«Save Будинок актора»: митці Києва вийшли під столичну мерію

«Save Будинок актора»: митці Києва вийшли під столичну мерію
Акція протестів митців під столичною мерією
Фото: Руслан Канюка, День

Митці вимагають зберегти Будинок актора як культурний заклад

Біля столичної мерії митці Києва провели мітинг проти перетворення культурних закладів на комерційні об’єкти.

Акція відбулася на захист не тільки Будинку актора, а й інших столичних закладів культури, зокрема кінотеатру «Київ», пише видання «День».

Учасники акції тримали плакати з написами: «Не дамо знищити унікальне творіння архітектора Городецького», «Save Будинок актора», «Не дамо знищити Будинок актора», «Кияни за Будинок актора» та ін.

На сайті Київської міської ради зареєстровано петицію «Будинку актора бути! Збережемо осередок культури та мистецтва в історичному центрі Києва!», яка вже зібрала понад 700 підписів із 10 тисяч необхідних для розгляду міською владою.

У петиції йдеться, що творча життєдіяльність Будинку актора опинилася під серйозною загрозою. «Прикриваючись, на перший погляд, доброю справою реставрації колишньої Караїмської кенаси, де нині працює Будинок актора, київська влада розпочинає на цьому місці будівництво комерційного об’єкта начебто культурного спрямування, - сказано в петиції. - Ця будівля є історичним надбанням української культури і має діяти далі як творча одиниця у структурі майбутнього новозбудованого концертно-виставкового закладу».

«Те, що зараз відбувається, є результатом недолугої політики колишнього керівництва, яка призвела до втрати нерухомості Національної спілки театральних діячів України. Як відомо, Будинок актора багато років був на балансі НСТДУ, але 1994 року приміщення віддали місту й відмовились від його утримання, — каже Богдан Струтинський, голова Національної спілки театральних діячів України. — Зараз ми пожинаємо ті «плоди», і це дуже некрасива, прикра історія, яка митцям Києва не подобається. Наша Спілка нічого не має від цього будинку, який є на балансі Департаменту культури КМДА і саме він укладає договори. Хоча ми звернулися з листами до керівництва Департаменту з пропозицією зробити пролонгацію і продовжити роботу Будинку актора як закладу культури і мистецтва. Але треба зазначити, що й керівництво Будинку актора протягом десятиліть фактично уникало контактів з нашою Спілкою. Ми пропонували кілька виходів із ситуації, що склалася. Знаєте, коли їм потрібно, то прикриваються НСТДУ, але переважно всі ініціативи ігнорують, навіть не звітують, хоча в їхньому статуті написано, що свою регламентну роботу Будинок актора повинен узгоджувати з радою Спілки. Керівництво Будинку раніше тісно співпрацювало з НСТДУ на якихось «доворняках», а хочу, щоб все було прозоро... Звичайно ми вважаємо, що потрібно укласти договір і зберегти Будинок актора як культурний заклад, і ми робимо все, щоб їм допомогти. Я спілкуюся з керівництвом столиці, але тут палиця о двох кінцях. З одного боку, розвивати Будинок актора потрібно, але він повинен мати статус закладу мистецтва, а не лише пам’ятки архітектури, і мати творчу складову у своїй діяльності».

У КМДА зазначили, що пам’ятка архітектури національного значення, яка розташована на вул. Ярославів Вал, 7 (кенаса Караїмська), потребує реставрації, а торговельні центри, офіси та будь-які інші багатоповерхівки тут не мають бути.

У звіті експертної організації від березня 2018 року йдеться, що стан кенаси непридатний для подальшої експлуатації, тому вона потребує проведення ремонтно-реставраційних робіт. Саме у зв’язку з цим балансоутримувач — Департамент культури — того ж місяця минулого року оголосив тендер на розробку проекту ремонтно-реставраційних робіт. «Перебудови, надбудови чи то прибудови, торговельного чи офісного центру тощо — тут не буде! Кенаса є пам’яткою, а на пам’ятках культурної спадщини можуть виконуватись виключно реставраційні, консерваційні та ремонтні роботи», — зазначили у прес-службі КМДА.

Будівництво цієї релігійної споруди було завершено у 1902 році. Із 1926 року будівлю передано у користування просвітніх установ, був тут і кінотеатр, а з 1981 року тут розмістився республіканський Будинок актора.
Нагадаємо, рішення про проведення ремонтно-реставраційних робіт у Караїмській кенасі було ухвалено на початку 2018 року.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: