Віктор Чумак: Наше об’єднання має додати Гриценку 3–5 %

Віктор Чумак: Наше об’єднання має додати Гриценку 3–5 %
Голова громадського руху «Хвиля», народний депутат Віктор Чумак

«У штабі Гриценка немає Юлії Мостової»

На початку тижня лідер партії «Громадянська позиція» Анатолій Гриценко та голова громадського руху «Хвиля», народний депутат Віктор Чумак заявили про об’єднання та спільний похід на парламентські та місцеві вибори. Чумак, який раніше заявляв про балотування у президенти, підтримав Гриценка і навіть очолив його передвиборчий штаб. Нові союзники закликали до єднання інших політиків зі схожими поглядами – Андрія Садового, Романа Безсмертного, Миколу Катеринчука, Миколу Томенка та чомусь Святослава Вакарчука, який досі не оголошував про свій похід у політику.

Садовий, який такі настійливі запрошення вже неодноразово відхиляв, не зрадив собі і цього разу. Важко сказати, що Гриценку дасть об’єднання з Чумаком та його нерейтинговою «Хвилею». Втім у ролі керівника штабу Чумак точно не буде таким токсичним, як одіозний Віктор Балога. Чутки про його співпрацю з Гриценком ходили раніше.

У розмові з «Главкомом» Віктор Чумак розповідає, кого залучено до роботи у штабі, як він збирається долати телевізійну блокаду та яку роль в кампанії Гриценка гратиме його дружина Юлія Мостова.

На початку тижня лідер партії «Громадянська позиція» Анатолій Гриценко та голова громадського руху «Хвиля», народний депутат Віктор Чумак заявили про об’єднання та спільний похід на парламентські та місцеві вибориНа початку тижня лідер партії «Громадянська позиція» Анатолій Гриценко та голова громадського руху «Хвиля», народний депутат Віктор Чумак заявили про об’єднання та спільний похід на парламентські та місцеві вибори

Коли, власне, почались ваші перемовини з Гриценком? На яких умовах ви очолили його штаб?

Наші перемовини з Гриценком почались півтора року тому. Це я шуткую, але про формати виборчої кампанії ми почали говорити дуже давно. Останні два місяці ми спілкувались дуже часто і от вийшли на рішення.

До вас ймовірним начальником штабу наполегливо називали Віктора Балогу.

Ті два місяці, що я спілкувався з Гриценком, Балоги тут вже не було. Чи він був раніше – не знаю. Але я не бачив його у штабі і він жодного разу не згадувався у наших розмовах.

Де саме розміщується штаб?

На Подолі, на вулиці Іллінській. Поки я ще не з’ясував до кінця, чиє це приміщення. Наскільки розумію, воно орендоване «Громадянською позицією». У штабі працюють люди з «Громадянської позиції», «Хвилі», люди на аутсорсі, волонтери.

Які задачі поставлені перед вами?

Формувати штаби на місцях, готувати агітаторів, юристів… Підготувати самого кандидата, сформувати його образ, меседжі.  Розбити кампанію по етапах, працювати з креативними групами, обробляти та аналізувати соціологічні дані. Ну і, звичайно, підготувати виборчу програму.

«Скоро ми з Анатолієм Степановичем вийдемо і представимо весь штаб»

У вас є досвід ведення кампаній тільки на своєму київському окрузі. Хто ще входить до вашої команди?

Відомі політтехнологи та соціологи не можуть на всіх працювати одночасно. Не може той же Олег Медведєв писати тексти і президенту, і нам. Прізвища наших креативників вам нічого не скажуть, але в країні багато молодих людей з цікавими ідеями. Скоро про них будуть говорити як про авторів однієї з успішних кампаній. Коли я починав свою кампанію на округах, зі мною теж працювали нікому не відомі люди, і з мене всі сміялись. Але я перший раз виграв, коли на початку мав показник впізнаваності лише в 3%.

Якщо говорити про керівників напрямків штабу, то тут достатньо серйозні спеціалісти. Як мінімум працюють сім народних депутатів минулих скликань – люди, які чудово знають, що таке виборчі кампанії. Олег Канівець – заступник начальника штабу, був у минулому парламенті у складі об’єднаної опозиції «Батьківщини» разом з Гриценком. Є Рустам Раупов, Сергій Аверченко з «Удару», Наталія Новак, що була в «Ударі», а зараз у «Хвилі». Думаю, скоро ми з Анатолієм Степановичем вийдемо і представимо весь штаб. Надалі очікуємо Миколу Катеринчука, Миколу Томенка – і буде потужна сильна команда.

Хіба Катеринчук ще не з вами?

Практично з нами, і, напевно, буде закривати юридичний напрямок.

Яку роль в кампанії Гриценка грає його дружина – Юлія Мостова? Подейкують, що саме вона буде реальним керівником його штабу.

Напевно, вона грає роль розумної дружини, яка може дати слушну пораду. Про це краще запитати Анатолія Степановича, бо я ж не присутній при їхніх домашніх сніданках і вечерях. У штабі її нема.

Сергій Лещенко про Гриценка досить компліментарно висловлюється і приглядається до вашої команди. Віталій Шабунін на минулих виборах балотувався за списками «Громадянської позиції». Ви з цим «антикорупційним» крилом якісь перемовини ведете?

Я був би радий, якби тут були і Лещенко, і Заліщук, і Шабунін, і Найєм… Ми пропонуємо широку платформу для об’єднання, яка створюється не на один день, і не тільки на вибори президента. В країні 35 тисяч посад, які треба зайняти нормальними людьми. Роботи вистачить усім і в парламенті, і поза ним.

Гриценко нарікає, що його не пускають на телебачення. На що буде робитись ставка кампанії за такої блокади? Чи ви розраховуєте, що ближче до виборів її прорвете?

Мені здається, що ближче до виборів закривати нам ефір вже не зможуть повністю. Це буде дуже помітно для суспільства і для зовнішніх партнерів. Але ми зараз опрацьовуємо варіанти роботи під блокадою і те, якими засобами будемо доносити меседжі до людей. Точно будемо робити якісь альтернативні канали інформування – інтернет, газети, «одна бабця сказала».  

Я не перший день у виборчих кампаніях і, чесно кажучи, зі мною таке вперше – два місяці на жоден телеканал мене не пускають. Ні я, ні Анатолій Степанович не платили за жоден ефір – ми цікаві для глядача, і це чудово розуміють телеканали, рейтинги яких ми підіймаємо. Але тепер ми попали в реальний «стоп-лист», нас фактично заборонили на всіх центральних каналах. По собі я точно знаю, що зроблено за указкою Банкової, а щодо Гриценка – будемо з'ясовувати.

Можете назвати бюджет кампанії кандидата Гриценка?

Поки зарано про це говорити. Залежить від того, яка стратегія буде затверджена. Якщо серйозно вкладатись у рекламу та медіа – це один бюджет, якщо менше – інший. Ми ухвалимо рішення, виходячи з ресурсів. Мінімум – 45–60 млн грн. Думаю, зібрати такі гроші серед наших прихильників – не проблема. Але треба говорити про набагато більшу суму.

Ви порахували, скільки ваша підтримка додасть Гриценку та «Громадянській позиції»?

У кінці місяця ми проведемо певне дослідження і побачимо. Очікування від об’єднання були високими – думаю, це має додати Гриценку мінімум 3–5 %.

«Ніхто нікому нічого не обіцяє…»

З технологічної точки зору головна задача команди Гриценка – довести людям, що він здатний вийти до другого туру. Як ви це будете робити?

Ви хочете, щоб я розповів вам технологію, а потім нам перекриють усі канали. Найголовніше, що треба показати Гриценку – це те, що навколо нього збирається сильна команда. І цього буде достатньо.

Ви закликали Садового, Безсмертного та інших кандидатів у президенти підтримати Гриценка. З ким найконструктивніше йдуть перемовини і що ви їм обіцяєте у разі перемоги?

Конструктивні перемовини йдуть з усіма, хоча швидкість різна. Ніхто нікому нічого не обіцяє, всі говорять про спільну відповідальність про майбутнє країни. І за інше майбутнє, а не те, яке маємо сьогодні.

Садовий на черговий ваш заклик вже зреагував, що не планує об’єднуватись перед президентськими виборами.

Сьогодні заявив так, завтра може сказати щось інше.

В якій ролі ви бачите у цьому об’єднанні Вакарчука? Він має стати віп-агітатором Гриценка?

Ми були б вдячні, якби він у будь-якому статусі сказав, що підтримує платформу і разом з нами бере на себе відповідальність за майбутнє країни. Але це його рішення і його право.

У Гриценка в політиці склався імідж «недоговороздатного». Саме тому йому складно стати об’єднувальною фігурою…

Ми з Анатолієм Степановичем спробуємо цей міф розвалити.

Павло Вуєць, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: