Коронавірус і нерухомість: як карантин вплинув на ринок житла в Києві

Коронавірус і нерухомість: як карантин вплинув на ринок житла в Києві

Тимчасово припинено близько 25-35% будівництв

У Києві забудовники бояться припиняти роботи на своїх об'єктах, щоб не злякати інвесторів. Але деякі гравці все ж змушені або частково, або повністю зупинити будівництво поки покупці сидять вдома на карантині.

Як розповіли UBR.ua учасники ринку, на первинному ринку нерухомості Києва, за підсумками першого тижня карантину, активні будівельні роботи продовжилися в понад 50% об'єктів, що будуються, приблизно в 30% роботи велися частково, а в 20% - були припинені.

На заморозку деяких об'єктів вплинула, за словами забудовників, небезпечна тенденція, яка намітилася ще в минулому році - реалізація більшості нових проєктів починалася без наявності у забудовника достатньої суми коштів. Зараз продовжувати будівництво таких комплексів стало неможливим без підтримки певного рівня продажів.

Що стосується роботи відділів продажів споруджуваних житлових комплексів, то практично всі були переведені в режим роботи вихідного дня (до 4-5 годин в день), але основне консультування і надання інформації про об'єкт сконцентрувалося в онлайн-режимі - в соцмережах і месенджерах.

Також спілкування з інвесторами ведеться за допомогою відеопереговорів, електронного листування і телефонного зв'язку.

Найбільше під час карантину продажі впали сегментах бізнес і преміум-житла. Ці сегменти дуже чутливі до змін на різних ринках, кажуть експерти.

Через підвищення курсу долара продажі в цих класах нерухомості почали просідати ще в кінці лютого. Більш активні продажі велися в тих ЖК, де вартість квадратного метра не прив'язана до доларового курсу і в яких забудовники не встигли переглянути гривневі ціни.

В цілому з 16 по 22 березня на ринку спостерігалося зниження активності потенційних покупців практично на 20-25%. Кількість дзвінків до відділів продажів знизилася в середньому на 10-15% в об'єктах комфорт-класу, і до 35% в об'єктах економ-класу і більш дорогих категорій, розповідають учасники ринку.

При цьому рівень продажів теж дещо скоротився: до 15-18% запланованих угод були перенесені на більш пізній термін (на 1-2 тижні), і тільки в 2-3% випадків угоди були скасовані. Експерти впевнені, що відкладений попит буде задоволений після завершення карантину.

Деякі забудовники, щоб утримати купівельний інтерес, запропонували набір додаткових знижок в розмірі до 10% при 100% оплаті вартості квартир або фіксацію курсу гривні для тих, хто прагне придбати житло за національну валюту.

Більшість компаній поки залишили свої ціни без змін, на рівні кінця лютого. Тоді ціна на новобудови в Києві склала в середньому 24 500 грн/кв. м, що на 2,08% вище, ніж в січні. Мінімальна ціна збільшилася на 200 грн або на 1,2% до 16 800/кв. м.

За підсумками березня, через зміну курсу доларовий еквівалент вартості житла знизиться на 5-10%, але при цьому гривневі ціни залишаться практично без змін.

Забудовники зазначають, що постараються стримати свої ціни незалежно від існуючого попиту. Очевидно, що зростання цін може змусити покупця шукати інший об'єкт для вкладень коштів.

Поки забудовники намагаються утримати попит, але вже зараз очевидно, що до кінця карантину продажі можуть зменшиться.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: