Рада схвалила правки до закону про Антикорупційний суд

Рада схвалила правки до закону про Антикорупційний суд

Закон спрямований на запобігання законодавчим колізіям і успішний початок діяльності ВАКС

Верховна Рада України схвалила правки до закону про Вищий антикорупційний суд щодо підзвітності апеляцій у корупційних справах. На цих правках напередодні наполягали в Міжнародному валютному фонді.

Відповідні правки включили до закону про судоустрій та статус суддів. За нього проголосувало 254 народних депутатів.

На ухвалення закону до Ради прибув прем'єр-міністр України Володимир Гройсман.

Про необхідність внести правки щодо апеляції, які може розглядати Антикорупційний суд, повідомляли у МВФ. Також про це заявляли представники антикорупційних організацій та міністри закордонних справ країн-донорів України.

Нагадаємо, напередодні парламентський комітет з правової політики та правосуддя вирішив не ухвалювати рішення щодо поправки про апеляцію в законі про Антикорупційний суд.

Раніше в ухвалений закон про Вищий антикорупційний суд внесли норму, згідно з якою апеляції щодо справ НАБУ, які зараз уже розглядаються в судах, відбуватимуться в судах загальної юрисдикції, а не новоствореному антикорупційному суді. Це означає, що теперішні гучні справи щодо топ-посадовців можуть ніколи не потрапити до нового антикорупційного суду, а розглядатися лише в судах загальної юрисдикції.

Як відомо, 28 червня набув чинності закон 8497 «Про утворення Вищого антикорупційного суду».

21 червня Верховна Рада України ухвалила закон про створення Вищого антикорупційного суду України. 

Нагадаємо, 7 червня народні депутати проголосували за створення в Україні Антикорупційного суду. Після голосування в парламенті виступив президент Петро Порошенко.

11 червня президент підписав закон про Вищий антикорупційний суд. Церемонія офіційного підписання відбулася під час зустрічі глави держави зі слухачами Академії лідерства.

Міжнародний валютний фонд перевірить ухвалений Радою закон про Антикорупційний суд на відповідність домовленостям за програмою реформ, що підтримується МВФ.

14 червня набув чинності закон про Антикорупційний суд.

Читайте також: 

Диявол у деталях. Що не так із законом про Антикорупційний суд

Хто не підтримав закон про Антикорупційний суд? Поіменне голосування у Раді

Створення Антикорупційного суду — одна з вимог міжнародних партнерів України для подальшої співпраці. Серед його запланованих функцій — розслідування справ Національного антикорупційного бюро щодо корупції серед високопосадовців.  Серед інших вимог — підвищення цін на газ для населення та створення ринку землі.


Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: