Поштова площа отримала національний статус

Поштова площа отримала національний статус

Кабмін на своєму останньому засіданні надав статус національного історичній місцевосці Києва

Сьогодні, 22 травня, Кабінет міністрів України своїм рішенням присвоїв національний статус Поштовій площі. Про це повідомила на своїй сторінці у Facebook краєзнавець, засновниця Громадського руху «Почайна» Анабелла Моріна.

«Сьогодні Поштова площа отримала національний статус як історичне місце, пов'язане з літописними подіями хрещення Київської Русі-України. Місце унікальних археологічних розкопок, древньої гавані на Почайні, місце, з якого починався Київ. Спасибі всім причетним. Справжня історія перемогла!» - написала вона.

Активістка висловила вдячність міністру закордонних справ Павлу Клімкіну і міністру культури Євгену Нищуку, які сприяли ухваленню цього важливого рішення.

«Друзі, які були поруч у найважчі часи - сьогодні наша перемога! Всі, хто мав відношення до наукових досліджень, розробки Паспорта з історії, археології - сьогодні наша перемога! Всі ті, хто захищав Поштову площу всі ці роки - сьогодні наша перемога!» - зазначила Моріна.

Як повідомила прес-служба Кабміну, «уряд схвалив зміну категорії пам’ятки «Ділянка прибережного міського кварталу Середньовічного Києва» на Поштовій площі у м. Києві на категорію національного значення, а також присвоїв їй охоронний номер 260094».

В уряді зазначили, що пам’ятка «Ділянка прибережного міського кварталу Середньовічного Києва», виявлена у ході археологічних досліджень на Поштовій площі у місті Києві, має особливу історичну та культурну цінність, а саме артефакти, які стосуються найдавніших сторінок історії України загалом та міста Києва зокрема, а також потребує забезпечення її подальшого збереження та музеєфікації.

«Поштова площа у місті Києві є унікальним осередком України-Руси. Пам’ятка надзвичайно цікава та цінна з археологічної та історичної точки зору, адже ці знахідки датуються Х-ХІ століттям. Ці фрагменти вулиць стародавнього Києва є свідченням нашої прадавньої історії.  Міністерство культури з моменту виявлення пам’ятки підтримало ініціативу щодо надання цьому об’єкту статусу пам’ятки національного значення. Відтепер «Ділянка прибережного міського кварталу Середньовічного Києва», а в народі просто «Поштова» стала пам’яткою археології та історії національного значення. Дякую колегам по Уряду за розуміння та підтримку цього важливого питання, а також небайдужій громаді Києва», – сказав міністр культури України Євген Нищук.

Нагадаємо, у липні 2018 року Верховна Рада України підтримала за основу та в цілому проект постанови №8541 «Про збереження історико-культурної спадщини на Поштовій площі у м. Києві».

Читайте також матеріал «Главкома»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: