Резолюція саміту НАТО: основні тези для України

Резолюція саміту НАТО: основні тези для України
Саміт НАТО проходить у Брюсселі

У декларації НАТО є чіткі меседжі щодо України

Сьогодні у Брюсселі стартував 29-й щорічний саміт НАТО, який триватиме у штаб-квартирі Альянсу 11-12 липня.

У перший день саміту було схвалено декларацію, яка складається з 79 пунктів. У документі, зокрема, є чіткі меседжі щодо України.

«Ми твердо переконані в тому, що Україна має право самостійно вирішувати власне майбутнє та зовнішньополітичний курс без втручання ззовні. Зважаючи на прагнення України до членства в НАТО, ми дотримуємося наших рішень на Бухарестському саміті та на наступних самітах», - йдеться у декларації.

Учасники саміту підкреслили , що успіх широкомасштабних реформ в Україні, зокрема, у боротьбі з корупцією, матимуть и вирішальне значення для закладання основи для процвітаючої та мирної України, міцно закріпленої серед європейських демократій, які прагнуть до спільних цінностей.

Також глави держав та урядів країн-членів НАТО закликали Росію припинити військове втручання в Україні та вивести свої збройні сили з території держави.

«Ми закликаємо Росію припинити політичну, фінансову і військову підтримку озброєних угруповань та припинити військове втручання у Донецькій та Луганській областях, а також вивести військові підрозділі, оснащення та найманців з території України», - йдеться у тексті документа.

Лідери вкотре висловили підтримку територіальної цілісності та суверенітету України, а також Грузії і Молдови у межах їхніх міжнародно визнаних кордонів та закликали РФ вивести свої збройні сили з територій цих трьох країн.

Саміт Альянсу суворо засудив нелегальну і протиправну анексію Криму, яка ніколи не буде визнана.

«Також повинна бути припинена дискримінація кримських татар та інших місцевих громад», - наголошується у декларації саміту.

Лідери НАТО закликали до повної імплементації Мінських домовленостей та підтримали зусилля «нормандського формату» і Тристоронньої контактної групи.

У цьому зв'язку Альянс підтримав міжнародні санкції, уведені проти Росії.

Також НАТО:

  • визнає зацікавленість України в розширених можливостях у рамках Ініціативи щодо взаємодії в партнерстві, Альянс розгляне це з урахуванням рішень, прийнятих на Уельському та Варшавському самітах;
  • визнає досягнення і прогрес України у здійсненні низки реформ, зокрема, у сфері боротьби з корупцією та національної безпеки;
  • очікує подальшого прогресу в зусиллях України щодо подолання значних проблем, що залишилися і забезпечення повного здійснення та стійкості амбітних, але необхідних реформ, які повинні повністю відповідати міжнародним зобов’язанням України;
  • закликає Україну в повній мірі виконати рекомендації та висновки Венеціанської комісії щодо закону про освіту, ухваленого у вересні 2017 року;
  • вітає розвиток співпраці між НАТО і Україною в сфері безпеки Чорного моря;
  • підтримуватиме зусилля України щодо зміцнення стійкості до гібридних загроз, у тому числі шляхом активізації діяльності на платформі НАТО-Україна з протидії гібридним війнам.

Як відомо, НАТО почало збільшувати присутність в Європі через анексію Росією Криму. 

До слова, президент України Петро Порошенко здійснює візит до Бельгії, де візьме участь у заходах саміту НАТО на запрошення генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: