«Радіо НВ» заплатить 350 тисяч грн за порушення мовних квот

«Радіо НВ» заплатить 350 тисяч грн за порушення мовних квот

За даними Нацради, частка пісень державною мовою у проміжку з 15-ої до 22-ої години склала 17% замість 25%

«Радіо НВ» має сплатити майже 350 тис. гривень штрафу за порушення вимог законодавства про частку україномовних пісень в ефірі. Про це повідомляє прес-служба Національної ради з питань телебачення і радіомовлення

«Національна рада під час засідання 8 листопада розглянула результати перевірки ТОВ «Телерадіокомпанія «Радіо-Ера», м. Київ (позивні «Радіо НВ») і застосувала до мовника санкцію «стягнення штрафу» через порушення квоти пісень державною мовою і мовами Європейського Союзу», - йдеться в повідомленні.

За даними Нацради, позапланова перевірка «Радіо НВ», проведена на підставі моніторингу, здійсненого 12 серпня на частоті 96,0 МГц у Києві, засвідчила, що мовник порушив цю норму, оскільки частка пісень державною мовою у проміжку часу між 15.00 та 22.00 становила менше 25%, а саме – 17%. Крім того, частка пісень мовами Європейського Союзу становила менше 60%, у тому числі протягом доби – 49%; – у проміжку часу між 07.00 та 14.00 – 46%; у проміжку часу між 15.00 та 22.00 – 58%.

«Такі порушення є підставою для застосування санкції «стягнення штрафу» згідно з частиною 11 статті 72 Закону України «Про телебачення і радіомовлення». Розмір штрафу становить 5% загальної суми ліцензійного збору. Відповідно «Радіо НВ» має сплатити до державного бюджету 349 449, 49 грн у 30-денний термін з дня повідомлення Національною радою про ухвалене рішення», - пояснили в регуляторі.

Як відомо, 8 листопада набувають чинності остаточні вимоги до мови пісень та ведення передач українською мовою в ефірі радіостанцій, відповідно цей показник має становити 35% пісень і 60% ведення програм і передач упродовж доби і в проміжках часу з 7:00 до 14:00 та з 15:00 до 22:00.

Найбільший штраф отримала «Ера FМ» – 317 тис. грн. «У законі не виписано залежність кількості пісень від формату. Чи то розмовний формат, чи музичний, чи класика, чи джаз – кожна третя пісня має бути українською мовою. Комусь це легко давалося (наприклад, радіостанціям рок-музики чи міського романсу), комусь складніше (наприклад, танцювальної музики немає українською, тому вони вишукують). Якщо станція розмовного формату, але в ефірі лунають кілька пісень, то кожна третя пісня має бути українською. «Ера FМ» поставила чотири пісні, усі вони були російською мовою», - пояснив Артеменко проблему «Ери».

Повний текст читайте тут: Такого ніхто не чекав від «Русского радио». Як мовники прожили перший рік з українськими квотами

Як повідомлялося, частка української мови в телеефірі зросла, але російська домінує в інтернеті?


Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: