Нацбанк назвав ключові завдання на рік

Нацбанк назвав ключові завдання на рік
У 2019 році НБУ зобов'язується докласти максимум зусиль для забезпечення низької та стабільної інфляції 

Національний банк оприлюднив програму дій на 2019, яка є дорожньою картою для реалізації середньострокової стратегії центрального банку протягом цього року.

Про це йдеться в повідомленні НБУ.

Прийнята і публічно представлена навесні 2018 року стратегія встановлює сім ключових цілей для Національного банку.

Оприлюднивши цей документ, Національний банк публічно зобов'язався докласти максимум зусиль для забезпечення низької інфляції, стабільної, прозорої та ефективної банківської системи, відновлення кредитування, ефективного регулювання фінансового сектора, вільного руху капіталу і фінансової інклюзії.

Програма дій на 2019 оцінює поточний прогрес у втіленні стратегії, досягнутий в минулому році, і містить чіткий перелік дій і ключових активностей регулятора, а також аналіз внутрішніх і зовнішніх ризиків, які можуть завадити реалізації цих заходів.

Кожна з дій і активностей центробанку має зазначений термін виконання та оцінку очікуваних ефектів від їх реалізації для фінансової екосистеми.

Водночас Національний банк є учасником фінансової екосистеми, і його здатність втілювати стратегічні цілі у багатьох випадках залежить і від дій інших її учасників.

Національний банк відкритий для конструктивного співробітництва з усіма стейкхолдерами - клієнтами Національного банку та закликав разом працювати над розвитком економіки та фінансової системи України.

Також у програмі дій зазначається, що важливою передумовою досягнення стратегічних цілей Національного банку є відсутність істотних шоків у внутрішньому і зовнішньому середовищі.

Реалізація означених ризиків може поставити під загрозу здатність Національного банку втілити заплановану програму дій.

Зокрема від стану глобальної економіки, розгортання протекціоністських настроїв у світі, динаміки цін на сировинні товари і апетитів інвесторів до країн, що розвиваються, залежить здатність знизити інфляцію і перейти до вільного руху капіталу.

А посилення зовнішньої військової агресії може поставити під загрозу не тільки потенційні досягнення, але і досягнення минулих років.

Між тим до потенційних ризиків Національний банк також відніс ослаблення інтересу до країни і відтік капіталу з цих країн, а також посилення трудової міграції українців.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: