Кримськотатарські колабораціоністи «кидають» один одного

Кримськотатарські колабораціоністи «кидають» один одного

Кримськотатарські колабораціоністи так і не змогли домовитися про об'єднання зусиль. Об'єднання прокремлівського руху «Къырым» і громадської організації «Къырым Бирлиги», яке намітилося ще наприкінці минулого року, застопорилося. Злиттю завадили особисті амбіції керівників, відсутність чіткої програми, цілей та інтелектуального потенціалу виконавців. В умовах заборони кримськотатарського Меджлісу конкуренція між московськими маріонетками посилилася.

Нагадаємо, в листопаді минулого року стало відомо про перспективу об'єднання двох основних колабораціоністських угруповань на півострові: так званого руху «Къырым» на чолі з «віце-спікером» Ремзі Ільясовим і організації «Къырым Бирлиги» (КБ), якою керує колишній голова Генічеської РДА Херсонської області Сейтумер Німетуллаєв. Зважаючи на контекст подій, ініціатива походила з кримського «Радміну». Так званий «віце-прем'єр» Руслан Бальбек і голова «Держкомнацу» Заур Смирнов припускали, що нове об'єднання без зайвого шуму замінить кримськотатарський Меджліс, керівники якого висловлювалися проти російської анексії. Маріонетки заметушилися після другого Всесвітнього конгресу кримських татар, що відбувся в Туреччині, і початку акції з блокування півострова.

Уже на той момент було очевидно, що персональні амбіції пана Німетуллаєва та його вимушеного компаньйона Ремзі Ільясова заважатимуть потенційному об'єднанню. На початку поточного року стало зрозуміло, що колабораціоністи не можуть впоратися. Окупаційна адміністрація посилила репресії: обшуки, затримання, арешти, тиск на делегатів Курултаю, оперетковий судовий процес із ліквідації національного самоврядування корінного народу.

Тепер Ремзі Ільясов намірився зорганізувати кишеньковий «представницький орган». У відповідь Німетуллаєв повідомив, що не бачить сенсу в такій ініціативі, оскільки його організація нібито вже виконує таку функцію.

«Представницький орган 23 листопада 2014 року ми організували тут. Було дуже багато людей. Ми обрали кримськотатарську громадську раду. Зайшли 23 ради, 349 делегатів. Ми тоді визначилися... Ми своєю дорогою йдемо. Сьогодні є представницький орган кримських татар – громадська рада при «Къырым Бирлиги», – сказав він.

Колишній український чиновник розгорнув бурхливу діяльність у Криму відразу після анексії. Створена ним організація «Къырым Бирлиги» поповнила коло громадських об'єднань, які вітали російську окупацію. Спочатку її кістяк склали родичі пана Німетуллаєва та інтелігенція. Серед співголів «засвітився» навіть колишній віце-прем'єр уряду автономії Азіз Абдуллаєв. Незабаром він залишив «Къырым Бирлиги», адже члени організації не потрапили до передвиборних списків російських партій, що висувалися на вибори в республіканську «держраду».

Так звану «громадську раду» «Къырым Бирлиги» створили наприкінці 2014 року. Це було збіговисько кон'юнктурників і активних пенсіонерів, яким не вдалося збудувати успішну політичну кар'єру за України. І вони вирішили шукати удачі в «російському» Криму. Прихильники «Къырым Бирлиги» неодноразово говорили, що мають намір 2015-го року провести вибори в Курултай. Далі розмов справа не йшла, але подібна активність пана Німетуллаєва дуже не подобалась оточенню Ремзі Ільясова. Перед зустріччю президентів Росії та Туреччини «Къырым Бирлиги» спробувала провести конференцію в російському драмтеатрі Сімферополя, але в останній момент їм відмовили в наданні приміщення. Довелося терміново збиратися на базі одного з автосалонів. У коментарі журналістам Сейтумер Німетуллаєв непрозоро натякнув, що за відмовою адміністрації театру стоять інтереси «представники Меджлісу, які зараз при владі».

Голова «Къырым Бирлиги» своєю заявою з приводу ініціативи «віце-спікера» Ільясова побічно підтвердив, що торікі вимушено пішов на переговори про об’єднання з рухом «Къырым». Усі ці місяці він тримав у кишені «дулю», діставши її в потрібний момент. Пани Німетуллаєв та Ільясов нагадують двох лисих, які б'ються за гребінець. Кожені з них зображує із себе національного лідера, не маючи суттєвої підтримки серед співвітчизників. Усе зводиться до політики «базарного типу». Основні гравці зі спортивним запалом змагаються, хто кого «кине» перший. У результаті тінь лягає на «великого комбінатора» Бальбека та його підлеглого Смирнова, які ще минулого року відзвітували перед начальством, що загнали дві суперницькі структури в одне «стійло».

У кримському «Радміні» досі не можуть зрозуміти і прийняти, що методи, які підходять для політичної обробки «совків» і «ватників», геть не підходять для кримськотатарської авдиторії. Колабораціоністи майже кожного місяця проводять помпезні збіговиська, на яких рапортують про чергові наполеонівські плани. Користі від їхньої діяльності жодної. Усі збори нагадують сумний радянський партгоспактив. Кримським татарам пропонують об'єднатися навколо вищевказаних маріонеток і всім серцем полюбити російську владу тільки за те, що вона існує. Як тільки мова заходить про конкретні результати, з боку перебіжчиків лунає безладне бурмотіння з приводу «указу про реабілітацію», підписаного президентом Володимиром Путіним навесні 2014 року. Більше хвалитися нічим.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: