«Райські документи»: як олігархи ділили Криворізький залізорудний комбінат

«Райські документи»: як олігархи ділили Криворізький залізорудний комбінат
Віктор Пінчук вимагав за комбінат більше двох мільярдів доларів

Два великих будинки в Лондоні вартістю біля 380 мільйонів стали розмінною монетою у змаганні українських олігархів

Один із найгучніших конфліктів між українськими олігархами, пов'язаний із приватизацією державного майна, отримав продовження. В 2004 році Україна вирішила продати державний Криворізький залізорудний комбінат, який є одним із найбільших в своїй галузі. Його власником стала компанія «Солайм» Ігоря Коломойського. Але пізніше Віктор Пінчук заявив, що в 2004 році передав Коломойському і Боголюбову близько 140 мільйонів доларів для купівлі цього комбінату. Але не отримав ані саме підприємство, ані гроші, і вирішив судитися.

Свої втрати та недоотриманий прибуток Пінчук оцінив у більше двох мільярдів доларів - саме на таку суму було подано позов в Високий суд Лондона. Але в 2016 році за три дні до початку суду сторони досягли мирової угоди. Її умови сталі відомі тільки зараз із документів, отриманих журналістами Проекту з розслідування корупції та організованої злочинності (OCCRP) і «Слідство.Інфо» в рамках матеріалів «Райських документів».

Із переписки між юристами Пінчука із британської фірми Hogan Lovells та компанії Appleby, що займається реєстрацією компаній в офшорних зонах, було встановлено, що Віктор Пінчук отримав від Коломойського та Боголюбова два великих будинки в Лондоні. Йдеться про офісний центр на вулиці 27 Найтсбрідж і будинок «Grand Buildings» на Трафальгарській площі, за адресою 1-3 Strand Street London WC 2. Їх загальна вартість складає більше 380 мільйонів фунтів, а офіційними власниками є британські компанії Bbay (Knightsbrige) та Bbay (Faraday), що зареєстровані на офшорному острові Мен.

Достойна винагорода

Не відомо, чи передбачала мирова угода між олігархами якісь інші умови, і чи отримав Віктор Пінчук щось ще на свої вимоги - в нього відмовились від коментарів з цього приводу. «Домовленості в рамках досудового врегулювання між Віктором Пінчуком та Ігорем Коломойським і Геннадієм Боголюбовим є суворо конфіденційними. Саме тому деталі мирової угоди не можуть бути опубліковані, і ми не можемо і не будемо їх коментувати», - повідомила DW директорка з комунікацій компанії EastOne та Фонду Віктора Пінчука Наталія Вовк.

Але експерти підраховують, що Віктор Пінчук не залишився у програші. «Підприємство має великі проблеми з недофінансування розробки нових шахтних горизонтів. Якщо виходити з очікуваних об’ємів продажу, які можуть скласти 4-4,5 мільйона тон на рік у 2018-23 роках та приблизного операційного прибутку EBITDA за одиницю продукції, то вартість комбінату можна оцінювати у діапазоні 400-500 мільйонів доларів. Тобто верхня межа діапазону приблизно відповідає сумі угоди«, - пояснив DW керівник підрозділу з фінансового аналізу корпорацій інвестиційної групи ICU Олександр Мартиненко.

Українці в «Райських документах»

Окрім цієї справи, в «Райських документах« також фігурують інші відомі українці. Із отриманих матеріалів розслідувачі зробили висновок, що сліпий траст українського президента Петра Порошенка міг бути створеним не для продажу Roshen, а задля зменшення податків. Крім президента в документах також було знайденоекс-топ менеджера «Нафтогазу» Сергія Олексієнко. Для нього на острові Мен, за даними журналістського розслідування, створили офшорну компанію Pioneer Foundation, завданням якої було виведення з України валюти - всупереч діючому тоді обмеженню. Також в документах знайшли ім'я одного із колишніх поплічників екс-президента Януковича Антона Пригодського, який через засновану на Мальті офшорну компанію замовив собі 37-метрову яхту і зекономив так податків на приблизно 30 відсотків від її вартості.

Юристи пояснюють, що використання офшорних компаній для ведення бізнесу або укладання великих угод дозволяє не лише мінімізувати податки, але і лишитися інкогніто. «Офшорні юрисдикції забезпечують високий рівень конфіденційності, що дозволяє реальному власнику бізнесу залишатися анонімним. В свою чергу це дає можливість захистити активи від претензій державних органів, бізнес партнерів, родичів», - розповіла DW керуюча партнерка адвокатського об’єднання «СК ГРУП« Марія Аксаітова.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: