Підвищення пенсій: чому не усім і не відразу? Відповідає Пенсійний фонд

наші гроші
Підвищення пенсій: чому не усім і не відразу? Відповідає Пенсійний фонд

«У більшості випадків люди хочуть знати, чому сусіду добавили більше»

Ухвалена на початку жовтня пенсійна реформа відразу змінила пенсії для кількох мільйонів українців. Підвищення виплат відбулося через введення єдиної формули для обчислення пенсії, зростання прожиткового мінімуму та скасування податку на пенсії працюючих пенсіонерів (15%).

Проте далеко не всі, хто отримав нову пенсію у жовтні, відчули «перемогу». Громадяни почали звертатися у ЗМІ, на гарячу лінію Пенсійного фонду з численними скаргами. У когось пенсія не змінилась ані на гривню (тоді як у сусіда раптом зросла на кілька тисяч гривень відразу), а у когось, взагалі, після «осучаснення» виплата... скоротилася.

Віце-прем’єр-міністр Павло Розенко пояснив, чому підвищення пенсій у жовтні «дісталося» не до усіх: за його словами, перерахунок вимагає більше часу. Тож, певна кількість пенсіонерів може сподіватись на доплату (в тому числі, жовтневу) в листопаді.

Проте питання щодо сум, на які виросли пенсії, в уряді не прояснили. У людей із фактично однаковими показниками стажу і попередніми виплатами, добавки виявились суттєво різними. За роз’ясненнями «Главком» звернувся до заступника голови правління Пенсійного фонду Ірини Ковпашко.

Ірина Ковпашко (Фото: Український інтерес)Ірина Ковпашко (Фото: Український інтерес)

Пані Ірино, в уряді спочатку говорили, що підвищення пенсій торкнеться 5,6 млн громадян, потім 9 млн. Отже, скільком конкретно пенсіонерам з 1 жовтня було підвищено виплати?

Дійсно, спочатку мова йшла про 5,6 млн людей. Ці люди, як очікувалося, мали отримати підвищення в результаті осучаснення. Але через те, що 3 жовтня було проголосовано пенсійну реформу, підвищення пенсій відбулось навіть більше, ніж для 9 млн. Коли почали говорити про 9 млн, мали на увазі, що частина отримає доплату в результаті осучаснення, а ще десь 3,5 млн - через зміну прожиткового мінімуму до 1373 грн (яку було спочатку передбачено з 1 грудня, а потім перенесено на 1 жовтня. - «Главком»). Але це підвищення врешті відбулося до рівня 1452 грн. І в кінцевому результаті з 11,7 млн пенсіонерів підвищення фактично отримали 10,2 млн.

Усі пенсії, призначені відповідно до закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (основний закон, по якому призначаються трудові пенсії), обчислені з урахуванням однієї базової величини - показника середньої заробітної плати. Це 3764 грн.

До прийняття пенсійної реформи протягом багатьох років діяла норма, згідно з якою, розмір пенсії обчислювався залежно від того, в який період людина звернулася, власне, за призначенням пенсії. Залежно від того, за який рік людині враховувалась середня заробітна плата, вона і отримувала пенсію того чи іншого розміру. Тепер - це 3764 грн для всіх. Це перша ключова позиція, яка призвела до збільшення розміру пенсії.

Наступний крок, який призвів до підвищення пенсій, - це зміна прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Цей показник щоразу визначається законом «Про державний бюджет». У цьому році він мав би змінитися до 1373 грн із 1 грудня. Але закон 2148 («Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій». - «Главком») передбачив, що всі виплати, які базуються на прожитковому мінімумі, переглядаються вже з урахуванням нового прожиткового мінімуму з 1 жовтня. Тобто цей показник застосували щонайменше раніше на два місяці. З 1 травня він був на рівні 1312 грн. До того ж, депутати вирішили, що цей мінімум складатиме не 1373 грн, а 1452 грн.

Із 1 жовтня прожитковий мінімум для пенсіонерів, що мають повний страховий стаж, становить 1452 грн. Мінімальна пенсія в Україні зросла на 11% (на 140 грн) – від нинішніх 1312 грн до 1452 грн для тих, у кого достатньо страхового стажу.

І третій момент. Працюючі пенсіонери відтепер не сплачують 15% податку з пенсії. Вже за жовтень вони отримали свою пенсію в повному обсязі.

І все ж. Чомусь зараз юрби людей, які не отримали підвищення, «атакують» пенсійні управління на місцях. Профільний віце-прем’єр-міністр Розенко вже зазначав, що частина нових пенсій буде виплачена лише в листопаді. Отже, скільки людей отримають підвищення з листопада?

Було прийнято рішення на рівні керівництва держави про те, що виплату у жовтні в додатковій відомості отримають ті, в кого відбулось підвищення на 140 грн (через зміну прожиткового мінімуму з 1312 до 1452 гривень. - «Главком») і більше. Всі інші, у кого підвищення складає менше 140 гривень, отримають його в листопаді з доплатою за жовтень.

У результаті перерахунку пенсії було підвищено для 10,2 млн пенсіонерів. Доплату до 200 грн отримало 4,8 млн осіб, доплату 200 – 500 грн – 2,1 млн осіб, від 500 до 1000 грн – 1,3 млн, і ще 2,1 млн отримали доплату понад 1 тис грн.

У жовтні підвищення пенсії отримали понад 6,9 млн пенсіонерів, розмір підвищення яких перевищував 140 грн. Ті ж, у кого розмір підвищення менший, отримають доплати в листопаді.

Давайте детально розберемося з тим, як саме зараз вираховується розмір пенсії. Бо оприлюднена формула, як видається, зрозуміла не всім.

Трудова пенсія за фактом визначається за такою формулою:

ПЕНСІЯ = СТАЖ × ЗАРПЛАТА 

Стаж у вигляді коефіцієнта страхового стажу (Кс) - від 0,15 до 0,75) 

Зарплата = 3764,40 гривень × індивідуальний коефіцієнт зарплати (К з.пл.) 

П = Кс × 3764,40 гривень × К з.пл.

Усі пенсії перераховувались для кожного пенсіонера індивідуально, але за єдиною формулою: Розмір доплати = Сз × Ікз × Кс - Розмір пенсії до осучаснення.

Сз – розмір середньої зарплати в країні за три роки перед зверненням за призначенням пенсії. Для перерахунку раніше призначених пенсій використовувався показник середньої зарплати на рівні 3 764,40 грн. Цей показник застосовується для обчислення пенсій, що призначаються в 2017 році (середній розмір зарплати за 2014, 2015, 2016 роки).

Ікз – індивідуальний коефіцієнт заробітної плати (співвідношення розміру отримуваної зарплати до середньої зарплати, з якої сплачувалися внески. Цю інформацію кожен може отримати у будь якому відділенні Пенсійного фонду).

Кс – коефіцієнт страхового стажу, який визначається як множник тривалості років стажу роботи особи на величину оцінки одного року страхового стажу. Перерахунок раніше призначених пенсій проводився з коефіцієнтом 1.

Для всіх, у кого достатньо трудового стажу, береться єдиний показник середньої заробітної плати 3764,40 грн, множиться на коефіцієнт особистої заробітної плати людини. Що вищий цей коефіцієнт, що більша тривалість стажу, то більші в людини розмір пенсії і доплата до неї з жовтня.

Конкретний випадок. Читачка «Главкома» має 32 роки педагогічного стажу, вийшла на пенсію за вислугою років у 2010 році. Отримала першу пенсію у розмірі 1250 грн. Два роки тому їй підняли пенсію до 1424 грн. Цього року її пенсія становила 1482 грн. Після реформи вона не отримала додатково ані копійки. Їй чекати листопада чи не чекати нічого?

Вона, скоріше за все, отримає доплату в листопаді. Але надати повну інформацію щодо цього конкретного випадку не зможу, оскільки це персональні дані. Якби ця людина прийшла сама і сказала нам, що з жовтня її пенсія не змінилася, ми б все перевірили.

До нас приходили люди, які говорили про те, що їхня пенсія з жовтня не змінилася. Ми їм показували механізм розрахунку пенсій до 1 жовтня і після 1 жовтня. Бувало таке, що їм до пенсії раніше додатково нараховувалися, скажімо так, штучні виплати, які не базуються на страхових принципах. Наприклад, з 1 травня 2012 року людям просто підвищили пенсію на 100 грн (постановою Кабміну було встановлено, що пенсії, призначені до 1 травня 2012 року підвищуються таким чином, щоб розмір підвищення з урахуванням перерахунку становив не менш як 100 гривень. - «Главком»). До того ж, пенсія, що призначалась пізніше, є вищою (наприклад, в 2008 році вона призначалась з урахуванням показника середньої зарплати 1197,91 грн, а в 2010 - вже 1650,43 грн). Також у людини, яка отримала пенсію в 2010 році, пенсія теоретично могла індексуватися... Єдина формула все це поглинула. І таким чином, підвищення могло і відбутись, але у зв’язку із тим, що надумані показники було поглинуто, цього не помітно.

Через єдину формулу, яка поглинула оці, як ви кажете, «штучні» виплати, пенсія у тієї чи іншої людини могла зменшитися?

Ні.

Але ж є люди, які про це кажуть. Наприклад, в ЗМІ прогриміла історія про жінку, яка отримувала 1509 грн, а після підвищення – 1331 гривню.

До нас зверталися люди з проблемою, що пенсія замість того, щоб зрости, стала меншою. У чому суть? Це стосувалося, як правило, тих, хто отримував виплати через банки. В нас була ситуація, коли пенсія до перерахунку становила 2600 грн, в результаті перерахунку зросла на 2400 грн. Але SMS перша прийшла не про 2600 грн, а про 2400 грн добавки. Людина стурбувалася, що пенсія стала меншою, але ця пенсія виросла майже вдвічі. Хочу, щоб люди зверталися до Пенсійного фонду з’ясовувати ці нюанси.

Але якщо через застосування єдиної формули прибираються усі раніше призначені «штучні» доплати, пенсія зараз може за фактом бути меншою, ніж була? Чи ні?

У законі 2148 («Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій». - «Главком») прописано, що якщо в результаті перерахунку розмір пенсії зменшується, то пенсія виплачується в раніше встановленому розмірі. Тобто - ні.

Зараз для розрахунку пенсій у всіх одна формула: П = Кс × 3764,40 гривень × К з.пл. До прийняття пенсійної реформи вона була в кожною людини своя, залежно від того, коли вона виходила на пенсію, яким тоді був показник середньої зарплати - чи 1197,91, чи 2960,62 грн. Якщо замінити у формулі нинішній показник середньої зарплати 3764,40 на 1197,91, чи 2960,62 грн, то пенсія ж в кінцевому результаті буде відрізнятися.

Заробітна плата обчислюється за досить тривалий період, визначений в законі. Це весь період з липня 2000 року, за фактом 17 років. Додатково ще може бути враховано 60 місяців, які людина хоче взяти до липня 2000 року, в які вона, наприклад, працювала із більш високою зарплатою. Тобто це ще п’ять років. Загалом заробітна плата може обчислюватися за 22 роки. І ці 22 роки можуть охоплювати 90-ті роки, коли ми мали мільйони, купонокарбованці, це можуть бути і роки при Радянському Союзі, коли ми отримали зарплату в радянських карбованцях. Яким чином ці суми зарплати врахувати? Як їх адекватно вивести на сьогодні, адже пенсія призначається в гривнях?

Для прикладу візьмемо 1991 рік, січень. Передбачено, що зарплата особи, наприклад, за січень 1991 року ділиться на середню заробітну плату за той самий січень 1991 року. Тобто із зарплатою, визначеною по Україні, зіставляється зарплата особи, визначається, наскільки ця заробітна плата була вище чи нижче зарплати. І отримується коефіцієнт. Якщо коефіцієнт - 0,5, то це низька заробітна плата. Якщо, наприклад, коефіцієнт 2,5, то ця заробітна плата висока. Сума коефіцієнтів за всі місяці складається, визначається середнє арифметичне. В кінцевому варіанті отриманий коефіцієнт зарплати показує, наскільки впродовж певного періоду зарплата людини є вищою чи нижчою від середньої по Україні. За цим коефіцієнтом і вираховується заробітна плата для призначення пенсії.

І сьогодні неважливо, коли людина йшла на пенсію. Що ж було раніше? Через те, що для обчислення пенсій бралися різні базові показники, ми мали проблему в дискримінації людей за роком виходу на пенсію.

Але це ми вивели тільки зарплату для обчислення пенсії...

Візьмемо тепер коефіцієнт стажу - ще одну складову формули.

Коефіцієнт страхового стажу розраховується за такою формулою:

Кс = См × Вс / 100% × 12

Кс - коефіцієнт страхового стажу;

См - сума місяців страхового стажу;

Вс - визначена величина оцінки одного року страхового стажу (у відсотках).

Наприклад, у жінки стажу було 30 років... Порахуємо, що було до пенсійної реформи.

Стаж роботи (в роках)

 

 

×

Місяців у рік

 

 

×

Коефіцієнт страхового стажу до пенсійної реформи

 

 

/

Один рік (12 місяців) у відсотках

 

 

=

Коефіцієнт страхового стажу для розрахунку пенсії

30

12

1,35

1200

0,405

Подивимось, якою буде ця сума після прийняття пенсійної реформи.

Стаж роботи (в роках)

 

 

×

Місяців у рік

 

 

×

Коефіцієнт страхового стажу після пенсійної реформи

 

 

/

Один рік (12 місяців) у відсотках

 

 

=

Коефіцієнт страхового стажу для розрахунку пенсії

30

12

1

1200

0,30

А тепер вирахуємо саме пенсію.

Почнемо зі старої пенсії...

Зарплата для обчислення пенсії (в 2008 році, у гривнях)

 

 

×

Коефіцієнт страхового стажу для розрахунку пенсії до пенсійної реформи

 

 

=

Розмір пенсії (у гривнях)

2994,78

0,405

1212,89

А тепер вирахуємо, як змінилась пенсія після осучаснення.

Зарплата для обчислення пенсії (з жовтня 2017 року, у гривнях)

 

 

×

Коефіцієнт страхового стажу для розрахунку пенсії після пенсійної реформи

 

 

=

Розмір пенсії (у гривнях)

9411

0,30

2823,30

Тобто пенсія для людини, яка йшла на пенсію раніше, в 2008 році, наприклад, зросла більш ніж удвічі: з 1200 до 2800 грн при коефіцієнті зарплати 2,5.

Порахуємо пенсію іншій людині, що має коефіцієнт зарплати 0,5.

Зарплата для обчислення пенсії (до пенсійної реформи,у гривнях)

 

 

×

Коефіцієнт страхового стажу для розрахунку пенсії до пенсійної реформи

 

 

=

Розмір пенсії (у гривнях)

8158,60 грн

0,405

3304,233

А тепер порахуємо за новим законом.

Зарплата для обчислення пенсії (з жовтня 2017 року, у гривнях)

 

 

×

Коефіцієнт страхового стажу для розрахунку пенсії після пенсійної реформи

 

 

=

Розмір пенсії (у гривнях)

9411

0,30

2823,30

Тобто тут пенсія зменшилася. Але законом цій людині гарантується доплата до старого розміру пенсії. Ця людина так само буде отримувати свої 3304 грн 23 копійки.

До нас, як я сказала, звертаються люди, які просто не побачили, що їм прийшло за фактом. А з тих, хто б звертався реально через зменшення пенсії, не було жодного випадку.

Конкретний приклад зміни розміру пенсії після осучаснення

(для ознайомлення з документом натисніть на зображення)

З якими ще проблемами після такого осучаснення звертаються до Пенсійної фонду?

У більшості випадків люди, насамперед, хочуть розуміти: чому сусіду доплачують більше, ніж мені. При цьому, мова не йде про сам розмір пенсії. Тільки про суму підвищення, яка ж залежить від багатьох чинників. Ми етапи таких звернень проходили неодноразово. З 1 січня 2008 року, з 1 травня 2012 року... Щоразу, коли відбувається підвищення соціальних стандартів, міняється двічі на рік прожитковий мінімум...

Для пенсіонерів, як правило, пенсія - основне джерело існування. Через це люди жваво дуже цікавляться і своєю пенсією, і про сусідську не забувають.

Ще зі скарг, отриманих «Главкомом». Як може бути, що дві людини працювали на однакових посадах, в один період часу, в одній установі, отримували рівну зарплатню, приблизно в один час пішли на пенсію, а з 1 жовтня отримали різну доплату?

Може таке бути. Ми ж не знаємо, яку зарплату людина принесла для обчислення пенсії. В Пенсійному фонді є відомості про кожну людину, починаючи з липня 2000 року, якщо вона офіційно працювала і за неї сплачувалися внески. Та хто знає, яку зарплату людина подала за період до 2000 року у вигляді довідки? Сусіди це не аналізують, ніхто не аналізує, де, на яких посадах людина працювала до часу, поки вони не зійшлися на тому й самому заводі. І чи взяли вони з того заводу обоє довідки про зарплату?

Що ми робимо за таких умов? Ми перевіряємо, насамперед, справу людини, яка звернулася до нас. Якщо є можливість, ми їй радимо, що робити, щоб підвищити її пенсію. І перевіряємо справу тієї людини, про яку вона пише. Але ж інформацію про конкретну іншу людину ми не маємо право давати усім. Через те ми можемо тільки зробити висновок, правильно чи не правильно проведено розрахунок. Як правило, ми так і зазначаємо, що розрахунок тій людині проведено відповідно до законодавства.

Яким було найнижче і найвище підвищення пенсії, які люди отримали з жовтня?

Ми ці матеріали ще опрацьовуємо. Але найнижча сума підвищення може становити одну копійку, виходячи з розрахунків. А найвище підвищення - те, яке забезпечує доплату до максимальної пенсії 10740 грн. У нас навіть є доплати, які перевищують п’ять тисяч грн.

І скільки таких людей?

Таких десь близько 300 тис осіб.

Хто зараз отримує пенсію, меншу за мінімальну в 1452 грн?

Це ті люди, які не мають повного стажу. В нас на сьогодні гарантовано, що мінімальний розмір пенсії за віком за наявності у чоловіків - 35 років, у жінок - 30 років гарантується на рівні 1452 гривні. Тим, в кого немає цього стажу, і якщо вони не мають, наприклад, інвалідності, гарантується мінімальна пенсійна виплата. Для них пенсія визначена на рівні прожиткового мінімуму - 1373 грн.

Скільки загалом потрібно було коштів на підвищення пенсій з жовтня?

У жовтні додатково на виплату підвищених пенсій спрямовано 6,4 млрд грн. Місячна сума коштів, яку ми виплатили в жовтні, трохи вище 29 млрд. Раніше було понад 22 млрд, зараз заплатили 29 млрд.

Чи є, взагалі, у Пенсійного фонду з його дефіцитом такі гроші?

Бюджет ПФУ - це не щось ілюзорне, це баланс дохідної і видаткової частини, і він затверджений постановою Кабінету міністрів. На сьогодні бюджет Пенсійного фонду затверджено на рівні 283 млрд. Передбачено, що 141,3 млрд виплат ідуть за рахунок коштів бюджету. Це те, що спрямовується з держбюджету на виплату надбавок, доплат, підвищень, інших виплат (наприклад, чорнобильцям, дітям війни, військовим пенсіонерам). Це все йде за рахунок коштів держбюджету. А також тут є та частина, яка йде на покриття дефіциту Пенсійного фонду.

Звідки в Пенсійного фонду кошти, щоб виплатити підвищені пенсії? Це, насамперед, збільшення дохідної частини за рахунок розподілу частини єдиного соціального внеску. З 1 січня збільшилась мінімальна зарплата. Відповідно, зріс фонд оплати праці, на який нараховується єдиний соціальний внесок, і ми маємо додаткові надходження до Пенсійного фонду. Саме їх було вирішено урядом спрямувати на підвищення розмірів пенсій. Безумовно, можна було вирішити це питання інакше, спрямувати на погашення дефіциту Пенсійного фонду, який би безумовно зменшився, але вирішили підвищити, насамперед, оті старі пенсії і відновити страхові принципи в солідарній системі.

Далі передбачається, що в 2019 році пенсії буде перераховано, і оцей показник 3764,40 грн буде збільшено на 50% від рівня інфляції і 50% від зростання середньої заробітної плати в попередньому році. Тобто закон 2148 закладає не лише механізм однакового обчислення пенсії для всіх, незалежно від року призначення пенсії, а й механізм подальшого осучаснення пенсій.

Катерина Пешко, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: