На Кіровоградщині найменш задоволені медпослугами – дослідження

На Кіровоградщині найменш задоволені медпослугами – дослідження
Тернопільські медики заробили найбільше схвальних відгуків
Фото: УНІАН

Жителі Тернопільської області найбільше задоволені роботою дільничних терапевтів, а незадоволених найбільше на Кіровоградщині. Такими є результати дослідження «Індекс здоров'я. Україна»

«Задоволеність медичною допомогою - це суб'єктивна оцінка, але вона вкрай цінна для зворотного зв'язку з жителями області при проведенні реформ», - пояснила Тетяна Степурко, керівниця магістерської програми «Менеджмент в охороні здоров'я» Києво-Могилянської академії (НаУКМА).

Результати дослідження опублікували на сайті Міністертва охорони здоров'я.

Там зазначено, що над ним працювали фонд «Відродження», КМІС та Школа охорони здоров'я НаУКМА.

Рівень задоволеності роботою терапевтів у різних областях України помітно відрізняється, зазначили у МОЗ:

  • Тернопільська область - 84% задоволених
  • Миколаївська - 83%
  • Чернігівська - 83%
  • Волинська - 58%
  • Сумська - 56%
  • Кіровоградська - 47%

Стаціонарною допомогою на Кіровоградщині задоволені ще менше - 29% опитаних. «Низький рівень задоволеності спостерігається серед мешканців Києва (40%), Івано-Франківської (43%), Сумської (45%) областей», - додали автори дослідження.

У його результатах, серед іншого, також зазначили, що при амбулаторному зверненні лікар у середньому призначав пацієнтам чотири лікарських препарати. Середня вартість придбаних у підсумку медикаментів перевищувала 800 гривень (найменше - 238 гривень - у Житомирській області, набільше - понад тисячу гривень - у Рівненській). Компенсацію від страхової компанії за ліки отримували лише 2% опитаних, від лікарняної каси - 1%, від держави - 2%.

Пацієнтам на стаціонарі призначали у середньому шість препаратів на майже 3 тисячі гривень. Лише 17% із тих людей отримали бодай частину ліків безкоштовно.

Відповідаючи на запитання про те, від кого найбільше залежить покращення роботи медзакладів, люди найчастіше вказували міністра охорони здоров'я, прем'єр-міністра, президента, заклади охорони здоров'я і лікарів.

«Дослідження будуть продовжуватися у наступні роки та вимірюватимуть динаміку покращення надання медичних послуг у регіонах і в Україні загалом», - наголосила Вікторія Тимошевська із фонду «Відродження».

Автори дослідження зазначили, що проводили його з 16 травня до 30 червня серед дорослого населення в усіх областях. Опитали принаймні по 400 респондентів у кожному регіоні.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: