Як правильно святкувати Хрещення Господнє: традиції та обряди свята

Як правильно святкувати Хрещення Господнє: традиції та обряди свята
Філарет на Водохреща освятив води Дніпра 19 січня 2017 року

Що потрібно знати про Водохреща

У суботу, 19 січня, православні українці відзначатимуть Хрещення Господнє або Богоявлення, одне з головних християнських свят. «Главком» нагадує про основні правила, яких необхідно дотримуватися в цей день.

За день до Водохреща, 18 січня, варто дотримуватися суворого посту: віруючі постяться весь день. А ввечері прийнято вживати «Голодну кутю». Також в цей день готують пісний рис і смажену рибу.

У цей день прийнято освячувати воду, яку часто зберігають цілий рік. При цьому водохресна вода не втрачає своїх властивостей більше року, віруючі використовують її для лікування від хвороб, а також для підтримки духу та очищення житла. Ця традиція збереглася в пам'ять того, що 30-річний Ісус у цей день освятив воду своїм обмиванням.

Поради для купання

Віруючі також здійснюють обмивання, щоб очистити душу від гріхів. Перед зануренням в ополонку потрібно три рази перехреститися і зануритися зі словами: «В ім'я Отця і Сина, і Святого Духа». Ці слова варто повторювати перед кожним зануренням в воду.

Вважається, що найкращий проміжок часу для водохресних купань - це час з 00:00 до 1:30 19 січня. Саме в цей час вода володіє сильними цілющими властивостями, що допомагають вилікуватися від різних недуг.

Як купання на Водохреща впливає на здоров'я

Медики не радять купатися цього дня усім. Адже занурення в холодну воду може мати негативні наслідки. Зокрема, купання на Хрещення може обернутися болями для тих, хто страждає від:

  • гіпертонії;
  • ревматизму;
  • атеросклерозу;
  • туберкульозу;
  • будь-якими гострими хронічними захворюваннями.

Чи варто хрестити дітей в цей день

За старих часів після Водохреща розпочинався новий весільний сезон, який тривав до Великого посту. Добрим знаком вважається, якщо в цей день хтось домовиться про майбутнє весілля. У народі кажуть: «Хрещенське рукобиття - до щасливої родини». Крім того, в цей день прийнято ворожити на судженого.

Вважається, що той, хто хрещений цього дня - буде щасливою людиною все життя. Однак не можна забувати, що обряд хрещення зазвичай відбувається на 40-й день після появи дитини на світ. Саме цей день має велике значення з релігійної точки зору: в старозавітній церкві на 40-й день дитину приносили в храм, на 40 день читалася молитва над матір'ю. До цього ж їй не радять брати участь у будь-яких релігійних обрядах.

В інші ж дні року найбільш сприятливими днями для хрещення дитини вважається кожен четвер.

Що не можна робити на Водохреща

Вважається, що якщо заплакати в цей день, то весь рік до наступного Водохреща доведеться провести в сльозах. Також негативно може позначитися на подальшому житті, якщо провести цей день у страху і сварках.

Особлива заборона діє відносно прання. Це заняття розцінюється в цей день, як осквернення води.Також народні повір'я забороняють в це свято скаржитися, пліткувати, обмовляти, прибирати, прати, в'язати і шити. Уже після Хрещення не дозволяється ворожити, інакше переворожиш долю в гіршу сторону.

Свято Богоявлення

Також 19 січня православний світ відзначає свято Богоявлення. Він знаменує прихід спасителя в наш світ. Він присвячений народженню Ісуса Христа і подіям, які супроводжували його, а також хрещенню Ісуса Христа в Йордан.

Сьогодні «Богоявленням» вважається таїнство хрещення, коли на спасителя зійшов святий дух в образі голуба, а божественний голос сповістив, що в світ прийшов син божий. Таким чином, під час обмивання Христа у водах Йордану господь явив себе в трьох іпостасях: Бог-син, бог-батько, який послв свій голос з небес, і святий дух, що зійшов у образі птаха. Віруючим була відкрита таємниця божественної триєдності.

До цього дня різниться розстановка смислових акцентів у ставленні до цього свята у різних християнських громад. Одні надають першорядний сенс Різдву, а інші виділяють саме Хрещення. Тому з плином часу Різдво було вирішено розділити з Богоявленням, виділивши його в окремий свято 25 грудня (7 січня).

Як відомо, католики святкували Хрещення Господнє 6 січня 2019 року.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: