Заборона обмінникам виставляти курс: НБУ пояснив, для чого це потрібно

Заборона обмінникам виставляти курс: НБУ пояснив, для чого це потрібно
Нацбанк заборонив обмінникам виводити курс валют на табло
фото: Анна Спивак/Facebook

Голова Ради НБУ вважає, що жодних підстав для валютної паніки нині немає

Національний банк України в умовах війни зацікавлений в дисципліні на валютному ринку, дотриманні норм законодавства та регуляторних актів. Саме тому регулятор ухвалив рішення щодо обмінних пунктів. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив голова Ради Національного банку України Богдан Данилишин.

«Національний банк вважає, що розхитування ситуації з готівковим курсом під час війни задля отримання додаткової маржі в сегменті, де купує валюту населення, є неприпустимим», – написав він.

Як зазначив Данилишин, з метою мінімізації спекуляцій та створення дійсно конкурентного середовища НБУ посилює вимоги до небанківських установ щодо організації торгівлі готівковою валютою. «В даних умовах це виправданий крок», – додав він.

Голова Ради НБУ вважає, що «жодних підстав для валютної паніки нині немає, ситуація поступово нормалізується, баланси вирівнюються».

Данилишин також зазначив, що після того, як НБУ з 21 липня «скорегував» офіційний курс на 25% до 36,6 гривень за долар вже перший тиждень показав позитивні ефекти.

«Якщо за січень-травень валютні резерви країни скоротилися на 6 млрд доларів, то лише протягом останнього тижня чистий викуп іноземної валюти Національним банком склав 650 млн доларів. Корегування валютного курсу під умови, що змінилися, не означає нестабільність», – написав він.

Нагадаємо, Національний банк України посилив вимоги до небанківських установ щодо організації торгівлі готівковою валютою. Зокрема, обмінники не зможуть публікувати курс валют на інформаційних табло за межами кас.

Читайте також: Долар та євро зрівнялися в ціні: як це вплине на українців

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: