У цьому році НБУ підвищить вимоги до банків. Що зміниться

У цьому році НБУ підвищить вимоги до банків. Що зміниться
Наразі відбувається відновлення попиту на кредити з боку бізнесу та населення
Фото з відкритих джерел

У 2021 році всі банки пройдуть щорічну оцінку стійкості

Національний банк України у 2021 році планує продовжити гармонізацію банківського регулювання з європейським законодавством у сфері забезпечення достатнього рівня капіталу та ліквідності. Вимоги до банків будуть підвищені. Про це заявив голова НБУ Кирило Шевченко під час зустрічі із керівниками банків-членів FLIFI, повідомили в пресслужбі відомства.

Голова НБУ розповів про найближчі регуляторні плани центробанку:

1. З 1 квітня 2021 року – запровадження коефіцієнта чистого стабільного фінансування (NSFR) на рівні 80 % з поступовим його збільшенням на 10 в. п. що півроку та доведенням до 100%.

2. У першому півріччі 2021 року будуть визначені нові строки активації буфера консервації капіталу та буфера системної важливості. Запровадження буферів капіталу було тимчасово зупинене в березні 2020 року через розгортання коронакризи.

3. Із 1 липня 2021 року будуть підвищені ваги ризику для незабезпечених споживчих кредитів до 150% проти поточних 100%.

4. У 2021 році всі банки пройдуть щорічну оцінку стійкості. 30 банків додатково пройдуть стрес-тестування. Оцінка стійкості дасть змогу з’ясувати, чи коректно банки відображають стан кредитного портфеля, формують резерви та чи можуть протистояти можливим несприятливим явищам у майбутньому.

5. У 2021 році банки почнуть оцінювати достатність внутрішнього капіталу та внутрішньої ліквідності (ICAAP/ILAAP) у тестовому режимі.

6. Із 1 січня 2022 року – запровадження мінімальних вимог до покриття капіталом операційного та ринкового ризиків, якому передуватиме тестовий період розрахунків.

«Вагомим кроком із гармонізації регуляторних вимог до норм ЄС стало ухвалення змін до закону про банки та банківську діяльність. Це дасть змогу привести структуру капіталу банків у відповідність до міжнародних стандартів. Так із 2024 року будуть запроваджені: трирівнева структура капіталу; нові вимоги до складових капіталу та порядку вирахувань із капіталу; повноцінне запровадження ICAAP/ILAAP», – додав Шевченко.

Також він зазначив, що відбувається відновлення попиту на кредити з боку бізнесу та населення. Відновлення масштабного іпотечного кредитування за доступними ставками – один з пріоритетів Національного банку.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: