ЗМІ: Мінкульт відмовляється брати на себе відповідальність за мавзолей з тілом Котовського

ЗМІ: Мінкульт відмовляється брати на себе відповідальність за мавзолей з тілом Котовського
фото: Думская

Усередині склепу - вогкість, грунтові води руйнують стіни і фундамент. Зовні розвалюється на частини надмогильна плита

У Подольську на півночі Одеської області руйнується склеп-могила учасника Громадянської війни Григорія Котовського, а останки червоного комкора ніяк не поховають, незважаючи на рішення міськради. Про це повідомляє «Думская».

Комуніста поховали в центрі міста Бірзули (зараз Подольськ, ще раніше – Котовськ, а до того – Бірзула – «Главком») в 1925 році. Він був настільки популярний, що його вирішили не ховати, а, подібно Володимиру Леніну, забальзамувати і виставити на загальний огляд. Труну з тілом помістили в підземний склеп, над яким через десять років був побудований значний мавзолей з трибуною. У 1941 році окупанти зруйнували споруду, а останки викинули. Їх зберегли жителі міста, і після війни похоронний комплекс був побудований заново, але в більш скромному варіанті. Сьогодні мавзолей закритий для відвідувачів. Він оточений огорожею з профнастилу, а на дверях висить замок.

Усередині склепу - вогкість, грунтові води руйнують стіни і фундамент. Зовні розвалюється на частини надмогильна плита, а фрагменти обеліска і зовсім загрожують впасти комусь на голову: тому меморіал в цілях безпеки огородили парканом.

У 2015 році мерія Подольська виділила гроші на капітальний ремонт меморіалу, але роботи так і не почалися через вступ в силу закону про декомунізацію. Рік тому міськрада ухвалила рішення про перепоховання Котовського на кладовищі №1, але виконувати його не стали: мовляв, спершу треба запитати у живих спадкоємців комуніста, а вони на зв'язок не виходять. Правда, юристи кажуть, що в даному випадку дозвіл родичів не потрібен, але муніципалітет продовжує стояти на своєму.

Крім того, незрозуміло, що робити з мавзолеєм, який є пам'яткою історії. Мерія звернулася за роз'ясненням до Міністерства культури - чи буде цей об'єкт вилучатися з реєстру культурної спадщини в зв'язку з декомунізацією?

Листування триває вже два роки. Мінкульт то обіцяє вивчити питання на експертній комісії, то пропонує подільським чиновникам зібрати відповідний пакет документів, то, після того, як документи були зібрані і відправлені до Києва, пускає їх збирати папери по другому колу. Схожі відповіді відомство дає і на запити журналістів.

Більш того, міністерство вважає останки Котовського частиною пам'ятника і наполягає, що до вирішення питання з його вилученням з реєстру перепоховання неможливо.

Тим часом, як вже писало видання, ще треба з'ясувати, Котовський лежить в склепі чи ні.

«Як відомо, в 1941 році, під час окупації, мавзолей Котовського був розгромлений, а останки викинуті в траншею з трупами розстріляних людей, - каже судово-медичний експерт Борис Яворський. - Згідно з офіційною легендою, їх дістали і зберігали у себе робочі залізничного депо. Після звільнення вони передали їх владі. Ясна річ, є серйозні підстави сумніватися в достовірності цієї версії і відповідно в тому, що останки, що лежать в мавзолеї, належать громадянину Григорію Котовському. А це означає, що поховання їх неможливо до встановлення особи. Прокуратурі слід направити останки на судмедекспертизу», - упевнений фахівець.

 «Ну і найголовніше, у нас є прямі нащадки Котовського, яким достатньо надати крапельку крові або слини для аналізу ДНК, щоб раз і назавжди внести ясність», - вважає Яворський.

Втім, з останнім якраз проблема. Кілька груп дослідників пропонували Котовським здати біологічний матеріал для ДНК-профілювання, проте нащадки вперто відмовлялися - без пояснення причин.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: