Олександр Пузанов: Якщо товариші з Опоблоку не хочуть об’єднуватись, треба вирішувати, як розходитись

Олександр Пузанов: Якщо товариші з Опоблоку не хочуть об’єднуватись, треба вирішувати, як розходитись
Олександр Пузанов

З’їзд 15 грудня – це все одно, що «Шахтар» сам призначив дату матчу, суддю, а у «Динамо» було три гравці

15 грудня має відбутися заздалегідь скандальний з’їзд Опозиційного блоку. Його скликає лише одна з кількох груп, з яких складається партія колишніх соратників Януковича. Про неминуче розлучення угрупування Ахметова– Колеснікова–Новинського з табором Фірташа–Бойко–Льовочкіна говорили давно, але результат перевершив очікування. Після об’єднання команди Бойка та Льовочкіна з партією «За життя» Медведчука-Рабіновича ахметівці виключили «зрадників» з Опоблоку та розіслали за підписом співголови політвиконкому Олександра Касянюка листи в регіональні партійні організації. В них йшлося про скликання партійного з’їзду на 15 грудня та висунення делегатів.

У Бойка звинуватили вчорашніх соратників у рейдерській атаці на партію, бо за статутом рішення про проведення з’їзду може скликати тільки політрада, де кожна з груп має блокуючий пакет. Бойко навіть поскаржився на однопартійців в Нацполіцію: начебто Касянюк підробив офіційні документи партії, щоб скликати фейковий з'їзд.

Втім ініціатори з’їзду мають твердий намір провести його вже завтра попри, що напередодні з’явилось рішення суду про заборону суб'єктам державної реєстрації здійснювати реєстрацію будь-яких змін до установчих документів Опоблоку та внесення змін до відомостей про юрособу до реєстру. Можна прогнозувати, що на з’їзді буде поставлене питання про повне зачищення партії від слідів Бойка та Льовочкіна та зміну складу політради.

Соратник Бойка член політради Олександр Пузанов, який очолює київський осередок Опоблоку, розповів «Главкому», до яких хитрощів вдалися «розкольники» та чим може завершитись завтрашній захід, який його соратники завзято відмовляються визнавати з’їздом.

«Буде сидіти повний зал людей з одної політичної групи»

Які наслідки може мати подана Бойком заява до поліції?

Ми очікуємо, що рано чи пізно поліція прийме рішення і дасть оцінку цим діям. Бо це абсолютно обурливе порушення закону. Якщо кожен почне займатись такими речами, будь-яка організація зможе поміняти свого керівника з подачі будь-якого члена. Справа ж не в даті з’їзду, а в визначенні норми представництва регіональних організацій. От мені як керівнику київської організації надіслано листа, де визначено, що моя норма представництва – два делегати. А, умовно кажучи, донецька організація спрямує на з’їзд двадцять делегатів, а херсонська – п’ятдесят. Ці норми має визначати політрада, аби кожен регіон був представлений адекватно з урахуванням всіх обставин. Як член політради я не можу перевірити, чи достатньо справедливо будуть представлені регіони на цьому з’їзді і яку чисельність визначив пан Касянюк. Враховуючи, що він здійснює незаконні дії, можна припускати, що він так само незаконно визначив співвідношення сил на цьому з’їзді.

Але джерела у партії переконують, що навіть якщо все порахувати правильно, ахметівська група домінуватиме.

Якщо все порахувати правильно, у них буде половина делегатів. Ще один момент – аби поміняти співголів партії, потрібно дві третини голосів делегатів. У статуті виписані певні обмеження, аби жодна група впливу не перетягала ковдру на себе. А тут ми маємо історію, коли кожній регіональній організації запропонували бути наосліп співучасниками цього незаконного дійства. В результаті картинка на цьому псевдоз’їзді виглядатиме так: буде сидіти повний зал людей, які представлятимуть одну політичну групу нашої партії.

Та група посилається на минулорічне рішення політради про проведення з’їзду. А, мовляв, організувати його і визначити дату проведення – це вже справа виконкому.

Це неправда. Навіть в тому рішенні, яке вони дістали, написано, що дату має визначити політрада. Чому так робилось? По-перше, це вимога статуту, яку неможливо обійти, по-друге, передбачалося, що з’їзд, про який йдеться в тому рішенні дворічної давнини, буде проводитись з новим рішенням політради і новими нормами представництва делегатів від імені регіональних організацій. З того часу минуло майже два роки, і десь змінилась кількість членів партій. У нас була ситуація з івано-франківською організацією, яку взагалі забороняли, але в цьому році ми домоглися рішення Верховного суду, який скасував це рішення місцевої ради. І, звісно, ця організація з новими членами тепер має бути представленою на з’їзді. Такі нюанси, враховуючи, що пройшло немало часу, мають враховуватись політрадою при визначенні норми представництва.

Олександр ПузановОлександр Пузанов

«Нас називають «підстилками», «капцями»

Борис Колесніков заявляє, що Касянюк не міг підробити документи, в чому ви його звинувачуєте, бо поставив під ними свій підпис. Претензія в тому, що там нема підпису Сергія Ларіна як співголови виконкому?

Не тільки в підписі Ларіна. Річ у тому, що стаття КК, в якій йдеться про підробку документів, передбачає відповідальність не тільки за підробку підпису, а й за внесення до документів свідомо неправдивої інформації. У даному випадку він вніс до офіційного документа, який породив правові наслідки у вигляді з’їзду, неправдиві відомості про недієздатність політради партії, хоча вона працює і приймає рішення. Також неправдива інформація полягала в нормі представництва регіональних організацій, зокрема, моєї. Ну і, відповідно, він прописав, що з’їзд відбудеться в конкретний час, що є порушенням статуту.

Остання політрада партії, на якій були присутні всі вісім її членів, проводилась 12 листопада. На ній розглядалось питання провести з’їзд 15 грудня.

Яке ваша група заблокувала.

Абсолютно вірно. Наша пропозиція полягала в тому, аби провести з’їзд після 1 січня, коли починається термін висунення кандидатів в президенти, і визначитись з єдиним кандидатом. Ця пропозиція теж не набрала достатньої кількості голосів, але це не дає права мені чи іншому члену політради кричати, що політрада недієздатна, і збирати свій власний з’їзд. Це все одно, що футбольний клуб «Шахтар» вивісить на своєму сайті інформацію, що 15 грудня відбудеться матч, в якому буде вирішено, хто чемпіон, а хто назавжди вибуває. При цьому суддя буде призначений «Шахтарем», а у «Динамо» на полі будуть три гравці проти одинадцяти.

До речі, щодо партійного сайту. Якщо людина, яка не в курсі ваших внутрішньопартійних чвар, зайде на ваш партійний сайт, то побачить шизофренічну картинку. Через те, що доступ до наповнення сайту мають обидві ворогуючі групи, в одному повідомленні Бойка називають безальтернативним єдиним кандидатом, а в сусідньому – зрадником та прислужником влади.

Є такий момент. Поки у нас відбувся юридично не оформлений, але емоційний поділ. Але ми досі сподіваємось, що здоровий глузд переможе і наші блудні партнери повернуться до реальності і почнуть вести нормальний діалог. Ми не забороняємо їм висловлюватись, щоб усі бачили, хто чого вартий. Нас називають «підстилками», «капцями», але ми на це не реагуємо і не опускаємося до такого.

«Розкольники планують помститись тим, хто не підтримав спробу захопити владу групою Новинського–Колеснікова»

Чого ви очікуєте від цього невизнаного вами з’їзду? Що вас всіх виключать з партії, політради?

Його порядок денний ніде не оприлюднений, що говорить про плани розкольників здійснити свого роду політичну помсту тим, хто не підтримав спробу захопити владу в партії групою Новинського–Колеснікова. В їх числі будуть всі лідери регіональних організацій, які надсилали листи, що вони не будуть брати участь в незаконних діях, члени політради, які не хочуть жити за правилами тієї частини партії. Ну, і напевно буде змінений статут, аби виключити можливість для співголови партії Бойка надалі впливати на її життя. Бо зараз будь-який документ, який подається в органи державної реєстрації, обов’язково має бути підписаний і Бойком, і Колесніковим. Якщо нема підпису хоч одного з них, цей документ недійсний.

Зараз є якесь спілкування між ворогуючими частинами партії, окрім звинувачень у ЗМІ та на партійному сайті?

Є спілкування між лідерами регіональних організацій. Між собою ми говоримо, що це дурість – влаштовувати цей цирк зі звинуваченнями замість того, аби нормально домовитись. Тобто на людському рівні якесь спілкування є, а от на рівні керівництва з різних таборів – тільки в площині публічних заяв та зверненні в органи влади, суди і так далі.

Логіка ахметівців така: якщо Бойко неодноразово повторював, що Опозиційний блок – це вже минуле, і збирається з Рабіновичем будувати нову партію, то хай йде зі своєю командою з Богом. А вони тут вже самі будуть вирішувати, як далі жити. Цілком логічно?

Опоблок будували ж не тільки Колесніков з Новинським. Юрій Бойко його будував більше за інших, працюючи над іміджем, залученням прихильників, виступаючи на ефірах. І несправедливо, коли хтось один починає тягнути все на себе, позбавляючи можливості створити більш сильний проект, який буде користуватись підтримкою більшої кількості людей. Якщо товариші не хочуть об’єднуватись, бо їм не подобається Бойко чи ще хтось, треба сідати і визначатись, як ми будемо розходитись. А не викидати когось з фракції і збирати незаконні з’їзди – це непорядно.

У непорядності якраз ваше крило і звинувачують – що ви пішли на сепаратні домовленості з медведчуківцями.

Бойко робив це з відома іншої групи, яка теж брала участь в перемовинах. До того ж, він робив це від свого імені, а не як співголова партії. Водночас час в тому таборі, який його звинувачує, у товариша Новинського пів-України завішано білбордами, що він – лідер Партії миру. Він вже зараз зареєстрував п’ятдесят з гаком організацій – тобто вибудовує свою політичну силу. І ніхто його не звинувачує в зраді. Я ж теж можу образитись – чому він мене не покликав до Партії миру? Наше об’єднання просто використали як привід, щоб узурпувати владу у партії.

Наскільки дії Бойка та Льовочкіна в цьому конфлікті узгоджуються з Віктором Медведчуком?

Ніяк, Медведчук не має відношення до партії. На недавньому засіданні 16 регіональних організацій, що відмовились брати участь в незаконному з’їзді, запросили виступити Нестора Шуфрича – так спеціально виписували, що він присутній не як член партії, а як запрошений народний депутат. У нас абсолютно нормальне спілкування, але ці два процеси не перехрещуються.

«Ця історія вигідна президенту і його бізнес-партнеру»

Ви сказали, що ваша київська організація не надішле делегатів на цей з’їзд. А в принципі представники вашого крила можуть на ньому з’явитись, аби висловити альтернативну точку зору?

Альтернативну точку зору висловлено – ми готові взяти участь у з’їзді, який проводиться за законом. Там можна буде обговорити всі питання та висловити позицію. А легітимізувати рейдерство ми не будемо.

Ви кажете, що оскаржуватимете в судах рішення цього з’їзду. Але тут багато залежить від Мін’юсту і його визнання цих рішень легітимними.

Я не маю ілюзій – ця історія вигідна президенту і його бізнес-партнеру. І можна очікувати, що Мін’юст буде легітимізувати дії фейкового з’їзду. Але час зазвичай все розставляє на свої місця – суди не завершуються в один день.

Що тепер буде з тими 16 організаціями Опоблоку, які підтримали об’єднання з «За життя»? Бойко ж оголосив, що на базі Опозиційної платформи буде будуватись нова партія.

Особисто я вважаю себе членом Опозиційного блоку, доки я або рішенням суду, або законним рішенням компетентного органу не буду позбавлений цього статусу. Для мене не має значення, що на зборах, які не мають статусу з’їзду, мене хтось звідти виключить.

Але як ваша частина Опоблоку тепер прийматиме рішення?

Ще раз повторю: якщо сторони не бачать сенсу в продовженні співробітництва і суперчності не можна вирішити, треба по-чесному розділити той актив, який у нас є, і йти кожен своїм шляхом. Але я вважаю, що наші партнери здійснюють велику помилку, відмовляючись висувати єдиного кандидата і домовлятися з тими, хто займає ту ж електоральну позицію.

Павло Вуєць, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: