтві про народження дитини.

Без нотаріально завіреної згоди другого з батьків кордон можна перетнути тільки для тимчасового виїзду строком до одного місяця. Але для цього знадобиться рішення суду або органу опіки та піклування. У документах має бути вказано місце проживання дитини з одним з батьків, який і збирається в поїздку.

Закордонні паспорти зараз видають всім дітям, незалежно від віку. Термін дії такого паспорта становить 4 роки, після 16 років – видається на 10 років. В деякі країни можна подорожувати тільки при наявності ID-паспорта, який видають в Україні з 14 років.

З 16 років громадяни України мають право на вільний самостійний виїзд за межі України, тобто – дозвіл від другого з батьків вже не знадобиться.

Коли дозвіл від другого з батьків не потрібно

  • Якщо є рішення суду або висновок органів опіки та піклування про місце проживання дитини з тим батьком, який збирається в поїздку.
  • Відносно батька не застосовуються заходи примусового виконання рішення про встановлення побачення з дитиною і про усунення перешкод у побаченні з ним.
  • Термін поїздки не перевищує один місяць
  • Мета поїздки - лікування, навчання, участь дитини в змаганнях, фестивалях, виставках, олімпіадах і конкурсах, оздоровлення та відпочинок дитини за кордоном, в тому числі й в складі організованої групи дітей.
  • Інформування другого з батьків, який не ухиляється та належним чином виконує батьківські обов'язки – надіславши рекомендований лист про тимчасовий виїзд дитини за межі України із зазначенням мети, держави проходження та терміну перебування.

Термін довіреності може бути різним - від однієї поїздки до декількох. Орієнтовна вартість - 500 гривень.

Хто може виїхати з дитиною за кордон

Діти до 16 років можуть виїжджати за кордон з обома батьками, з одним з них, але при наявності письмового дозволу від другого, з довіреними особами (в тому числі бабуся і дідусь) – за дорученням від матері та батька.

Як пояснює фахівець, саме відсутність такого дозволу часто стає причиною зіпсованого відпочинку, оскільки батьки забувають оформити його в письмовому вигляді.

Що говорить закон про відсутність другого з батьків або якщо невідомо його місцезнаходження

Згідно із законом, згода другого з батьків потрібна всім дітям, які не досягли 16 років. Однак можна отримати інші документи, якщо немає можливості скласти дозвіл від другого з батьків:

  • Свідоцтво про смерть другого з батьків
  • Рішення суду про позбавлення батьківських прав другого з батьків, визнання його безвісти зниклого або недієздатним
  • Рішення суду про надання дозволу на виїзд з України громадянина, який не досяг 16-річного віку, без згоди та супроводу другого з батьків
  • Довідка про народження дитини, видана відділом реєстрації актів цивільного стану, із зазначенням підстав невнесення відомостей про батька (під час виїзду дитини за кордон у супроводі одинокої матері)
  • Довідка про наявність заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за чотири місяці, виданої органом державної виконавчої служби або приватним нотаріусом.

Раніше «Главком» писав, що Одеська область – найпопулярніший серед регіонів туристичний напрям в Україні. Про таке свідчать дані дослідження Міністерства культури та інформаційної політики України.

Нагадаємо, що синоптики дали прогноз погоди на червень. Зокрема, з 1 по 8 червня в південних областях синоптики прогнозують дощі з грозами. З 9 по 14 червня - без опадів, а ось з 15 по 20 червня знову очікуються дощі і грози.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: