«Літаючу тарілку» на Либідській хочуть вмонтувати в торгово-розважальний центр

«Літаючу тарілку» на Либідській хочуть вмонтувати в торгово-розважальний центр
«Літаюча тарілка» на Либідській 

Забудовники можуть знищити київський витвір модернізму

Знамениту «літаючу тарілку» на Либідській – витвір радянського модернізму – київські забудовники планують вмонтувати у другу чергу торгово-розважального комплексу «Оушен Плаза». Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook народний депутат Сергій Лещенко.

Раніше повідомлялося, що у Міністерстві освіти і науки шукають інвестора для реконструкції будівлі і планують створити там Музей науки.

«Рятуємо будівлю «літаючої тарілки» в Києві. Київські забудовники збираються побудувати другу чергу торгово-розважального комплексу Оушен Плаза, вмонтувавши туди будівлю «тарілки». Подивіться на цей потворний проект, покликаний знищити один із шедеврів модернізму, який мав би стати туристичним магнітом Києва», - написав Лещенко.

Він повідомив, що разом з архітектором Флоріаном Юр'євим, який спроектував у 60-ті роки «тарілку», і київськими активістами руху #SaveKyivModernism сходили на невідкладний депутатський прийом до міністра освіти Лілії Гриневич, від якої залежить узгодження з інвестором всіх спірних моментів.

Відома «літаюча тарілка» на Либідській буквально вросла в простий прямокутний фасад будівлі Інституту науково-технічної експертизи та інформації, нагадуючи НЛО. Причина появи «тарілки» – занадто вузька ділянка, виділена під забудову. Саме тому конференц-зал буквально підвісили у повітрі, щоб залишити прохід для пішоходів.

«Тарілку» на будівлі Інституту спроектував Флоріан Юр'єв – архітектор, науковець, художник, кольорист, музикант і композитор. Чоловік каже, що у 60-ті роки була актуальна тема космосу, а тому і форму вирішив зробити космічною.

Унікальна конструкція театру з двох півсфер створила у приміщенні ідеальну акустику. Тодішня влада проект забракувала. Нині у будівлі зрідка проводять музичні концерти та конференції. За свій винахід Флоріан Юр'єв отримав нагороду «За новаторство в архітектурі», але статус пам'ятника архітектури «тарілка» так і не отримала.

Нині зі стін будівлі сиплеться штукатурка, а у вікнах – дірки.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: