Їдальня для білок: як одесити допомагають пухнастим мешканцям парків

Їдальня для білок: як одесити допомагають пухнастим мешканцям парків

Раціон у гризунів різноманітний

Сніговий березень застав зненацька не тільки одеситів, але і хвостатих мешканців крон дерев. Втім знаходяться громадяни, які по кілька разів на день відвідують і підгодовують білок. Журналісти познайомилися з одним з таких любителів тварин.

Домовившись заздалегідь про зустріч з Святославом Челбашевим навідалися у парк - у білок є свій розпорядок дня, і треба поважати їх свободу! Святослав разом з дружиною Тетяною багато років тому взяли шефство над пухнастими красунями і практично щодня приходять їх відвідати. Цим же, за їхніми словами, займаються і інші люди, які регулярно поповнюють годівниці для птахів і білок.

Якщо в теплу пору року питання прожитку не представляє для білок великих проблем, то в холодну допомога небайдужих людей вельми важлива. Раціон у гризунів різноманітний: вони харчуються різними насінням, горіхами, плодами і грибами. Ранньою весною при нестачі їжі вони задовольняються нирками дерев і рослинністю. Давно розвінчаний міф, що ці милі звірята виключно рослиноїдні. Вони охоче замість горішків можуть ласувати комахами, яйцями і навіть невеликими звірятами. Бажаючим погодувати їх рекомендують не випробовувати характер білки на міцність. Не дратуйте їх даремно і не пропонуйте шкідливий фастфуд.

Спритні тваринки будуть дуже вдячні за прості сире насіння соняшнику і волоські горіхи. Останні досить розколоти навпіл, решту білки зроблять самі. Своїми спритними передніми лапками вони легко дістануть ядро і тут же його з'їдять. Білки відомі і своєю дбайливістю. Вони збирають горіхи про запас і ховають їх або в землі, або в дуплі дерева. При цьому через погану пам'ять горіхи і насіння часто бувають загублені, і деякі з них проростають.

Церемонія обіду у білок відпрацьована. Спочатку гризуни перевіряють смакові якості волоського горіха. Після цього вони охоче знімуть пробу з насіння соняшнику в вигляді десерту.

Першим їсть самець. Грубі звички не надто бентежать самочок з його гарему, ті теж можуть за себе постояти, наприклад, видаючи гучний обурений тріск, і різко подаючи сигнали хвостом проганяють від їдальні невелику собаку.

На завершення трапезі обов'язковий водопій. Святослав з дружиною влітку приносять з собою пляшку води і наливають в поїлку для своїх друзів. Взимку білки з задоволенням вгамують спрагу і снігом.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: