До Гуморини в центрі Одеси запустять фонтани

До Гуморини в центрі Одеси запустять фонтани

Напередодні Дня сміху в Одесі традиційно включать фонтани. Планується запуск п'яти фонтанів, розташованих у центрі міста

В Одесі вже стало традицією щорічно після зими запускати перші фонтани напередодні Гуморини. Незважаючи на те, що в цьому році зима зі снігом затрималася в місті до кінця березня, фахівці комунального підприємства «Сервісний центр» вже приступили до робіт з розконсервації фонтанів. 

Про це інформує прес-служба міськради Одеси, повідомляє «Главком».

До 1 квітня фахівці обіцяють запустити перші п'ять фонтанів, всі вони розташовані в центральній частині міста. Це фонтани: на Театральній площі, Соборній площі, в Міському саду, фонтан-пам'ятник О.С. Пушкіну на Приморському бульварі та один з найулюбленіших маленькими одеситами фонтан «Діти і Жаба». Слідом за ними будуть запущені: фонтан на Привокзальній площі, фонтан «Петя і Гаврик» (перехрестя вул. Буніна і вул. Преображенської) і Грот з басейном в Стамбульському парку.

Зазвичай міські фонтани радують одеситів і гостей міста з квітня по жовтень, до настання холодів. На зимовий період обладнання фонтану демонтується, щоб мороз, опади і перепади температури його не зіпсували. Тому процес запуску досить трудомісткий. Фахівцям необхідно щорічно заново виконувати цілий ряд робіт: монтувати насосне обладнання, системи фільтрації і дозування подачі рідких реагентів. Після цього виконуються роботи з миття чаш фонтанів спецтехнікою, монтаж насосного обладнання на штатні місця, установка форсунок, перевірка і налагодження електрообладнання, а в разі потреби - ремонт чаш фонтанів. Цього року наладчикам довелося ще звільняти чаші фонтану від снігу.

Всього на балансі КП «Сервісний центр» знаходяться 24 міських фонтанів, які розташовані: на Грецькій площі, Привокзальній площі, Театральній площі, Соборній площі, у сквері Пале Рояль, фонтан-пам'ятник О.С. Пушкіну, «Діти і Жаба», Викрадення Європи (не діє), фонтан-пам'ятник С. Джевецькому, в Міському саду, «Петя і Гаврик», фонтан-пам'ятник загиблим міліціонерам, по вул. Академіка Глушка, на розі вул. Академіка Заболотного та Кримського бульвару, в сквері Космонавтів, «Ваза велика» в парку ім. Т. Шевченка, «Ваза мала» в парку ім. Т. Шевченка, колодязь-фонтан «Джерело», фонтан-меморіал пам'яті жертв німецько-румунських фашистів, «Русалонька», ставки в дендропарку Перемоги, фонтан з елементами благоустрою території в районі будинку № 1/3 по вул. Гоголя в Одесі ( «Куточок старої Одеси») та Грот з басейном в парку Стамбульський. 

В останні роки комунальним підприємством «Сервісний центр» виконується активна робота по модернізації і капітального ремонту міських фонтанів. Так, з 2015 по 2017 роки були модернізовані фонтани на Грецькій площіфонтан «Петя і Гаврик», фонтан в парку ім. Т. Шевченка та інші.

Масштабні роботи з модернізації були проведені у 2017 році на одному з найбільших і улюблених одеситами і гостями міста фонтані, розташованому на Театральній площі, біля Оперного театру. В результаті оновлений фонтан заграв різнобарвним світлодіодним підсвічуванням. Фахівці встановили на фонтані кольороводінамічне підсвічування форсунок, що має 65 тисяч кольорових відтінків і 16 сценаріїв зміни відтінків, об'єднаних в три групи. 

Також завершується капітальний ремонт фонтану «Русалочка» в парку Перемоги. Тут повністю проводиться заміна комунікацій. 



Крім того, тривають масштабні роботи по відновленню фонтану «Ваза мала» в парку ім. Т. Шевченка, розташованому біля пам'ятника воїнам-афганцям. Фонтан довгий час знаходився в занедбаному, неробочому стані, був частково зруйнований. Запуск цього фонтану заплановано на поточний рік. 

Виконання даних робіт знаходиться на постійному контролі першого віце-мера Одеси Анатолія Орловського.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: