В Одесі створюють муніципальну службу невідкладної допомоги

Одеський Центр невідкладної медичної допомоги відпрацьовує алгоритми роботи в тестовому режимі

У грудні 2018 року Одеською міською радою прийнято рішення про створення комунального закладу «Центр невідкладної медичної допомоги». Таким чином, Одеса стала першим в Україні містом, що розпочало реалізацію проекту зі створення муніципальної системи невідкладної допомоги.

Необхідність створення такого закладу обумовлена тим, що наказом Міністерства охорони здоров'я України надання невідкладної медичної допомоги населенню в режимі 24/7 включено в гарантований пакет медичних послуг, які надають медичні заклади первинної ланки. В Одесі до них відносяться 11 Центрів первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД) і 7 міських дитячих поліклінік.
Центр невідкладної медичної допомоги отримав ліцензію на медичну практику. Закуплено електрокардіографи, дефібрилятори, пульсоксиметри та сумки-укладки для всіх автомобілів. Проводиться закупівля комп'ютерної техніки для кол-центру і обладнання для симуляційного центру з відпрацювання практичних навичок надання невідкладної та екстреної допомоги.

У ЦПМСП і дитячих поліклініках організовані кабінети невідкладної допомоги. Для всіх лікарів первинної ланки закуплені смартфони для забезпечення зв'язку.
Центр невідкладної медичної допомоги включає: транспортний підрозділ, міську диспетчерську службу, цілодобову консультативну службу і систему оперативного відстеження ургентних станів окремих категорій пацієнтів.

Цілодобова консультативна служба з питань здоров'я дозволить отримати необхідну інформацію в ситуаціях, де не потрібний виїзд бригад невідкладної допомоги. За необхідності співробітники служби приймуть рішення про направлення бригади екстреної або невідкладної допомоги.
З 15 травня 2019 року Центр невідкладної медичної допомоги розпочав роботу в тестовому режимі. Відпрацьовуються комунікація диспетчерів з пацієнтами, система відстеження автомобілів «швидкої» на карті міста і алгоритми взаємодії між Центром, медзакладами та обласною службою екстреної медичної допомоги.

Для Центру невідкладної допомоги закуплено 18 автомобілів Fiat, водії забезпечені засобами мобільного зв'язку, на машини встановлені GPS-трекери. Наразі для базування автомобілів виділено майданчик на вул. Болгарській, 38. Щоранку перед початком роботи проводиться медогляд водіїв і техогляд автомобілів, після чого вони роз'їжджаються по територіях медзакладів, за якими закріплені.

Наразі проводяться роботи з проектування капітального ремонту приміщень і ремонтних боксів. Проводиться благоустрій території навколо будівлі по вул. Болгарській, асфальтування під'їзду для автомобілів. Буде облаштовано навіс для розміщення автомобілів з урахуванням того, що цього року планується закупка ще 18-ти машин невідкладної допомоги. Також розглядається питання про створення додаткового пункту базування автомобілів «швидкої» в Суворовському районі для раціонального використання матеріально-технічних ресурсів.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: