До Одеси після 14 місячного перебування на судні повернулися українські моряки

До Одеси після 14 місячного перебування на судні повернулися українські моряки
Зустріч моряків в Одесі
Фото: Всеволод Ананьєв / Громадське радіо

Грецька влада підозрювала моряків у контрабанді зброї

У ніч з 27 на 28 липня в одеський аеропорт прилетіли 12 українських моряків, яких утримували у Греції. Їхній екіпаж з підозрою у контрабанді прикордонники затримали ще в травні 2017 року. Про це повідомляє «Громадське радіо».

На Батьківщині моряків зустрічали близькі і друзі. Про своє перебування у грецькій неволі члени екіпажу говорять неохоче. Розповідають, що планують найближчим часом відпочити й оговтатися від пережитого, оскільки судно залишилася без постачання продуктів, медикаментів і чистої води.

Один з членів екіпажу Дмитро Адаменко розповідає, що єдине бажання для усіх моряків — побути із своїми сім’ями.

«Я не бачив дитину майже 1,5 року! Він зараз навіть не впізнає мене! Лякається! Доведеться трошки часу, щоб він знов звик до мене», — каже Адаменко.

Почесний консул Греції Пантеліс Бумбурас розповів, що українцям допомагали повернутися на Батьківщину кваліфіковані адвокати.

«Це були складні 14 місяців. Довелося підключити серйозних адвокатів. І сьогодні, на щастя, ми домоглися справедливого рішення суду на користь українських моряків, — зазначає Пантеліс Бумбурас. — Більше року ми тримали руку на пульсі. Крім адвокатів потрібно було підтримати моряків психологічно. Судно фактично залишилося без постачання продуктів, медикаментів і чистої води. Це могло призвести до серйозних проблем. Ми знайшли можливість і орендували будинок в 15 хвилинах ходи від порту Лавріо (60 км від Афін, — ред.). У екіпажу була можливість ночувати в людських умовах. Залишати судно одночасно всім було неможливо. Тому вони самостійно планували свій графік», — розповів Бумбурас.

У Греції досі перебувають капітан, старший помічник, двоє рядових для з’ясування всіх обставин. Зараз вирішується питання про їхнє перебування на території Греції.

Нагадаємо, в травні 2017 року судно Mekong Spirit з 16 українськими моряками заарештували грецькі правоохоронці за підозрою у контрабанді зброї. Спочатку моряки перебували на військовій базі без права виходу на берег, а капітан — у в’язниці. Під час судового процесу моряків випустили з військової бази, але вони продовжували жити на судні біля берегів Греції.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: