Нестор Шуфрич: Рішення «ахметівської» групи Опоблоку демонструє її безсилля та приреченість

Нестор Шуфрич: Рішення «ахметівської» групи Опоблоку демонструє її безсилля та приреченість
Нестор Шуфрич вважає, що Вілкул та Мураєв не складають конкуренції Бойку

«Яка мотивація групи Ахметова? Я підозрюю, але мені ці підозри неприємні»

Опозиційний блок нарешті почав оформлювати свій давно очікуваний розпад. Сьогодні 22 голосами (загальна кількість депутатів – 41) з лав фракції були виключені її співголова Юрій Бойко та його заступник Сергій Льовочкін. Це була помста групи, що орієнтується на Рината Ахметова, за об’єднання групи Бойка–Льовочкіна з партією «За життя». Нова «Опозиційна платформа – За життя» вже навіть заявила про підтримку висунення Бойка «єдиним кандидатом» в президенти. Такий хід, за розрахунком ініціаторів платформи, дозволить йому вийти у другий тур.

«Ахметівці» з самого початку нервово відреагували на такий альянс, назвавши його «приватною ініціативою окремих депутатів». А після бурхливого засідання фракції у вівторок Бойка та Льовочкіна попросили на вихід. Тепер головою фракції Опоблоку буде набожний соратник Ахметова Вадим Новинський. «Розкольники» Бойко та Рабінович вже заявили про створення окремої групи в парламенті, а Льовочкін нарахував 20 її прихильників в Опоблоці.

Одним з факторів, який остаточно всіх розсварив, вважають Віктора Медведчука. Одіозний кум російського президента вступив до лав «За життя», а потім взяв активну участь в процесі злиття цієї партії з Опоблоком. Спочатку такого сусідства не витримав екс-соратник Рабіновича по «За життю» Євгеній Мураєв. Він створив власний проект «Наші». А вже згодом відбувся і розкол в Опоблоці.

Соратник Медведчука Нестор Шуфрич поповнив лави «За життя» рік тому, при цьому лишився у складі фракції Опоблоку. Шуфрич розповів «Главкому», чому не відбулося глобального об’єднання, та спрогнозував, чим може загрожувати «єдиному кандидату» Бойку паралельне балотування близьких за гаслами та електоратом Олександра Вілкула та Євгенія Мураєва.

«Після того, що відбулося, складно говорити про продовження діалогу»

Для вас стало сюрпризом виключення Бойка та Льовочкіна з фракції?

Чесно кажучи, інформація про те, що таке можливо, була. Але особисто я не вірив, що емоції, і навіть якась образа, переможуть здоровий глузд. Рішення «ахметівської» групи Опозиційного блоку демонструє їхнє безсилля та приреченість. Вважаю його емоційним та помилковим.

Перемовини про об’єднання з «За життя» тривали довго і «ахметівське» крило в результаті лишилося в стороні. Які камені спотикання виникли?  

Перемовини йшли приблизно півроку. Вони завершились тим, що партії, які входять в групу Бойка (маються на увазі партії-складові Опоблоку, насамперед, Партія розвитку України – «Главком»), стануть членами «Опозиційної платформи – За життя», і ми разом будемо підтримувати Юрія Анатолійовича Бойка як єдиного кандидата в президенти, а потім разом підемо на парламентські вибори. Список очолить Вадим Зіновійович Рабінович. Всі ці півроку ми говорили про те, що і друга група Опоблоку долучиться до об’єднання. Але представники Ріната Ахметова – Борис Колесников, який є співголовою партії Опозиційний блок, та Вадим Новинський – не прийняли такого рішення, і всі бачили чим завершився цей переговорний процес.

Тобто гальмували все саме вони, а Бойко з Рабіновичем раніше все «узгоди ли»?

Не сказав би. Це був реальний переговорний процес, дуже складний.

ВиключенняВиключення Бойка та Льовочкіна з фракції демонструє безсилля та приреченість «ахметівської» групи Опозиційного блоку

Як ви мотивували «ахметівське» крило єднатися? Чого вони вимагали?

Мотивація в такому питанні має бути тільки одна – відповідальність. Ми ж розуміємо, що фактично зняли інтригу одного з місць у другому турі. Зрозуміло, що влада буде чинити супротив і підтримувати будь-яких кандидатів, навіть з мізерною підтримкою, аби відібрати відсотки у Бойка і не пустити його до другого туру.

Якісь кандидати, окрім Бойка та Рабіновича, розглядались?

Обговорювались і інші кандидатури. Називали також і Віктора Медведчука, але він з самого початку зняв свою кандидатуру. Група Ахметова пропонувала найрізноманітніших кандидатів – в тому числі, готова була підтримати окремих мерів міст на Південному Сході.

А Вілкула, який вважається у них фаворитом?

Процес висунення єдиного кандидата від нашої платформи завершено. Після того, що відбулося у вівторок, складно говорити про продовження діалогу з групою Ахметова, але в політиці нічого не можна виключати.   

Питання єдиного кандидата мало визначитись напередодні з’їзду, ґрунтуючись на тому, у кого максимальний рейтинг. І тоді кожна зі складових Опозиційного блоку та «За життя» могли визначитись між собою, а потім перед з’їздом – з єдиним кандидатом. Просто Бойко та Рабінович з самого початку мали найбільшу підтримку. Ідея об’єднання двох народилась у другій половині жовтня, коли ми побачили, що наші колеги затягують переговорний процес. Треба ж розуміти, що будь-яке об’єднання, навіть рейтингових кандидатів потрібно ще встигнути довести до свідомості людей.

Чи відповідає дійсності інформація, що Ахметов ще може долучитись до вашого проекту в обмін на чи то на 25%, чи то на 33% майбутнього списку?

Ніхто не може сказати, яку квоту б мала та чи інша партія чи група, оскільки незрозуміло, скільки партій увійде до об’єднання. Ми сьогодні відкриті для всіх, чиї принципи та ідеологія нам зрозумілі.

«Вілкул та Мураєв не складають конкуренції Бойку»

Чому ви так розраховуєте на синергію єдиного кандидата? Електорати Бойка та Рабіновича хоч і перетинаються, але вони таки приваблюють різних виборців.

Ми маємо на руках соцдослідження – 60–70 % підтримки людей автоматично переходить від одного до іншого.

Але Вілкул, як потенційний кандидат, ще не з’явився в опитуваннях. Ви можете спрогнозувати, скільки до нього може «відійти»?

Було дослідження, в якому фігурував Вілкул, але він, при всій повазі до Олександра, не складає конкуренції Бойку та Рабіновичу.

А Мураєв, який пішов від вас, вже вочевидь складає...

Раніше його ніхто не міряв. Зараз же ті 4–5%, які йому дають, також не складають конкуренції для Бойка. Але можуть стати тією причиною, яка допоможе Порошенку проповзти у другий тур. І це вже відповідальність всіх тих політиків, які своїми непрохідними рейтингами допоможуть Порошенку, відтягуючи голоси у єдиного кандидата. Однозначно, Бойко, навіть при відсутності мільйонів наших прихильників на Донбасі залишається кандидатом №1, і конкуренцію йому в цьому сегменті ніхто не складе. А от завадити, на жаль, можуть. Нагадаю вам приклад «канівської четвірки», коли Адміністрація Кучми зробила все, аби вона не відбулася. Бо якби був висунутий єдиний кандидат Мороз, він міг би замість Симоненка потрапити у другий тур, а там вже не зрозуміло, що було б. Легенда про те, що нібито Порошенко хоче Бойка у другому турі – це розмови боягузів. Ми знаємо, що на Банковій дуже занепокоєні появою єдиного кандидата від Південного Сходу та Центральної України. І перед Порошенком стоїть питання: не з ким зручніше боротись у другому турі, а як туди потрапити.

Медведчук вже заявив, що спільний кандидат буде захищати інтереси Південного Сходу і російськомовних. Чому ви штучно обмежуєте себе цим ареалом? Очевидно, що чисто математично такий кандидат навряд чи стане президентом зараз.

Хотілося б, звісно, щоб цей розподіл на регіони припинився, але поки, на жаль, реалії такі. Але в питаннях захисту громадських прав та рівня життя ми захищатимемо інтереси всіх українців – незалежно від того, де вони проживають і якою мовою розмовляють.

З Мураєвим ви підтримуєте контакти чи горщики вже повністю побили?

Розмовляємо з ним в парламенті. У мене особисто з ним нормальні відносини.

Для вас стало сюрпризом падіння показників «За життя» в останніх соцдослідженнях?

Ці показники коливаються від 4 до 8%.

А от у руху Мураєва «Наші» відсотки звідкись взялись? Очевидно, що він їх забрав у вас.

Безумовно, його проект «Наші» – з нашого поля. Нізвідки їхня підтримка з’явитись не могла.

Нестор ШуфричНестор Шуфрич: на Банковій дуже занепокоєні появою єдиного кандидата від Південного Сходу та Центральної України

«Опозиційний блок буде трансформований»

Фактично Опоблок контролюють «ахметівські». Якщо в політраді між групами паритет, то на з’їзді вони матимуть відчутну перевагу – ледь не чотири делегати проти одного.

Наскільки я знаю, у них абсолютний паритет, в тому числі, на з’їзді.

Тим не менш, сьогодні вони своєю більшістю виключили Льовочкіна та Бойка. Льовочкін після цього заявив про «похорон Опоблоку». Якою ви бачите подальшу долю проекту?

Мабуть, Опозиційний блок буде трансформований в одну або декілька політичних сил. Частина трансформується з групою Бойка, частина – з групою Ахметова, якщо вони так і не об’єднаються з нами.

Вам зрозуміла мотивація тих колег, які не хочуть союзу з вами?

Зрозуміла, але я поки не хотів би про це говорити. Я підозрюю, яка це мотивація, і мені ці підозри неприємні.

Ви натякаєте на їхні домовленості з Порошенком?

Вибачте, це не я сказав.

Та ж частина Опоблоку звинувачує вас в непублічності при прийнятті рішень. Чому було не поставити питання про об’єднання на з’їзді?

Ну ми ж дорослі люди. Зазвичай на з’їзд виносять готові рішення, а не якісь сирі. Слухайте, перемовини велись майже півроку і біля двох місяців за столом перемовин були присутні співголови Опоблоку. Якщо вони те, що відбувається, не доводили до відома своїх однопартійців та не комунікували з керівниками місцевих організацій – то це питання не до мене. Публічність – це ж не тільки обговорити на з’їзді.

З «Відродженням» йдуть перемовини про об’єднання?

Наскільки я знаю – ні. В усякому разі мені про це не відомо.

Коли можна очікувати оформлення вашої платформи в партію?

Це питання залежить не тільки від нас, а й від Міністерства юстиції.

Ви навіть не починали цей процес?

Спочатку треба зареєструвати партію «Опозиційна платформа – За життя» на базі однієї з партій, які до неї входять, а потім вже всередині цієї об’єднаної партії підуть якісь рухи.

Тобто це вже та визначена назва, під якою ви підете на парламентські вибори? 

Скоріш за все, так.

Тепер Бойка має висунути в президенти з’їзд. Що це буде за з’їзд? Нової партії?

Партії з оновленою назвою, якщо Мінюст нас зареєструє.

А є якісь є сигнали, що він завадить це зробити?

Поки нема сигналів, але за 20 років в політиці я можу припустити різне.

Павло Вуєць, «Главком»

Читайте також: 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: