Борис Тодуров влаштував іменини серця

Конфлікт
Борис Тодуров влаштував іменини серця
Борис Тодуров
фото: golospravdy.com

Директора закладу, який має затяжний конфлікт з Міністерством охорони здоров’я, переобрали ще на п’ять років

18 грудня в Інституті серця, підпорядкованому Міністерству охорони здоров’я, переобрали генерального директора.

Вибори на посаду міністерство оголосило ще 26 вересня, так як контракт з очільником інституту Борисом Тодуровим, який вже протягом 12 років займає цю посаду, закінчувався у листопаді.  У МОЗ, схоже, намагались змінити керівництво закладу: між відомством та Тодуровим неодноразово виникали скандали.

Але працівники центру вирішили інакше і стовідсотково підтримали на виборах очільника. Тепер держсекретар МОЗ зобов’язаний затвердити Тодурова на посаді ще на п’ять років. Але прихильники переобраного керівника інституту побоюються, що у міністерстві навряд чи просто так здадуться.

Інститут серця МОЗ України — заклад, який надає допомогу хворим на серцеві та судинні патології, а також екстрену хірургічну допомогу хворим з вадами серця. У 2015 році медичний центр здобув міжнародну акредитацію QHA Trent – незалежної британської комісії з акредитації медичних закладів, яка фактично прирівняла клініку до провідних медзакладів світу.

Конфлікти між МОЗ і Тодуровим

Ще на початку 2017 року між Борисом Тодуровим і керівництвом МОЗ виник конфлікт навколо закупівлі лікарських засобів за кошти держбюджету.

Почалося все з того, що Тодуров звинуватив в. о. міністра Уляну Супрун в тому, що МОЗ не провело закупівлю, яка «призвела до загибелі багатьох людей». «Програма із серцево-судинних захворювань передбачала закупівлю на 364 млн грн «швидкодопомогових» витратних матеріалів швидкої допомоги, які могли врятувати десятки тисяч життів. Ви не провели цю закупівлю», – заявив Тодуров. На звинувачення у міністерстві відповіли, що процес закупівель затримувався, так як тоді вперше препарати для Інституту серця почали купувати через міжнародні організації, а не МОЗ.

Тоді ж юрист Євгенія Закревська оприлюднила результати торгів і закупівель ліків для Інституту серця, які свідчили, що раніше медикаменти купували за завищеними цінами (переплата становила близько 40%), що може говорити про корупцію. Тодуров заперечивусі звинувачення.

Наступний скандал в Інституті серця спалахнув через рік – у лютому 2018 року. Громадські активісти, зокрема представники націоналістичних організацій «Нацкорпус» та С14 знайшли фігуранта справи про вбивство журналіста В'ячеслава Веремія Юрія Крисіна в палаті… дитячого відділення Інституту серця. Як згодом повідомили правоохоронці, переховуватися Крисіну в інституті допомагав чоловік завідувачки дитячого відділення Ірини Аксьонової Максим Івасенко. Директор Інституту серця Борис Тодуров пояснив, що Крисіна помістили у дитяче відділення через нібито брак місця у дорослому.

Третій гучний скандал мав місце минулого тижня. За чотири дні до виборів очільника медзакладу.  14 грудня у приміщенні інституту відбулися збори співробітників. Активісти націоналістичної організації С14 повідомили у соцмережах, що керівництво закладу влаштувало «тренінг», на якому працівникам розповідали на прикладі історії з Крисіним, як вчасно зупинити активістів, як спровокувати агресію, щоб виставити працівників інституту у ЗМІ у ролі жертви.

Записувала тренінг на телефон 16-річна дівчина. Як повідомили «Главкому» у С14, про тренінг їм розповіли працівники інституту, і туди вирішили відрядити активістку. До конференц-залу вона зайшла без проблем, так як серед слухачів тренінгу було багато молодих людей, тому за віком вона не виділялась серед інших.

Але незнайому нікому в інституті особу все ж виявили. Дівчину заблокували працівники закладу і відмовлялись відпустити доти, доки вона не видалить зроблених записів.

«Керівник Інституту серця Борис Тодуров та його помічники незаконно утримують дівчину і двох хлопців, активістів організації С14. Дівчину блокує безпосередньо Тодуров і 5-6 чоловіків охорони. Не дають вільно пересуватися і зателефонувати», – написав у Facebook координатор C14 Євген Карась.

В інституті розповіли, що тема тренінгу – «Комунікації персоналу при знаходженні під агресією, захист прав пацієнтів», на якому «відпрацьовували кризові ситуації», і знімала його дівчина незаконно. Крім того, заявили, що окрім дівчини в інститут прибуло ще троє її знайомих молодиків, «один з них у масці», які «намагалися розштовхати персонал, але були також затримані».

Вадим Арістов, лідер Revival Institute, який і проводив тренінг, заявив, що мета тренінгу – розповісти медперсоналу, як реагувати на агресивних відвідувачів. «Тренування персоналу поведінці в конфліктних і кризових ситуаціях – частина підготовки в будь-якій професії. Як для лікарів, так і для поліцейських, пожежників, стюардес тощо», – написав Арістов у Facebook.

Вирішувати конфлікт в Інституті серця прибули поліцейські, які забрали до управління чотирьох осіб – активістів С14 – для надання пояснень.

Конфлікт одразу прокоментувала у Facebook в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун. Вона стала на захист активістів і заявила, що до медичного персоналу закладу поставились, як до рабів. «Тодуров фактично сам тримав у заручниках не лише активістів, а й весь медичний персонал, який не випускали з приміщення, як рабів. Після сьогоднішніх подій всі працівники інституту деморалізовані, бо їх використовують як худобу», – написала Супрун, додавши, що Тодуров власноруч блокує нормальну роботу інституту, чим ставить під загрозу життя пацієнтів.

У  Міністерстві охорони здоров’я зазначили, що направили в Інститут серця лист з вимогою надати детальні роз‘яснення щодо заходів, які відбувались в установі із залученням працівників у робочий час.

Як пройшли вибори

Голосування в Інституті серця тривало вчора з 9 до 15 години. Керівника установи обирали на термін до 5 років її ж працівники шляхом таємного голосування. Згідно зі статутом інституту, у якому працюють понад 800 співробітників, право голосу мали лише 22 представники колективу, які є членами наукової ради установи.

Було чотири кандидати: старший ординатор цього самого інституту Віталій Дем'янчук, завідувач відділення хірургічного лікування набутих вад серця Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. Амосова Володимир Попов, заступник директора з хірургії Інституту серця Олександр Довгань і сам Борис Тодуров.

Міністерство охорони здоров’я направило в Інститут серця свого представника, який стежив за прозорістю виборів.

Окрім делегата від МОЗ в Інститут приїхало багато політиків: мер Києва Віталій Кличко зі своїм радником з питань медицини Михайлом Радуцьким, представник президента у Раді, нардеп Ірина Луценко. Вони заявили, що приїхали не підтримати конкретного кандидата, а підтримати загалом медперсонал Інституту серця.

У коридорах медзакладу були також помічені цього дня народний депутат від БПП Олег Барна, представник комітету Ради з питань охорони здоров’я Олег Мусій, екс-керівник Державної митниці Анатолій Макаренко, член депутатської групи «Відродження», колишній «регіонал» Андрій Шипко, депутат від БПП Костянтин Яриніч, депутат від фракції «Батьківщина» Валерій Дубіль,  журналіст Дмитро Гордон, актор Валерій Чигляєв, а також звільнений завідувач відділення трансплантації кісткового мозку лікарні Охматдит Олег Рижак, якого звинувачують в тому, що він примушував батьків маленьких пацієнтів власним коштом купували ліки, які валялись на складах лікарні.

У приміщенні лікарні також перебували більше 20 представників Національної поліції для запобігання ймовірних інцидентів, а активісти С14 повідомляли, що слідкували за порядком в інституті «тітушки».

Але все було тихо, очікуваних провокацій не було, і вибори відбулись. Кожен з 22 виборців віддав свій голос за Тодурова.

Тепер у Міністерстві охорони здоров’я повинні затвердити обрану кандидатуру і підписати контракт з Тодуровим ще на п’ять років.

Нардеп Ольга Богомолець, яка висловлює підтримку Борису Тодурову, вважає, що святкувати перемогу зарано. «Завдання Міністерства охорони здоров’я – визнати результати цих виборів і затвердити протоколи. Але МОЗ діє шляхом невизнання легітимних рішень. Тому прогнозувати, якими будуть їхні наступні дії я не можу», – заявила Богомолець у коментарі «Главкому».

У міністерстві запевняють: будуть діяти далі згідно із процедурою. Тепер на новообраного очільника інституту очікує спецперевірка, і якщо вона завершиться успішно, буде підписано контракт. Втім саму процедуру виборів спостерігачі МОЗ не визнають до кінця прозорою.

«Працівників Міністерства, які були присутні на виборах як спостерігачі, здивувала присутність на виборчій дільниці такої великої кількості народних депутатів, голови КМДА, і ми розцінюємо це як тиск на тих, хто обирав голову Інституту», - розповів «Главкому» речник МОЗ Олександр Ябчанка.

Яна Степанковська, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: