Труна в целофані, могильники у скафандрах. Як ховали архімандтрита з Лаври (фото)

Пандемія
Труна в целофані, могильники у скафандрах. Як ховали архімандтрита з Лаври (фото)

Похорон архімандрита Нектарія

фото з відкритих джерела

Епідемія у Лаврі: від чого помирають монахи і що приховує настоятель

Похорон лаврського архімандрита Нектарія (Коваленка), який помер від коронавірусу в Олександрівській лікарні, відбулися вчора, 13 квітня, на монастирському кладовищі скиту Києво-Печерської Лаври по вул. Ягідній, 27о на околиці Києва. У зв'язку із загрозою зараження коронавірусом люди, які ховали архімандрита, були одягнені в спеціальні захисні костюми. Труна була закрита і запакована в спеціальний захисний поліетилен, а похорон проходив у закритому режимі, без віруючих, ченців і верхівки Лаври.

У той же час в УПЦ МП офіційно продовжують приховувати, що архімандрит Нектарій (Коваленко) помер від Covid-19. Так, служителі храму спростовують поширену ЗМІ інформацію про те, що архімандрит був заражений коронавірусом – за їхньою версією, причиною смерті 74-річного Нектарія була пневмонія, а обидва тести на коронавірус дали негативний результат.

Водночас Людмила Антоненко, головний лікар Олександрівської лікарні, де лікувався і помер на 74 році життя архімандрит Нектарій, фактично підтвердила, що ця людина померла саме від коронавірусу. «За пацієнта 74 років ми боролися протягом тижня. Він мав серйозні супутні захворювання серцево-судинної системи», - уточнила вона.

Також Антоненко повідомила, що в лікарні від коронавірусу помер ще один 43-річний пацієнт, ним виявився теж лаврський ієродиякон Наум. «Вони (обидва пацієнти) поступили у вкрай важкому стані, з двобічною полісегментарною тотальною пневмонією, зразу були доставлені до відділення реанімації та підключені до ШВЛ (апарата штучної вентиляції легень). Пацієнт 43 років був під'єднаний до апарату ЕКМО. Лікарі намагалися повернути його до життя більше двох тижнів», - додала лікар.

За версією лікарів, померлому було 48 років. У Лаврі ж наполягають: ієродиякон Наум (в миру - Федякин Євген Олександрович) - 1977 року народження, тобто йому 43.

ЕКМО, Екстракорпоральна мембранна оксигенація, — в кардіохірургії, це екстракорпоральна методика підтримки діяльності серця та легень у пацієнтів, в яких функція серця та легень порушена досить тривалий час.

Однак не лише ці два священнослужителі Лаври були заражені коронавірусом – всього у Лаврі підтверджено вже сотня випадків.

Глава Синодального юридичного відділу УПЦ МП протоієрей Олександр Бахов повідомив, що наразі шпиталізовані намісник Лаври митрополит Павло, архімандрити Лаври: Антоній, Нестор, Парфеній, Полікарп, Пилип, Єфрем, Захарія, Павло, Пафнутій, Стефан, монах Зінон, а також ієродиякони Мефодій, Ісаак та Євстратій. Цю ж інформацію підтвердив настоятель столичного Петропавлівського храму УПЦ МП, редактор телекомпанії УПЦ МП «Глас» архімандрит Аліпій Світличний.

Сам настоятель Лаври, митрополит Павло також продовжує приховувати факт загибелі двох монахів від Covid-19, як і факт масового зараження монахів Лаври, у тому числі – і себе. Як відомо, після того, як у ЗМІ з’явилися факти щодо масового зараження монахів Лаври та недугу самого митрополита, Павло взявся спростовувати цю інформацію. «Ми живі, ми здорові. Так, у нас всіх є і запалення легень, і вірусні… моменти, не знаю, як їх назвати… грипи. Але ми переносимо усе це», – запевнив намісник.

Тим більше митрополит не поспішає вибачитися за свої заклики ігнорувати небезпеку коронавірусу та приходити на служби – масові заходи, заборонені урядом у рамках карантину.

Показово, що митрополита Павла розкритикували за таке приховування і брехню навіть свої ж – служителі московської церкви у Росії. Протодиякон РПЦ МП, колишній професор Московської духовної семінарії Андрій Кураєв прокоментував ситуацію так: «Найголовнішого Павло не сказав. Він не покаявся в своїй тупій браваді і закликах «обійматися» під час епідемії. І не оголосив про відмову від своїх земних багатств».

«Скільки тягарів на свою душу він прийме в цьому році – невідомо», - додав Кураєв.

І лише тепер, через місяць після оголошення загальнонаціонального карантину на території Києво-Печерської лаври посилені карантинні заходи. Там виставили чотири пости з правоохоронців і фахівців лабораторного центру. Про це мер Києва Віталій Кличко повідомив сьогодні під час онлайн-пресконференції.

Наталія Сокирчук, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: