Суд поновив оренду 10 га лісу в Києві, переданих фірмі консула Ємену під забудову

Суд поновив оренду 10 га лісу в Києві, переданих фірмі консула Ємену під забудову

На ділянці лісу має бути зведено торговельно-виробничий комплекс

Господарський суд Києва визнав укладеною між Київрадою і ТОВ «Мак» додаткову угоду про поновлення договору оренди ділянки 9,81 га на Житомирському шосе (19-й км). Про це свідчить рішення суду від 10 березня.

Угода поновлена на 10 років в наведеній фірмою редакції.

Суд встановив, що у травні 2008 року Київрада і ТОВ «Мак» уклали договір оренди ділянки площею 9,81 га для будівництва торговельно-виробничого комплексу на Житомирському шосе (19-й км). Рішенням Київради ці лісові землі було віднесено до земель запасу промисловості, транспорту, зв’язку, енергетики, оборони та іншого призначення.

У березні 2018 року фірма звернулася до Київради із заявою про поновлення оренди. 11 червня 2019 року Постійна комісія з питань містобудування, архітектури та землекористування вирішила поновити договір оренди ділянки без прийняття рішення Київрадою.

Однак, після цього рішення Департамент земельних ресурсів додаткову угоду про поновлення оренди з ТОВ «Мак» так і не підготував. У суді представники Департаменту пояснили, що не робили цього з тих підстав, що висновок Постійної комісії містить відомості щодо категорії земель та коду спірної ділянки, які відрізняються від відомостей, внесених до Державного земельного кадастру. Так, у висновку комісії вказаний код КВЦПЗ 03.10 (для будівництва та обслуговування будівель ринкової інфраструктури), а у Держземкадастрі – 11.02 (для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості).

Суд дійшов висновку, що наявні в матеріалах справи документи свідчать про найбільшу вірогідність того, що Департамент земельних ресурсів на власний розсуд визначив код КВЦПЗ спірної ділянки та зазначив його у проекті висновку Постійної комісії, а після прийняття комісією рішення про поновлення ТОВ «Мак» договору Департамент протягом двох місяців протиправно зволікав з укладенням відповідної додаткової угоди за відсутності будь-яких обґрунтованих підстав для такого зволікання.

У подальшому, вказує суд, Департамент ініціював зміну у Державному земельному кадастрі інформації щодо спірної ділянки (в тому числі, код КВЦПЗ) та з підстав такої зміни відмовив ТОВ «Мак» в укладенні додаткової угоди, чим повністю нівельовано рішення Постійної комісії про поновлення договору.

Відтак, суд визнав підстави неукладення додаткової угоди про поновлення договору з ТОВ «Мак» надуманими та безпідставними.

У березні 2020 року ТОВ «Мак» зареєструвало повідомлення про початок підготовчих робіт щодо об’єкту «футбольні поля» на Житомирському шосе, 19-й км. Раніше, у червні 2018 року, фірма отримала дозвіл на будівництво торговельно-виробничого комплексу за вказаною адресою.

Нагадаємо, у 2012 році Київська прокуратура намагалася визнати угоду про оренду недійсною через те, що рішення Київради про передачу ділянки ТОВ «Мак» було прийняте в порушення статей 12, 123 Земельного кодексу України, оскільки на момент прийняття даного рішення проект землеустрою не отримав всі необхідні погодження. Однак, Господарський суд Києва відмовив у задоволенні позову.

У 2014 році міська рада розірвала цей договір оренди разом із іншими 10 скандальними угодами. Тоді ж депутати доручили КМДА розглянути можливість виділення цієї землі учасникам АТО під малоповерхову забудову. Втім, у 2015 році суд першої інстанції, апеляція та касація визнали недійсним рішення сесії про розірвання угоди.

В подальшому «Мак» звернувся до Департамент містобудування та архітектури КМДА, щоб отримати містобудівні умови та обмеження (МУО), але той у березні 2017 року відмовив, аргументувавши, що ділянка площею 9,81 га за функціональним призначенням відноситься до території лісів та лісопарків, а наміри забудови не відповідають положенням Генплану м. Києва. Тоді фірма звернулася до суду, який зобов’язав Департамент видати МУО. І вже 31 липня 2017 року ТОВ «Мак» отримало МУО на будівництво торговельно-виробничого комплексу на Житомирському шосе (19 км).

Засновниками київського ТОВ «Мак» є Абдурахман Аль-Сіррі та ТОВ «Сістем інвест 2015» Олександра Тарнопольського, керівником – Віктор Пізняхівський.

На сайті Міністерства закордонних справ вказано, що Абдурахман Аль-Сіррі очолює Почесне консульство Єменської Республіки у м. Київ. Він також є власником ТОВ «Омега лайт груп», співвласником ТОВ «Кіфа» та ТОВ «Східбуд-компані».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: