На місці хіматаки в Сирії знайдено залишки радянської авіабомби зі слідами зарину

На місці хіматаки в Сирії знайдено залишки радянської авіабомби зі слідами зарину

На детонаторі були виявлені продукти розкладання зарину і побічні продукти його синтезу

На місці хімічної атаки в сирійському селищі Ель-Латаміна знайшли залишки радянського авіаційного детонатора АВУ-ЕТ. У звіті Організації заборони хімічної зброї наведені його фотографії, повідомляє група розслідувачів Conflict Intelligence Team.

У документі детонатор називають «металевим предметом». На ньому були виявлені продукти розкладання зарину і побічні продукти його синтезу, а також гексамін, який використовується при отриманні зарину виключно сирійськими властями.

У тому ж звіті фігурують залишки стабілізаторів авіабомби, аналізи яких також виявили наявність зарину і його слідів. Крім того, в документі є фотографії предмета, схожого на знайдений на місці атаки в Хан-Шейхуні, яка була нанесена на чотири дні пізніше. У Human Rights Watch раніше припускали, що це кришка отвору для заливання води радянської хімічної авіабомби ХАБ-250.

Як відомо, близько 6 години ранку 30 березня по південній околиці Ель-Латаміни був нанесений авіа удар. Люди, які знаходилися в цьому районі, відчули симптоми отруєння. У них були зафіксовані м'язові спазми, нудота і піна з рота. Багато непритомніли. Очевидці повідомляли як мінімум про 70 постраждалих.

У ОЗХЗ відзначають, що експертам не вдалося відвідати місце інциденту. Проте аналіз свідчень постраждалих, вивчення взятих проб і залишків боєприпасів дозволяють зробити висновок, що «зарин, швидше за все, був застосований як хімічна зброя» в Ель-Латаміні 30 березня.

7 листопада членам Радбезу була представлена сьома доповідь Спільного механізму ОЗХЗ-ООН для розслідування випадків застосування хімічної зброї в Сирії (СМР). Відповідальність за її використання в Хан-Шейхуні в сирійській провінції Ідліб несе уряд Сирії, а до використання сірчистого іприту в Умм-Хоше причетне терористичне угрупування «Ісламська держава», заявив керівник СМР Едмон Мулє.

Він підкреслив, що, робота експертів по збору і аналізу інформації носила незалежний і професійний характер. У випадку з Хан-Шейхун члени групи експертів розглянули вісім можливих сценаріїв того, що сталося, у випадку з Умм-Хошем - чотири сценарії.

Як повідомлялося, 4 квітня по підконтрольному сирійській опозиції місту Хан-Шейхун було завдано авіаудару, внаслідок якого десятки людей загинули від хімічного отруєння. Організація ЮНІСЕФ повідомила про щонайменше 27 убитих дітей.

Місія ООН щодо розслідування застосування хімічної зброї встановила, що в атаці на Хан-Шейхун використовувався заборонений нервово-паралітичний зарин.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: