Канадські канікули. За чим у Київ приїжджав Трюдо

Канадські канікули. За чим у Київ приїжджав Трюдо

Підсумки візиту канадського прем'єра в Україну.

Україну з візитом відвідав прем'єр-міністр Канади Джастин Трюдо.

Завдяки численним українським переселенцям Канада завжди була для України важливим партнером на міжнародній арені.

Трюдо під час свого візиту зустрівся з керівництвом української держави і підписав угоду про зону вільної торгівлі між країнами.

Встиг канадський прем'єр і підкорити серця українок, про що вони активно повідомляли в соцмережах.

Угода про торгівлю

Україна і Канада підписали угоду про створення зони вільної торгівлі (ЗВТ).

Під час спільної з Трюдо заяви президент Петро Порошенко повідомив, що запросив канадських підприємців до участі в процесі приватизації в Україні.

«Ми запросили канадських підприємців взяти активну участь у процесі приватизації, який буде проходити прозоро, ефективно і відповідно до угод зазначеного бізнес-форуму», - заявив Порошенко.

«Цей надзвичайно важливий документ підніме торгово-економічні відносини між нашими країнами на новий щабель», - написав міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів на своїй сторінці у Facebook незадовго до підписання цієї угоди.

Угода набувала чинності одразу ж, але повністю буде імплементована протягом семи років.

«За сім років ми на 99% ліквідуємо будь-які митні обмеження щодо доступу на ринки країн Канади і України відповідно. Є спеціальні умови щодо лібералізації в аграрному секторі, але там теж будуть введені тарифні угоди щодо доступу на ринок Канади і на ринок України, причому ринок України захищений більше. В такому випадку ми використаємо той же принцип, що і під час поглибленої і всеосяжної ЗВТ з ЄС», - повідомив Порошенко.

Згідно з даними Держстату, український експорт у Канаду в минулому році впав у 2,4 рази - до 30,16 млн доларів, тоді як імпорт збільшився на 7,7% - до 206,24 млн доларів.

У той же час експорт послуг з України в Канаду в минулому році знизився на 23,2% - до 67,85 млн доларів, тоді як імпорт - на 27,4%, до 57,32 млн доларів.

Що з візами

Україна і Канада почнуть консультації щодо лібералізації візового режиму.

«Ми домовилися про те, що почнемо негайні консультації щодо лібералізації візового режиму. І я дякую канадській стороні за те, що ми цей проект розпочинаємо», - сказав Петро Порошенко.

 

За словами українського президента, абсолютну більшість віз українцям канадське посольство видає на строк дії паспорта. Порошенко пообіцяв працювати з канадськими партнерами над зменшенням кількості відмов українським громадянам під час отримання канадської візи.

Військова сфера

Порошенко попросив Трюдо подовжити терміни перебування канадських військових інструкторів, які готують українських військових на Яворівському полігоні у Львівській області. Вони повинні знаходитися в Україні до березня 2017 року. Наскільки буде продовжене їхнє перебування, поки невідомо.

Трюдо пообіцяв, що Канада збільшить кількість поліцейських представників в Україні. «22 поліцейських офіцери готують місцевих поліцейських, розробляють ефективну програму для підготовки належних поліцейських сил», - зазначив він.

Президент подякував канадській стороні за підтримку українських військових у вигляді забезпечення медикаментами, спорядженням і амуніцією, а також за допомогу в підготовці українських патрульних поліцейських і фінансуванні реформи правоохоронної системи.

На запитання щодо можливих поставок летальної зброї Україні Трюдо не відповів прямо.

Він лише сказав, що Канада буде шукати найкращі шляхи підтримки Києва. Раніше посол України в Оттаві Андрій Шевченко заявляв, що уряди України і Канади незабаром підпишуть угоду у сфері оборони.

Канадський прем'єр додав, що на зустрічі з президентом України обговорювалося питання військово-технічного співробітництва.

«Ми надаємо суттєву допомогу і підтримку українським військовослужбовцям, щоб вони стали більш дієздатними в захисті держави і відновленні своєї території. І ми дуже задоволені тим, що ми в цьому беремо участь і надаємо допомогу Україні», - сказав Трюдо.

Він додав, що ця співпраця буде і надалі розвиватися, «але зараз ми зосередили увагу на місії підготовки українських військовослужбовців».

Чим знаменитий Трюдо

На честь приїзду канадського прем'єра в Києві організували урочистий прийом, на якому українські політики прагнули сфотографуватися з відомим гостем.

Джастин Трюдо - старший син П'єра Трюдо, який був прем'єр-міністром Канади в 1968-1979 і 1980-1984 рр. і залишив дуже помітний слід в історії країни.

Трюдо має намір легалізувати в Канаді вживання марихуани. На його думку, дозвіл продажу малих доз знизить невиправдане навантаження на правоохоронні органи.

У 2012 році під псевдонімом Канадський Чувак взяв участь у благодійному боксерському поєдинку з канадським сенатором-консерватором Патриком Бразо. Незважаючи на різницю у вагових категоріях, Трюдо здобув перемогу.

 

У травні цього року прем'єр-міністр разом із кількома парламентарями і членами уряду провів фотосесію, одягнувшись в українські вишиванки.

 

Раніше на одному із заходів Індійсько-канадської асоціації прем'єр у традиційному індійському одязі виконав запальний індійський танець.

Трюдо став першим прем'єром Канади, про якого відомо, що у нього є татуювання. Про нього розповів сам прем'єр: «Це земна куля, що розміщена всередині ворона Гайда. Землю витатуювали, коли мені було 23 роки, а ворона - коли виповнилося 40».

Джерело: Кореспондент

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: