На одеському цвинтарі знайшли могилу видатного мера Вінниці

На одеському цвинтарі знайшли могилу видатного мера Вінниці
В Одесі знайшли могилу видатного вінничанина

Довгий час біографія видатного громадського діяча залишалася не дослідженою

Могилу Миколи Оводова, міського голови Вінниці в 1899-1917 роках, виявили на Другому християнському кладовищі Одеси.

Про це повідомило комунальне підприємство «Центр історії Вінниці».

Микола ОводівМикола Оводів

Довгий час біографія видатного громадського діяча залишалася не дослідженою до кінця в зв'язку з відсутністю документальних відомостей про одеський період життя Оводова і його смерті навесні 1941 року. В Одесі колишній міський голова Вінниці працював лікарем.

Нещодавно в Державному архіві Одеської області вінницькі краєзнавці виявили акт про смерть Миколи Оводова. Він помер 29 березня 1941 року в віці 77 років від бронхопневмонії.

У документі було вказано рід занять померлого (лікар), місце роботи (санчастину станції «Одеса-порт»), місце постійного проживання (Одеса, вулиця Комінтерну, 8/13, зараз це Дворянська) та інші персональні дані.

Надалі вдалося знайти місце поховання Оводова на Другому християнському кладовищі Одеси.

З огляду на видатну роль Миколи Оводова в історії Вінниці, «Центр історії» ініціював внесення могили до переліку пам'ятників історії місцевого значення Одеси з відповідним охоронним статусом. Крім того, мерія Вінниці висловила готовність привести в порядок поховання колишнього керівника міста в 2019 році.

Микола Оводів народився 17 листопада 1864 в Воронезької губернії в збіднілій дворянській родині. Здобув медичну освіту в університеті святого Володимира в Києві і був направлений в Подільську губернію. Спочатку працював міським лікарем в Ямполі, потім його перевели до Вінниці. Там він став лікарем місцевого реального училища, згодом був призначений консультантом з хірургічних хвороб при окружній психіатричній лікарні. Займався активною громадською діяльністю, що не залишилося непоміченим.

30 березня 1899 року міська дума Вінниці вибрала Миколу Оводова міським головою на чотири роки. Згодом він неодноразово переобирався і займав цю посаду аж до її ліквідації на початку 1917 року.

При Оводові Вінниця буквально розцвіла. Саме в цей період тут побудували Народний дім, міський театр, будівля міської думи, готель «Савой» (нині «Україна») з центральним водяним опаленням та електричним ліфтом, електростанцію, встановили перші електричні ліхтарі, проклали першу чергу водопроводу, запустили трамвай, заклали міський парк. В історії Вінниці Микола Оводів займає приблизно таке ж місце, як Григорій Маразлі в одеській.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: