Порошенко вшанував членів Української Гельсінської групи як справжніх героїв

Голова держави підтримав звернення правозахисників щодо необхідності внесення змін у навчальні програми закладів освіти

Президент України Петро Порошенко на зустрічі з членами Української Гельсінської групи заявив, що в його очах вони «були і є справжні герої».

Під час зустрічі з відомими українськими правозахисниками – засновниками та членами Української громадської групи сприяння виконанню Гельсінських угод (Українська Гельсінська група) з нагоди 40-річчя створення цієї правозахисної організації президент від щирого серця подякував їм за їхній внесок у відновлення української незалежності, повідомила прес-служба голови держави.

«Як український президент я дуже шаную ту величезну справу, яку ви зробили для того, щоб взагалі створити Україну і відновити нашу незалежність», – сказав Порошенко.

Як мовиться в повідомленні, учасники зустрічі звернулися до президента з пропозиціями щодо вдосконалення системи національного виховання молоді, гідного вшанування пам’яті українських правозахисників-дисидентів, реабілітації тих борців за волю України, які за збігом історичних обставин не отримали такого визнання, продовження процесу подальшої декомунізації та дерусифікації українського інформаційного простору, підсилення ролі громадянського суспільства та реформування політичної системи.

Президент наголосив на важливості відновлення історичної справедливості та донесення історичної правди про борців за волю та незалежність України в часи тоталітарного радянського режиму. На переконання голови держави, повернення правдивої інформації в підручники з історії України про борців за незалежність України необхідно зробити негайно. Він повідомив, що Міністерство освіти і науки вже здійснює підготовку цих змін.

Голова держави підтримав звернення правозахисників щодо необхідності внесення змін у навчальні програми закладів освіти з метою «повного та правдивого висвітлення ролі українських правозахисників в процесі відновлення української незалежності», мовиться в повідомленні.

З нагоди 40-річчя створення Української Гельсінської групи в Україні в середу згадували зусилля правозахисників-дисидентів у відстоюванні в колишньому СРСР положень Заключного акту Гельсінських угод та норм загальної Декларації прав людини.

Радіо Свобода висвітлювало діяльність Української Гельсінської групи від моменту її створення, повідомляло про арешти й переслідування її членів, а також поширювало інформацію про умови утримання політв’язнів у таборах.

До 40-річчя УГГ Радіо Свобода підготувало спецпроект.

За час свого існування – від 9 листопада 1976 року і до розпаду СРСР – членами Української Гельсінської спілки стала 41 людина. З них 24 відбули у радянських концтаборах, в’язницях і психіатричних лікарнях загалом понад 170 років, а загальний термін вироків склав 550 років. П’ятеро самопроголошених правозахисників заплатили за участь в УГГ життям: Михайло Мельник під тиском КДБ вчинив самогубство, а четверо – Юрій Литвин, Олексій Тихий, Валерій Марченко і Василь Стус – загинули в неволі.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: