У центрі Києва з’явилися гігантські щупальця (фото)

У центрі Києва з’явилися гігантські щупальця (фото)
Скульптура у вигляді щупалець

П’ятиметрова надувна скульптура встановлена на підтримку жертв катувань

На Михайлівській площі у Києві встановили п’ятиметрову надувну скульптуру. Арт-об’єкт у вигляді щупалець відкрили у Міжнародний день на підтримку жертв катувань - 26 червня. Про це повідомляє Центр інформації про права людини.

«Скульптура з чорними щупальцями символізує шкоду, якої зазнають жертви катувань та суспільство в цілому. Окремі щупальця з’єднуються в одне ціле. Це свідчить про системність та комплексність проблеми катувань», – пояснює Аня Щербина, художниця, авторка ідеї.

Скульптура має 5 метрів у висоту та 6 метрів у діаметрі.

Переважна більшість українського суспільства засуджує катування, але тортури виправдовує частина правоохоронців. Про це під час відкриття скульптури заявила Тетяна Печончик, голова правління Центру інформації про права людини, посилаючись на загальнонаціональне опитування «Що українці знають і думають про права людини», проведене ЦІПЛ та Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва за підтримки ПРООН.

Тортури застосовують системно по всій території України, хоча міф про їхню «ефективність» давно спростований. Попри це, правоохоронці продовжують вважати заборонені методи ефективним інструментом допиту, а прокурори та судді часто закривають на це очі, зазначає Юрій Бєлоусов, виконавчий директор Експертного центру з прав людини.

Заборона катувань у міжнародному та національному праві є абсолютною, говорить Микола Гнатовський, президент Європейського комітету з питань запобігання катуванням. Держави зобов’язані не тільки не застосовувати катування, а і вживати заходів для їх недопущення. Це, зокрема, включає превентивні механізми та ефективну систему розслідування.

В Україні попередженням катувань займається Національний превентивний механізм. Його учасники відвідують місця несвободи без попередження – таких в Україні налічується понад 4,5 тисяч. В них утримують близько 1 мільйона людей.

Скульптуру можна побачити на Михайлівській площі у Києві з 26 червня по 9 липня щоденно.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: