«Індекс Біг-Мака»: долар в Україні має коштувати 9,68 грн

«Індекс Біг-Мака»: долар в Україні має коштувати 9,68 грн
Гривня на початку 2019 року виявилась недооціненою на 65,2% відносно долара

«Гривня є однією з найбільш недооцінених валют світу, поступаючись лише російському рублю», - The Economist

Відповідно до щорічного дослідження The Economist, у якому розраховують справедливість курсу валют відносно рівня купівельної спроможності - «індекс Біг-Мака» - українська валюта на початку 2019 року виявилась недооціненою на 65,2% відносно американського долара.

Це означає, що відносно рівня купівельної спроможності гривні, її курс відносно долара мав би складати 9,68 гривні за 1 долар.

Зазначається, що гривня є однією з найбільш недооцінених валют світу, поступаючись лише російському рублю. Водночас, найбільш переоціненою відносно долара валютою виявився швейцарський франк - його курс має бути на близько 20% меншим, ніж є нині.

Зазначимо, що «індекс Біг-Мака» розраховує справедливу вартість валют на основі їхньої купівельної спроможності. В основі дослідження лежить вартість бургера «Біг-Мак», що продається у мережі фаст-фудів «МакДоналдс». Вважається, що у собівартість такого бургера входять основні харчові продукти, оплата праці, транспортні та податкові витрати, просумувавши які можна отримати узагальнений «споживчий кошик», вартістю якого і міряють обмінний курс валют відносно долара.

Наразі «Біг-Мак» в Україні коштує 54 гривні, в той час як в США його ціна складає 5,58 долара.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: