Забруднення повітря – 4,5 мільйона смертей щороку

Забруднення повітря – 4,5 мільйона смертей щороку

Лише 2015 року високодисперсні аерозолі в повітрі призвели до 4,3 мільйона смертей. Такими є результати нещодавнього дослідження

Найбільше летальних випадків зафіксували в Азії, проте на другому місці – Європа. Причинами смерті часто стають інфаркти та інсульти, а також рак легень і захворювання дихальних шляхів. Крім того, вміст високодисперсних аерозолів у більшості регіонів світу продовжує зростати, повідомляють науковці.

Високодисперсні аерозолі виникають при згоранні деревини та вугілля – в промисловості, транспорті, сільському господарстві. Крихітні частинки після цієї емісії осідають глибоко в легенях і з часом спричиняють значну шкоду для здоров’я. Так, високодисперсні аерозолі можуть спровокувати виникнення захворювань дихальних шляхів, раку легень та астми, а також інфарктів й інсультів. Крім того, ці важкі частинки, ймовірно, пригнічують дію антибіотиків і шкодять мозкові.

2015 року вчені вперше виміряли, скільки людей у світі помирає від наслідків дії високодисперсних аерозолів. Згідно з результатами – 3,15 мільйона смертей щороку, й цей факт викликає занепокоєння.

Нещодавно Йос Леліфельд (Jos Lelieveld) з Інституту хімії імені Макса Планка у Майнці та його колеги заново визначили, скільки летальних випадків можна записати на рахунок високодисперсних аерозолів та озону. Для цього вчені використали глобальну хімічну модель атмосфери і пов’язали вміст високодисперсних аерозолів з даними про структуру населення, а також хворобами та причинами смерті в конкретних країнах. Вперше їм вдалося цільово з’ясувати, скільки дітей помирає в результаті забруднення повітря тяжкими частинками.

Результат: середня концентрація високодисперсного пилу, якій піддаються люди в світі, в період з 2000 по 2015 рік продовжує зростати. Навантаження зросло з 40 до 44 мікрограмів на кубічний метр повітря. Це в чотири рази більше, ніж концентрація 10 мікрограмів, яку ВООЗ рекомендувала як межеву позначку.

Наслідок: 2015 року у світі померло 4,28 мільйона людей від недуг, спричинених високодисперсними аерозолями, – це на понад один мільйон смертей більше, ніж за попередніх досліджень. Причинами були передусім серцево-судинні захворювання та інсульти, а також рак легень, запалення глибоких дихальних шляхів, повідомили вчені.

Згідно з цими підрахунками, 2015 року в зв’язку з передчасною смертю людство втратило 122 мільйони років життя. «Визначали цифри обережно, оскільки не зважали на інші хвороби, які також можуть бути пов’язані з забрудненням повітря», – сказав Леліфельд.

Найбільше страждає від визначеної тенденції Азія, в якій нарахували 3,4 мільйона додаткових смертельних випадків, повідомили вчені. Там головними джерелами високодисперсних аерозолів є відкриті печі, а також посилене споживання вугілля. «В Азії смертність, спричинена забрудненням повітря, з 2010 по 2015 рік зросла на майже 10 %», – сказав Леліфельд з колегами.

Але Європа – на другому місці, суттєво випереджає США. Тут кількість додаткових смертельних випадків, спричинених забрудненням повітря високодисперсними аерозолями, становить 372 000 осіб щороку. Водночас вчені визначили середнє навантаження в повітрі – 25 мікрограмів на кубічний метр повітря, що у понад 10 разів більше, ніж межі, які вважають безпечними.

На третьому місці – Африка. Тут особливо висока вірогідність померти через погане повітря, неякісне медичне забезпечення чи недоїдання. На південь від Сахари приблизно 20% дитячої смертності спричиняє забруднення повітря, повідомили вчені. Лише 2015 року понад 400 000 дітей померло від наслідків дії високодисперсних аерозолів та подібних речовин.

«Аби запобігти летальним випадкам поміж дітей, потрібна потрійна стратегія, – каже дослідник атмосфери Леліфельд. – Достатнє харчування, покращення медичного забезпечення та краща якість повітря».

4,5 Millionen Feinstaub-Tote pro Jahr

Max-Planck-Gesellschaft, 02/07/2018

Зреферувала С. К.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: