Мільярдні борги «Нафтогазу» намагаються перекласти на споживачів – експерт

Мільярдні борги «Нафтогазу» намагаються перекласти на споживачів – експерт
«Нафтогаз» заявив про 11,5 млрд грн збитку за пів року

Державна компанія лобіює покриття своїх збитків коштом українців шляхом законодавчих змін

Законопроєкти, лобійовані в інтересах НАК «Нафтогаз України», приведуть до того, що 100-мільярдна заборгованість «Нафтогазу» буде оплачена українськими споживачами. Про це пише на своїй сторінці в Facebook енергетичний експерт Валентин Землянський.

«Ряд народних депутатів активно лобіює інтереси «Нафтогазу», просуваючи наступні законопроєкти: зміни до Закону України «Про ринок природного газу» (№3800); зміни в Закон України «про Державний бюджет України» на 2020 рік та до Податкового кодексу України (№ 4119 і №4120). Але запропоновані в цих законопроєктах варіанти вирішення проблеми боргів так чи інакше призведуть до того, що споживач буде платити більше. Навіть варіант компенсації заборгованості з використанням коштів державного бюджету, по суті, є способом перекласти кошти з кишені кожного українця в кишеню «Нафтогазу», – констатує експерт.

Землянський вказує, на те, що так зване «відкриття» газового ринку, яке вже з 1 серпня за словами глави правління НАК «Нафтогаз України» Андрія Коболєва мало звільнити українців від «газового рабства», не змогло вирішити головної проблеми компанії – 100 мільярдної заборгованості, накопиченої за період дії публічних спеціальних обов'язків. Велика частина цього боргу виникла не через несплату рахунків українцями, а через непрофесійні дії держорганів і, зокрема Кабінету Міністрів.

«Водночас «Нафтогаз» блокує через депутатів розгляд законопроєкту №3800-1, в якому запропоновано механізм списання накопиченої між учасниками механізму публічних спеціальних обов'язків заборгованості, що не зачепить кишені пересічних українців, – зауважує він.

«Цей варіант вирішення проблеми природно не влаштовує «Нафтогаз». Це рубікон між державною (кожного українця) і особистою шерстю, як казав один відомий кіногерой», – іронізує Землянський.

Нагадаємо, що ексміністр радить гнати главу «Нафтогазу» поганою мітлою.

До слова, група «Нафтогаз» заявила, що консолідований чистий збиток компанії за перше півріччя 2020 року склав 11,5 млрд грн.

 Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: