У Будапешті тисячі людей вийшли на акцію протесту проти Орбана

У Будапешті тисячі людей вийшли на акцію протесту проти Орбана

Протестувальники вимагають проведення нових парламентських виборів в Угорщині

У центрі столиці Угорщини, Будапешта, відбувається антиурядова акція протесту, в якій беруть участь десятки тисяч людей.

Люди заповнили усю площу Лайоша Кошута в центрі Будапешта і бічні вулиці.

Захід організували угорські інтернет-блогери й цивільні активісти. В соціальних мережах можна прочитати повідомлення, що таку саму демонстрацію у Будапешті проведуть і наступної суботи.

Протестувальники вимагають проведення нових парламентських виборів в Угорщині. На думку промовців, в основному молодих громадян, які не представляли конкретних партій чи політичних рухів, на минулих виборах провладна коаліція вдалася до фальсифікацій і залякування виборців, розпалювання ненависті і поширення брехні.

З трибуни учасники акції засудили складання списків «людей Сороса», які з’явилися цього тижня у провладному виданні Figyelő («Спостерігач»), де оприлюднили імена близько 200 людей із числа угорських правозахисників, викладачів Центральноєвропейського університету, журналістів, політиків і вчених, які гостро критикують чинну владу. Промовці назвали це «путінським прийомом».

Також лунали заклики до опозиційних партій об’єднатится перед небезпекою посилення «авторитарної диктатури», задля подолання корупції, захисту свободи слова і прав громадян.

Демонстранти скандували: «Орбане, забирайся геть! Генерального прокурора – у відставку!».

Вуличні демонстрації також відбулися у деяких обласних центрах, за кордоном, зокрема у Кракові та Варшаві, де проживають угорці. 15 квітня за участю бельгійських угорців відбудеться вулична хода протесту у Брюсселі.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: