Військово-морські сили України залучать до пошуку мін часів Першої світової війни на річці Дунай

Військово-морські сили України залучать до пошуку мін часів Першої світової війни на річці Дунай

В акваторії річки Дунай посилили заходи безпеки у зв'язку з виявленням ще одного боєприпасу 1920 року.

До пошуку та знищення інших мін прийнято рішення залучити Військово-морські сили ЗС України. Про це йшлося під час наради в Одеській обласній державній адміністрації. Скайпом до засідання приєдналися Ізмаїльський, Ренійський, Вилківський міськвиконкоми, а також Кілійська та відповідні РДА.

«Ми окреслили ряд заходів для того, аби попередити можливі надзвичайні ситуації. Основне завдання – забезпечити безпечне судоплавство по річці Дунай. Зокрема, за допомогою Військово-морських сил України треба терміново встановити місцезнаходження інших мін. Дно річки просканують по встановленому периметру – від 110 до 116 км. Ми повинні зробити все, щоб ніхто не постраждав», — зауважив перший заступник голови Одеської обласної державної адміністрації Олександр Терещук.

Також під час наради стало відомо, що українська сторона взаємодіє по вирішенню цього питання з румунською владою та прикордонниками. На 110 км річки прийнято рішення виставити прикордонний катер для окремого спостереження. Наразі про можливу небезпеку сповіщають усі судна, які заходять в акваторію портів на визначеній території. Серед мешканців найближчих населених пунктів та рибалок також проведуть роз’яснювальну роботу.

У разі виявлення вибухонебезпечних або предметів сферичних форм необхідно терміново проінформувати органи влади, підрозділи Державної служби України з надзвичайних ситуацій, Національну поліцію та інші служби.

Нагадаємо, у період з 3 по 4 квітня на ділянці річки Дунай було знайдено 3 міни типу «Sautter-Harle». Боєприпаси для підводних човнів прийняли на озброєння під час Першої світової війни. Підрозділи Головного управління ДСНС України в Одеській області знищили дві міни, іншу – служби Румунії. Вчора, 12 квітня, на 107 км Дунаю виявили ще одну міну, яку також оперативно знешкодили. За свідченнями старожилів, у часи Другої світової війни на цьому місці затонуло німецьке судно, на борту якого і могли знаходитися виявлені міни.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: