Голодний бунт: хто і чому штурмував Верховну Раду. Фоторепортаж

ТЕМА ДНЯ
Голодний бунт: хто і чому штурмував Верховну Раду. Фоторепортаж
Протестна акція під стінами Верховної Ради. 19 червня 2018 року
Фото: Главком

Що вимагають "афганці", шахтарі, чорнобильці…

Близько двох тисяч ветеранів-афганців, чорнобильців, шахтарів і воїнів АТО під стінами Верховної Ради вимагали підвищення соціальних виплат, скасування монетизації пільг на проїзд. Натовп намагався прорватися до парламенту через кілька кордонів поліції. Правоохоронці застосували сльозогінний газ.

Група протестувальників близько 11:30 зайшла до будівлі парламенту на переговори разом із заступником голови Верховної Ради Іриною Геращенко. Пізніше до натовпу вийшов депутат Борислав Береза. «Я тут, щоби гарантувати те, що про вас не забули», - сказав він, закликавши мати терпіння і дочекатися підсумків перемовин.

Перший віце-спікер Ірина Геращенко з перемовниками прямує до парламентуПерший віце-спікер Ірина Геращенко з перемовниками прямує до парламенту

Близько 13:30 Ірина Геращенко у супроводі віце-президента громадської організації «Союз Чорнобиль України» Володимира Яценка і голови української Спілки ветеранів Афганістану Сергія Червонописького вийшли до протестувальників.

Червонописький зізнався, що не знає, чим завершаться переговори із владою. Але пообіцяв знайти гроші, аби знову привезти афганців у Київ, якщо за місяць не буде результату.

Народний депутат Борислав Береза тримав оборону, як міг

Виступ Ірини Геращенко весь час перебивали протестувальники. Вона пообіцяла донести вимоги людей до парламенту, виступивши з трибуни, запросивши профільних міністрів у четвер на засідання парламентського комітету у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції та людей з інвалідністю. Геращенко також обіцяє озвучити вимоги протестувальників у п’ятницю, 22 червня, під час години запитань до уряду. Попри все віце-спікера засвистали, а з натовпу вигукували вимоги саме зараз вирішити соціальні питання. Мовляв, з 25 квітня, коли протестувальники вперше вийшли на акцію, влада ніяк не реагує на звернення людей. «Ви раніше ходили до уряду, а до парламенту вийшли вперше. Я представник саме парламенту, тому за уряд відповідати не можу», - намагалася відбитися заступник голови Верховної Ради.

Вони там за 10-15 гривень обідають, жирують, а ми тут без грошей. Вона зараз піде, а ми залишимося ні з чим. Нехай викурює інших депутатів! – лунало з натовпу.

Від гріха подалі, відповівши на кілька запитань, Ірина Геращенко ретирувалася до будівлі Верховної Ради. Мітингарі теж почали розходитися. Станом на 16 годину біля парламенту залишались з два десятки чоловіків, які касками стукали об асфальт.

Чого хочуть протестувальники

Профспілка працівників вугільної промисловості України висунула такі вимоги:

  • терміновий розгляд зареєстрованого у парламенті законопроекту №8362 «Про внесення змін в держбюджет на 2018 рік щодо збільшення фінансування галузі на 2,8 млрд грн;
  • погашення заборгованості із заробітної плати шахтарям.

«Союз Чорнобиль Україна» вимагає:

  • Припинити бездіяльність щодо соціального захисту чорнобильців і руйнацію системи захисту чорнобильців;
  • Поліпшити пенсійне забезпечення чорнобильців, ухвалити відповідні зміни (законопроекти №№4442 і 4442-1) до закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»;
  • Організувати зустріч із міністром охорони здоров’я щодо окремої програми лікування «чорнобильців», яка зникла з видатків цьогорічного бюджету.

Українська спілка ветеранів Афганістану вимагає:

  • Поновити в повному обсязі пільги для родин загиблих воїнів і Героїв Радянського Союзу;
  • Забезпечити державне медичне страхування, аби мати можливість отримувати медичні послуги на пільгових умовах;
  • Скасувати монетизацію транспортних пільг.

Керівник київської поліції Андрій Крищенко пізніше відзвітував: у результаті сутичок під будівлею Верховної Ради України по медичну допомогу звернулися вісім правоохоронців.

Як повідомляв «Главком», сьогоднішня акція «афганців» є продовженням акції, яка відбулася 25 квітня під стінами Кабінету міністрів.

Михайло Глуховський, Станіслав Груздєв, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: