Курячий олігарх Косюк попри заборону ганяє заповідним парком «Феофанія»

Курячий олігарх Косюк попри заборону ганяє заповідним парком «Феофанія»

Журналісти з'ясували, що дістатися від маєтку Косюка до офісу не через парк – можливо, якщо об'їхати «Феофанію»

Автівки мільярдера, власника «Нашої Ряби» Юрія Косюка щодня порушують заборону на проїзд заповідною зоною парку «Феофанія», щоб зекономити менше 5 хвилин. Елітні машини на великій швидкості їздять повз відвідувачів - між палацом Косюка, збудованим впритул до «Феофанії», і офісом його аграрного холдингу по інший бік парку, йдеться у сюжеті Лесі Іванової «Парк олігархічного періоду» для програми «Наші Гроші з Денисом Бігусом».

Київський парк «Феофанія» - пам’ятка садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення. Особливий статус парку означає і особливий режим його відвідування: вільно їздити тут можна лише на велосипедах, проїзд та стоянка автомобілів - заборонені.

Єдині винятки: весільні кортежі (одноразово і за додаткову плату), техніка «Інституту еволюційної екології НАН», у віданні якого знаходиться “Феофанія”, та розташованого на території парку Свято-Пантелеймонівського монастиря. З огляду на спеціальний статус парку заборони накладені не просто внутрішніми правилами, а наказом Міністерства екології.

Але тижнями журналісти програми фіксували регулярний проїзд по парку, де традиційно гуляють батьки з маленькими дітьми, – автівок, що належать ПАТ «Миронівський хлібопродукт», центральній компанії Юрія Косюка. Найчастіше тут їздять два чорні мерседеси-«кубіки».

Окрім них - синя Tesla Model S, сріблястий Porsche 911, вишневий Aston Martin, синій Ford Ranger, червоний Range Rover, білосніжна Lamborghini Murcielago. Інколи їздять попарно, в супроводі. Так, наприклад, їздили Tesla і «кубік», спочатку в парку – а потім в маєтку Косюка.

У відповіді на запит з питанням “хто користується автомобілями” прес-служба МХП зазначила, що «це конфіденційна інформація, розголошення якої може призвести до порушення особистої безпеки Косюк Ю.А. та членів його родини», чим фактично підтвердила, що користувачами є саме Косюк та його родичі.

Чому автівки «МХП» їздять по парку, як у себе по подвір’ю, здогадатися неважко, адже усі вони їздять по однаковому маршруту. По один бік закритої паркової зони знаходиться приватний маєток Косюка, а по інший бік парку – розташований офіс «МХП».  Тож заповідна зона парку – це найкоротший і найшвидший шлях Косюка з дому на роботу. Загалом 2,5 км.

karta1

При цьому дістатися від маєтку Косюка до офісу не через парк – можливо. Для цього «Феофанію» треба просто об’їхати. Така дорога у Косюка уже навіть збудована: від його маєтку вона спускається до загальної дороги через село Хотів.

doroga-na-hotiv

Такий маршрут дещо довший – 5,5 км. Однак навіть з урахуванням неякісної сільської дороги, гальмування на 9 лежачих поліцейських і простою на світлофорі, ця дорога у знімальної групи зайняла тільки 9 хв часу. Тобто автівки «МХП» порушують правила і їздять через паркову зону для того, аби зекономити менше 5 хв.

karta2

Дорога, прокладена від палацу Косюка крізь “Феофанію” спочатку йде через лісову частину заповідника, яка має використовуватися для обслуговування парку та для наукових робіт по лісознавству.

slagbaum

В`їзд у паркову зону відгороджений шлагбаумом. За словами адміністрації парку, шлагбаум належить Косюку, а в керівництва парку навіть ключів від нього немає. (Прес-служба МХП зазначила, що ні Косюк, ні агрохолдинг до шлагбауму стосунку не мають).

adminka

Далі автомобілі олігарха їдуть прямо повз адміністрацію, через ландшафтний парк та знову через лісову зону. Це територія парку, котру вже точно мав би контролювати інститут, однак за словами заступника директора Олександра Демченка, вдіяти з поїздками олігарха через парк адміністрація нічого не може: «Була ситуація, інцидент, його охорона проїжджали швидко, почали свої робити пікети, що нам не потрібно щоб тут їздили, з усіх інстанцій пішли перевірки, щоб ви розуміли. – І чим закінчилося? – Нічим, так і дозволили проїзд. – А хто йому дозволив, йому офіційно хтось дозволив? – Ні, офіційно ніхто йому не дозволив».

demcenko

На запитання – чи можливо Косюк хоча б платить щось парку за проїзд, як наприклад весільні кортежі, Демченко відповів, що не платить нічого: «Просили до нього – зробіть спонсорську допомогу, фонтан закінчить. Походили, проекти поносили, на цьому все. Просили, зробіть хоть якусь допомогу».

Прес-служба Косюка в письмовій відповіді програмі заявила прямо протилежне: «Проїзд автотранспортних засобів є платним та здійснюється на підставі підписаного договору між ДУ «Інститут еволюційної екології НАН України» та Косюк Ю.А. … Звертаємо Вашу увагу, що пан Юрій Косюк виділяє власні кошти на покращення та розвиток інфраструктури парку «Феофанія».

Однак станом на вихід програми в ефір копій ні договору, ні якихось документів, що посвідчували б оплату проїзду, прес-служба на запит програми так і не надала.

Через парк і ліс автівки можуть доїхати майже до МХП. Майже, тому що парк до офісу агроолігарха не дотягує метрів 400. Тож цю, третю частину дороги,. дотяг сам МХП. Навпроти офісу Косюка у парку був пожежний виїзд, як розповіли в адміністрації – необлаштований, просто ворота у пусте поле, через яке у разі пожежі могли б заїхати пожежні машини з загальної дороги по вул.Заболотного. МХП облаштував пожежний виїзд – однак на свій манер.

vorota

З нових автоматичних воріт, оснащених камерами, йде свіжа триполосна асфальтна дорога. Вона веде не одразу на Заболотного. Спочатку цей пожежний виїзд служить – заїздом Косюку на задній двір його агрохолдінгу. А лише потім – звертає на загальну трасу. Хоча за тверезою логікою, для швидшого проїзду пожежників, дорогу можна було прокласти  з лісу до траси по прямій.

pozeznii-viizd

На Миронівському не заперечують, це вони будували дорогу, власним коштом, і запевняють, що всі документи на неї оформлені.

Разом з тим, оскільки пусте поле є ділянкою комунальної власності, програма звернулася із запитом в КМДА: з Департаменту земельних ресурсів отримали відповідь, що земля через судові тяганини з 2011 р. під арештом і жодних клопотань про надання дозволу на розробку проекту відведення землі для будівництва дороги (пожежного виїзду) до департаменту не надходило.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: