Лише «живі гроші». Мінсоцполітики пояснило, як тепер нараховуватимуть субсидії

Лише «живі гроші». Мінсоцполітики пояснило, як тепер нараховуватимуть субсидії
Тепер субсидію «живими грошима» отримуватимуть усі
Фото з відкритих джерел

Міністерство соціальної політики надало офіційні роз'яснення стосовно монетизації субсидій

Монетизацію пільг і субсидій впровадили ще у 2019 році. Вона працювала у кілька етапів: із 1 січня 2019 року «живі кошти» почали надходити на банківський рахунок тим, хто вперше звернувся за допомогою. Із 1 травня 2019 року монетизація торкнулася тих, хто отримував субсидію чи пільгу протягом багатьох років, в тому числі користувався допомогою в літній період. Це приблизно три мільйони домогосподарств.

До травня цього року українці мали можливість отримувати субсидію як у грошовій готівковій формі («живими грошима» на банківську картку або через пошту), так і в грошовій безготівковій формі (коли Ощадбанк перераховував суми надавачам житлово-комунальних послуг). 92% тих, кому були призначені субсидії, отримували їх у грошовій готівковій формі. Із травня, згідно з постановою уряду субсидію «живими грошима» отримуватимуть уже всі. Як стало відомо, ця зміна викликає у громадян чимало запитань.

Тому сьогодні, на Урядовому порталі Міністерство соціальної політики надало офіційне роз’яснення на найбільш поширені питання громадян.

Зокрема, якщо документи на субсидію подавалися на початку минулого опалювального сезону, а кошти перераховувалися в Ощадбанк, який оплачував комунальні платежі, то заново все оформлювати треба.

«Тому що громадянин має вказати, куди саме потрібно перераховувати кошти: на банківський рахунок чи на відділення пошти. У таких випадках не передбачено автоматичного призначення житлової субсидії на наступний період», – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, 19 травня 2021 року уряд прийняв рішення, згідно з яким розгляд питань щодо призначень житлових субсидій на наступний рік домогосподарствам, що отримували житлову субсидію в опалювальному сезоні 2020-2021 років, буде проводитися без звернень громадян, окрім:

  • домогосподарств, яким грошова субсидія надавалася у грошовій безготівковій формі;
  • домогосподарств, яким грошова субсидія була призначена за фактичним місцем проживання осіб (орендарі житлових приміщень, внутрішньо переміщені особи);
  • домогосподарств, яким грошова субсидія була призначена без урахування окремих осіб з числа зареєстрованих у житловому приміщенні, які не проживають за місцем реєстрації.

Нагадаємо, раніше із перепризначенням субсидій виникли проблеми. Мінсоцполітики дало роз’яснення.

Напередодні стало відомо, що субсидії перераховано. Мінсоцполітики назвало розмір допомоги на комуналку.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: