Віртуальна реальність може стати цінним інструментом, щоб розгадати таємниці самосвідомості

Віртуальна реальність може стати цінним інструментом, щоб розгадати таємниці самосвідомості

Віртуальна реальність для вивчення самосвідомості

Як і філософи, нейрофізіологи намагаються розгадати таємниці самосвідомості – фундаментального і в той же час суб'єктивного відчуття людини. У цьому сенсі віртуальна реальність може стати цінним інструментом.

Уявіть себе на краю прірви, у вигаданому середовищі, створеному з нуля системою віртуальної реальності. З когнітивної точки зору ви знаєте, що все це просто ілюзія, що цього місця не існує, що побачені, почуті й пережиті події нереальні. У той же час – і підсвідомо, і свідомо – ви дієте так, ніби реально стикаєтеся з ними. Ваше серце починає битися швидше, страх змушує вас не наближатися надто близько до прірви. Запаморочливо, чи не так?

Цей парадокс лежить в основі так званого поняття «присутність», яке вважається центральним елементом віртуальної реальності й може бути визначене як реалістичне реагування на умови, які є, як наперед відомо, фіктивними. Саме на цій основі і за допомогою цих нових технологічних процесів дослідники нейронауки нині намагаються краще зрозуміти цей фундаментальний і суб'єктивний стан самосвідомості, що був таким дорогим для Канта.

"Імерсивна віртуальна реальність – це унікальний інструмент для дослідження проблеми свідомості, оскільки вона дозволяє нам експериментально змінювати наше внутрішнє уявлення про зовнішній світ і про себе, вивчаючи при цьому наші поведінкові, когнітивні, фізіологічні та емоційні реакції», – пояснює Марія Ст. Санчес-Вівес, співдиректор Лабораторії кортикальних мереж і віртуальних середовищ у сфері нейронауки в Інституті біомедичних досліджень ім. Августа Пі-Саньєра в Барселоні. Фахівець, яка займалася цією темою з початку 2000-х, була в Туні в кінці листопада на семінарі, який організувала швейцарська Асоціація наукової журналістики.

Між реальним і уявленнями

У своїй лабораторії нейробіолог і її колеги використовують віртуальні середовища у поєднанні з вимірами, отриманими з електрокардіограм і електроенцефалограм, для вивчення різних аспектів сприйняття свідомості, щоби краще зрозуміти, якою мірою те, що ми сприймаємо, походить від зовнішніх джерел, а якою – від нашого власного мозку.

На основі того, що самосвідомість виходить передусім із усвідомлення власного тіла в найбільш ранньому віці, вчені придумали різні експерименти віртуальної реальності, зокрема зі зміною через аватар зовнішнього вигляду тіла учасників або створення тілесних ілюзій.

«Одне з найбільш знакових досліджень – безумовно, те, яке показало, що ми здатні відчувати віртуальну руку як свою власну, – описує Марія Ст. Санчес-Вівес. – Це відкрило нам абсолютно новий світ і надихнуло на безліч нових експериментів». Зокрема, дослідники віртуально надали тридцяти дорослим обличчя чотирирічної дитини. Коли дорослі віртуально втілилися в цей аватар і їх попросили оцінити розмір навколишніх об'єктів, то вони здалися їм значно більшими, ніж тоді, коли їхній аватар був того ж розміру, що і малюка, але з рисами дорослої людини.

Дуже гнучкий мозок

Крім того, іспанська команда також продемонструвала експеримент зі створення в учасників відчуття легкого опіку з одночасним показом їм віртуального зображення руки; експеримент спрямований на те, щоби показати, як зовнішній вигляд або колір кінцівки манекена можуть впливати на сприйняття болю. Біль сприймається сильнішим, коли віртуальна рука червоніє, що з власного досвіду кожної людини пов'язується з опіком і запаленням.

«Мозок дуже гнучкий з точки зору нашого уявлення про себе і про наше власне тіло", – аналізує дослідниця. Якщо дотримуються певні сенсомоторні відповідності, то зміни зовнішнього вигляду, раси, статі, віку або розміру легко сприймаються на віру. Проте нам ще залишається зрозуміти, як ця пластичність впливає на наше самопізнання».

Хоча екзистенціальна таємниця самосвідомості віртуальною реальністю ще не повністю розгадана, ця концепція вже лежить в основі клінічної практики – наприклад, лікування деяких фобій, болю та фізичної і когнітивної реабілітації після інсульту.

Sylvie Logean
La réalité virtuelle pour explorer la conscience de soi

Le Temps, 6.12.2018

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: