На Житомирщині будують сонячну електростанцію (фото)

На Житомирщині будують сонячну електростанцію (фото)

Електроенергію планують транспортувати до Бердичева

До 1 грудня поточного року на електростанції планують завершити процес покриття панелями

На площі у 30 га, потужністю 15 Мегават, неподалік села Великі Низгірці Семенівської ОТГ (в Бердичівському районі Житомирської області), незабаром запрацює сонячна електростанція. Реалізує проект компанія «BetterEnergyLLC». Його вартість – 17,5 млн євро, пише видання «Бердичівський погляд».

Генеральний директор компанії-підрядника Олег Граматенко розповів, що до 1 грудня поточного року на електростанції планують завершити процес покриття панелями. Їх на об'єкті - 58 тисяч. Після чого електростанцію почнуть вводити в експлуатацію. Зокрема, здійснять підготовку до генерації, отримають ліцензію та членство в енергоринку.

За словами Граматенка, ідеальна модель сонячної енергетики, яка запроваджена у світі, полягає в тому, що її споживання здійснюється населеними пунктами, які знаходяться поряд. Тобто, електроенергію планують транспортувати до Бердичева, де обсяг споживання досить значний.

«Різниця між генерацією влітку та взимку відрізняється. Взимку ми даватимемо електроенергії у шість разів менше, ніж влітку. На даній моделі максимальна генерація – з травня по вересень», - розповів Граматенко. Відповідно, коли немає сонця, генерація відсутня.

З появою сонячних електростанцій, говорити про дешеву альтернативну енергію не на часі. Споживач не платить за сонячну енергію напряму. Її покупцем є держава. На оптовому ринку виводять середню ціну і продають споживачу.

«Ціна на електроенергію в Україні буде завжди зростати, доки ми не реформуємо систему. Енергоресурси з району та регіону вивозитись за межі не будуть. Генерація максимальна з біомаси та біогазу, а сонячна енергія має споживатись в місцях її виробництва. Це ідеальна модель енергоринку, яка має бути впроваджена, але нам до цього ще далеко», - переконаний Граматенко. Із сонячною енергетикою є одна велика проблема – балансування. Сонце сідає – електростанція припиняє подавати енергію в мережу.

Виробництво сонячної енергії є екологічно чистим. Під час виконання робіт усю тару, упаковку та відходи інвестор зобов'язаний утилізувати на спеціальних підприємствах.

З приводу енергетичних та технічних моментів мізкують фахівці-енергетики, а жителі Семенівської ОТГ радіють, що такий проект запроваджується саме на території їх громади. «Це європейський проект, і нині його реалізують на нашій території. Маємо гарну можливість стати ближчими до Європи. Окрім того, створюються нові робочі місця для мешканців громади», - переконана голова Семенівської об’єднаної територіальної громади Наталія Семенюк.

Раніше на місці, де нині будується електростанція, а це 30 га землі, були суцільні чагарники та сміттєзвалища.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: