На підході крокодили? Тропічні акваріумні рослини атакують водойми Київщини (фото)

На підході крокодили? Тропічні акваріумні рослини атакують водойми Київщини (фото)
Цілий ряд озер і каналів в районі села Вишеньки буквально за останні пару місяців вкрилися суцільним зеленим килимом

Масштабні плантації пістії вже спостерігалися на півдні України, – зазначає еколог

На кількох заплавних водоймах лівобережжя Дніпра нижче Києва зареєстровано масовий розвиток пістії або водяного салату. Про це пише у Facebook кандидат біологічних наук з екології Володимир Триліс.

«Цей вид широко поширений у тропіках і субтропіках, але зараз, можливо, у зв'язку з потеплінням клімату, активно просувається на північ. Масові спалахи пістії вже спостерігалися на півдні України, а тепер вона добралася і до околиць Києва. Цілий ряд озер і каналів в районі села Вишеньки (Бориспільський район, – «Главком») буквально за останні пару місяців вкрилися суцільним зеленим килимом, який створює цілий ряд екологічних ризиків», – зазначив Триліс.

Порівняння рослинності пістії на Київщині та тропікахПорівняння рослинності пістії на Київщині та тропіках

Зокрема, килим пістії різко обмежує газообмін водойм і призводить до кисневого голодування і перенасичення води вуглекислим газом, що може привести до масової загибелі риб та інших організмів.

«Похолодання призведе до масової загибелі пістії. Вся ця біомаса ляже на дно і почне гнити, що спричинить подальші кисневі замори та отруєння водойм продуктами розпаду. Водночас пістія – коштовна сировина, її можна пускати на корм коровам і свиням, добувати з неї біогаз або компостувати та отримувати перегній. Пістія поглинає з води велику кількість біогенів (азоту і фосфору), тому механічне видалення пістії з водойм також призведе до їх екологічного оздоровлення», – пояснює еколог.

Пістія Пістії різко обмежує газообмін водойм і призводить до кисневого голодування і перенасичення води вуглекислим газом

За словами Триліса, існує проблема в тому, що видаляти пістію з водойм потрібно дуже швидко, поки вона не загинула і не потонула.

«Необхідно вже зараз відпрацьовувати ефективні методи боротьби з пістією або її утилізацією, оскільки є ризик, що подібні масові спалахи будуть відбуватися все частіше, приводячи до серйозних екологічних проблем», – наголошує фахівець.

Читайте також: Третина таблиці Менделєєва: оприлюднені шокуючі дані про стан води у Дніпрі.

Нагадаємо, Центральна геофізична обсерваторія імені Бориса Срезневського ДСНС України повідомила, що загальний рівень забруднення атмосферного повітря в Києві у вересні характеризувався як високий.

Раніше «Київводоканал» створив петицію до президента України з проханням заборонити мийні засоби з фосфатами. Спеціалісти пояснюють, що через фосфати вода у Дніпрі починає цвісти та стає небезпечною для фауни

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: