ООН склала рейтинг країн за продовольчою безпекою. Місце України розчаровує

ООН склала рейтинг країн за продовольчою безпекою. Місце України розчаровує
Показники України в рейтингу продовольчої безпеки дещо поліпшилися у порівнянні з 2019 роком
Фото з відкритих джерел

Серед 113 країн у рейтингу продовольчої безпеки Україна посідає 54 місце

Україна посідає 54 місце у глобальному індексі продовольчої безпеки 2020 року серед 113 країн. Показники України в рейтингу поліпшилися проти 2019 року на 2,7 балів. Таким чином нашу державу, за даними міжнародних експертів, випереджають навіть сусідні країни – РФ та Білорусь. Крім того, на кілька позицій вище опинилися Об'єднані Арабські Емірати, які, згідно із заявами президента Зеленського, Україна обіцяє забезпечити продовольством. Перше ж місце у цьому рейтинггу посідає Фінляндія.

Підрозділ досліджень та аналізу The Economist Intelligence Unit (EIU) за підтримки міжнародної сільськогосподарської компанії Cortevа Agriscience оприлюднив дев'ятий Глобальний індекс продовольчої безпеки (Global Food Security Index, GFSI). GFSI 2020 розглядає продовольчу безпеку в контексті доходів та економічної нерівності, гендерної нерівності та різноманітності стану навколишнього середовища і природних ресурсів. Індекс звертає увагу на системні прогалини та на посилення їх впливу на продовольчі системи через Covid-19. За результатами аналізу, глобальна продовольча безпека знижується вже другий рік поспіль.

«Індекс розкриває серйозні виклики, пов'язані з продовольчою безпекою, та висвітлює можливості для зміцнення глобальної продовольчої системи, і сільське господарство лежить в основі цього, – сказав Джеймс Коллінз, головний виконавчий директор Corteva Agriscience. – Corteva Agriscience підтримує GFSI з метою започаткування дискусій щодо розуміння та визначення шляхів покращення глобальної продовольчої безпеки. Ми пишаємось бути одним з провідних голосів у цій організованій діяльності щодо побудови більш безпечного продовольчого світу».

Цього року Індекс GFSI вимірює драйвери продовольчої безпеки через основні фактори доступності, наявності, якості та безпеки, а також стану природних ресурсів та стійкості в регіоні. Згідно із регіональним звітом EIU, Європа є другим регіоном за рейтингом, підтверджуючи світове лідерство з доступності продуктів харчування. За винятком України, усі європейські країни мають потужні державні програми щодо забезпечення харчової безпеки, які опинилися під серйозним натиском через кризу Covid-19. Показник наявності державних програми для України є помірним, проте відсутність зобов'язань щодо продовольчої безпеки та доступу до харчів є одним з найслабших місць.

У 2020 році пандемія також вплинула на загальне постачання продуктів харчування через брак сезонних робітників-мігрантів. В Європейському Союзі постачання харчування опинилося під загрозою Covid-19 через поведінку споживачів, які панічно скуповували продукти першої необхідності. В Україні постачання харчування оцінюється достатньо високо. Також відзначається, що порівняно з минулим роком середні витрати на харчування не дуже змінилися.

Згідно зі звітом EIU, індекс показує, що волатильність сільськогосподарського виробництва в Європі перевищує загальносвітовий показник. Ця нестабільність виступає перешкодою для прогнозування та планування стабільного продовольчого забезпечення. Зокрема Сербія, Словаччина та Норвегія стикаються з дуже мінливим сільськогосподарським виробництвом. Проте, в Україні волатильність сільськогосподарського виробництва не є такою критичною. Як регіон, Європа може компенсувати це розвиненою інфраструктурою та глибшими технічними знаннями для підвищення ефективності.

З огляду на це, ключовим залишається впровадження інновацій, і Європа повинна твердо взяти на себе зобов’язання запровадити заходи адаптації та інноваційні ідеї управління сільським господарством, щоб збалансувати цю нестабільність та пом’якшити ризики. На жаль, в Україні ситуація гірша – автори рейтингу низько оцінюють сільськогосподарську інфраструктуру та вважають суттєвими політичні та соціальні перепони.

Додамо, що з початку року в Україні помітно подорожчали продукти харчування. За даними Держслужби статистики, в січні ціни на їжу зросли на 1,4% порівняно з груднем 2020 року і на 5,9% рік до року. Економісти оцінюють, що в лютому ціни збільшилися ще на 1,2-1,5%.

Читайте також:


Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: